Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Närelenkki

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 16.59 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Puominaula. Ohuesta kuusesta väännetty uittolenkki. Liitetään puomeja yhteen tukkilautan ymärille.

Närelenkistä vielä, nämä närelenkit piti olla kesäksi valmiina kun uitot alkoi silloin ei ollut aikaa lenkkejä tehdä. Kesällä näistä närelenkeistä piti tehdä susikkoa puomilenkkejä mutta se onkin jo toinen juttu...

Kuvat otettu Farmari 2007 messuilta.

Valmistaminen[muokkaa]

Liotus[muokkaa]

Näreitä liotetaan vedessä keväällä ja kesällä noin 2-3 viikkoa, riippuen siitä mikä aika on kesästä menossa aivan keskikesällä 1-viikko piisaa. Yleensä tämä närelenkki tehtiin talvella, silloin lavinäreet haudottiin savusaunassa tai riihessä, silloin kun tehtiin suurempia määriä 100-10 000 kpl tehtiin oma savusauna jossa haudottiin, talvella tämä aihio, lavinäre oli yleensä jäinen.Yksi tälläinen sauna on Pielisen Museolla Lieksassa nähtävillä.

Vääntäminen[muokkaa]

  • Latva asetetaan halutun kokoiselle närelenkille sopivan puun päähän tehtyyn hahloon ja pidetään aluksi kiinni.

  • Lähdetään vääntämään käsin kierteelle samalla kävellen tolppaa ympäri. Ei liikaa eikä liian vähän... Lenkit tulevat aivan vierekkäin.
  • Kun käsin vääntäminen ei enää onnistu kiinnitetään naru näreen päähän halkaistun viillon läpi ja kierretään tyven ympärille tukevasti. Jatketaan kiertämistä, pihka jo saattaa tihkua.

  • Kun päästään loppuun tehdään lopetus eli käännetään vastasuuntaan, tehdään niin sanottu koppu, ei tehdä kierrettä noin 0.50sm matkalle painetaan tämä vastapäivään tehty pieni solmu keskeltä sisään niinpä se on lukkona, ettei iso lenkki pääse aukeamaan.....

Sään katsominen närelenkistä[muokkaa]

Närelenkki elää sään vaihtelujen mukana. Närelenkin täytyy olla aivan kuiva, vaatii yhten kesän, seuraavana kesänä se alkaa näyttää millaista säätä on tulossa. Aurinkoisella säällä avautuu joskus ja voi tämän lenkkiväli olla jopa 10 sm. Kun taas pilvisellä ilmalla pysyy tiukasti paketissa. Sillä ei ole mitään merkitystä miten päin tämä lenkki on laitettu sinne ulos kunhan se vaan on ulkona. Jos laitetaan vaikka räystään alle sateelta suojaan, näyttää säätä isältä pojalle. Itselläni on ollut ainakin 25 vuotta, ja vielä pelaa.