Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Biodiesel

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Biodieselin valmistus[muokkaa]

Biodieselin valmistamista kotivälinein

Biodiesel laitteiston rakentaminen[muokkaa]

Biodiesellaitteistoa. Kuvassa vanha lämminvesivaraaja.
  • 1000 kg:sta rypsiä saadaan
  • 700 kg valkuaisrehua ja
  • 300 kg rypsiöljyä. Kun siihen lisätään
    • 50 kg metanolia ja
    • 1 kg lipeää. Saadaan
      • 50 kg glyserolia
      • 280 l biodieseliä (RME) joka vastaa noin 300 l tavallista dieselöljyä.
  1. Öljy puristetaan esim. rypsistä. (Biodieseliä voi valmistaa myös ns. jäteöljystä esim. grillien paistoöljyistä.)
  2. Öljyn annetaan seistä paikoillaan pari kuukautta, jotta roskat painuu pohjalle ja otetaan sitten öljy "talteen" tai suodatetaan aluksi suuret roskat pois ja lopuksi esim. hydraulipumppua apuna käyttäen suodatetaan 10 mikronin suodattimen läpi.
  3. Suodatettu öljy voidaan sekoittaa sellaisenaan dieselin sekaan esim. 30/70 suhteessa. Käytettävyyden parantamiseksi se yleensä esteröidään, jolloin saadaan RME:ä eli rypsimetyyliesteriä ja glyserolia.
  4. Esteröinti:
    Öljyyn sekoitetaan 58 C asteen lämpötilassa metanolia n. 20 % (öljynmäärästä).

Metanolin sekoittamisen jälkeen lisätään lipeää pari prosenttia tai tarpeen mukaan. Glyseroli erkaantuu biodieselistä ja painuu raskaampana pohjalle. Tämän jälkeen biodiesel voidaan vielä pestä vedellä . Biodieselin sekaan/päälle sumutetaan vettä, jolloin vesi liuottaa vesiliukoisen glyserolin ja biodiesel jää kevyempänä pinnalle.

RME eli rypsimetyyliesterille on EU:ssa asetetut laatuvaatimukset. Se käy sellaisenaan tai seoksena dieselmoottoreihin ja öljylämmitykseen. Biodiesel on valmisteverotonta, kun se käytetään lämmityksessä tai aggregaateissa tai suljetulla alueella työkoneissa, samoin maataloudessa traktoria voi käyttää biodieselillä ilman valmisteveroa, muulloin se on yleensä valmisteveron alaista. Kuitenkin pienimuotoinen alle miljoonan litran vuosivalmistus ja käyttö on kuitenkin valmisteverotonta. Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070446?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=biodiesel =>3§ Biodieselin valmistusta varten tulee lain mukaan hakea kotikunnan ympäristöviranomaisilta lupaa valmistukseen, koska valmistuksessa käytettävät kemikaalit ovat ympäristöön päästessä haitallisia.

Biodieseliä voi laittaa 100% diesel autoon. Kaikissa dieseleissä takuuehdot eivät salli biodieselin käyttöä. Huomioitava asia on polttoainejärjestelmän tiivisteet. Biodiesel syövyttää luonnonkumista tehtyjä tiivisteitä. Eli se ei välttämättä sovi kaikkiin autoihin.

Rypsipuriste käy valkuaisrehuksi tai se voidaan polttaa. Glyseroli voidaan myös polttaa.

  • 1 ha rypsisadosta saadaan noin 350 l biodieseliä.
  • 1,07 l biodieseliä vastaa tavallista dieseliä.
  • 3,5 kg rypsiä saadaan 1 l biodieseliä

Lähde: MT 11.4.07, Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy.

Diesel-moottorin muuttaminen kasvisöljyllä toimivaksi[muokkaa]

Perusratkaisu oli, ja on edelleen rypsiöljyn fysikaalisien ominaisuuksien saattaminen mahdollisimman lähelle dieselpolttoainetta. Tämä saavutetaan rypsiöljyn lämpötilan nostolla. Tutkimusten mukaan rypsiöljyn viskositeetti ja syttymisherkkyys vastaa täydellisesti dieselpolttoainetta vasta n. 130 asteen lämpötilassa, mutta käytännössä moottorille vaaraton taso saavutetaan jo 70-80 asteessa.

Linkit[muokkaa]