Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Mp3-soittimet

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 23. tammikuuta 2022 kello 09.46 – tehnyt imported>WikikkoSysop
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ongelmatilanteisiin keskustelupalstoja[muokkaa]

Unelma[muokkaa]

Laitteiden korjausohjeet löytyisivät valmistajan nettisivuilta, oli kyseessä sitten pölynimuri, henkilöauto tai tietokone. Jos ei itse halua korjata, kiikuttaisi silloin korjaamolle... ja viimeistään silloin täysin hajonneen koneensa kun sitä on ensin tee-se-itse korjannut ;-)

Samsung YP-T9JQB/XEE[muokkaa]

Samsungin MP3-soitin. Eri kokoonpanoja kuten Bluetoothilla jne. Soittimella voi myös nauhoittaa keskusteluja ja muuta joka on äänenlaadultaan oikeille radioasemille kelpaavaa. 2Gt muistilla nauhoittelee paljon.

Mac OSX -yhteensopivuus[muokkaa]

Yosemite tunnistaa laitteen Finder:ssa, mutta aiemmat käyttöjärjestelmät eivät välttämättä tunnista laitetta automaattisesti, koska se on nk. MTP-soitin eli Windows yhteensopiva. Ohjelma XNJB kytkee soittimen Macciin. Mutta tehtäessä soittimen ohjelmistopäivitys 1.80 versioon, tunnistaa Mac tämän jälkeen soittimen ja se ilmestyy Finderiin... tai ei sitten taas näykään..

Lisätietoa MTP-soitinten yhteensopivuudesta kts. libmtp libmtp asennus vaatii libusb asennuksen ensin. Tarvittaessa libmtp asentuu komennolla sudo make install

iTunes kopiointi[muokkaa]

Vedä kappaleet Finderissa auki olevaan soittimen Music -kansioon. Tämän jälkeen kun irrotat soittimen tietokoneesta, valitse Settings -valikosta System ja Library update ja Yes. Ilman kirjaston päivitystä kappaleet eivät näy.

Ongelma[muokkaa]

Tietokoneet (ei Windows eikä Mac) tunnista soitinta, joten tiedonsiirto laitteen välillä ei ole enää mahdollista. Mac ei Firmware versiota 1.2.6 ole koskaan tunnistanut Finderissä, mutta XNJB-ohjelma kyllä pystyi kommunikoimaan laitteen kanssa. Windows XP ilmoitti että Tuntematon laite, vikatila, päivitä ohjain. Ongelma ilmestyi yhtäkkiä, en tiedä onko kyseessä huolimaton laitteen poistaminen ilman USB-laitteen turvallinen poisto toimintoa tai Macin XNJB ohjelman sekoittaminen tai joku muu. Alkuperäisen ohjelmiston asentaminen XP:hen mukana tulleelta CD:ltä ja tietokoneen uudelleenkäynnistys sai laitteen taas näkymään XP:n Windows Media Playerissä ja Samsungin Media Studiossa. Media Studiossa voi tuhota ylimääräiset . -alkuiset tiedostot ym. turhaa kertynyttä. Tämän jälkeen taas näkyi Macin Finderissäkin soittimen Firmware versiolla 1.80.

Ratkaisu 1[muokkaa]

Paina Menu ja Rec näppäimet pohjaan soittimen ollessa kytkettynä tietokoneeseen. Laitteisto käynnistyy uudestaan. Mitään ei kuitenkaan tiedostoista tai muista häviä. Tätä kannattaa kokeilla useamman kerran peräkkäin jos soitin ei ilmesty Finderiin tai Samsung Media Studio ohjelmaan. Pidä Media Studio avattuna.

Ratkaisu 2[muokkaa]

Soitin huoltoon. Kustannusarvio noin 50 euroa jo korjaus noin 70 euroa/tunti (2010). Lisäksi mahdolliset varaosat.

Ratkaisu 3 Tee-se-itse[muokkaa]

Loppujen lopuksi ei ole nyt aivan selvää mikä oli ratkaiseva tekijä, mutta seuraavassa järjestyksessä kokeilisin, jos lähtisin siitä tilanteesta että käytössäni on soitin Firmware 1.2.6 -versiolla ja tietokone ei enää tunnista sitä. Aikaisemminhan Windows XP ja Macin XNJB ovat tunnistaneet laitteen ilman mitään erityisohjaimien asennusta. Internetistä löytyy paljon aiheesta tietoa ja keskustelupalstoja, mutta ainoastaan seuraavilla vaihtoehdoilla sain toimimaan soittimen. Jos mahdollista, tilannetta saattaa auttaa kokeileminen ja asennus eri tietokoneissa. Asian selvittelyyn kuluin noin 5 tuntia, mutta näillä ohjeilla vajaassa puolessa tunnissa saattaa selvitä.

Samsung_USB_Driver_Installer.exe[muokkaa]

 • http://rs230.rapidshare.com/files/69410581/Samsung_USB_Driver_Installer.exe
 • Ohjelmiston asensin vasta soittimen formatoinnin jälkeen, mutta kokeilisin tätä ennen sitä vähän eri vaihtoehdoin. Asentamalla asennusohjelmaa, poistamalla sen avulla ohjurit ja uudelleen asentamalla, irrottamalla laitetta eri vaiheissa jne. Tapauksessani soitin oli USB Mode... -tilassa.
 • Ohjelmiston asennuksen jälkeen kytke soitin tietokoneeseen, ehkä laite näkyy normaalisti.
 • Jos laite on formatoituna USB Mode -tilassa, saattaa olla tarvetta painaa Menu ja Rec -näppäimiä yhtäaikaa, jolloin laite resetoituu. Tai kytkeä piuha irti ja kytkeä takaisin uudestaan.
 • Tapauksessani kävi niin, että ohjelmiston asennus ei vaikuttanut USB Mode... -tilassa olevaan soittimeen, se ei tullut näkyviin. Kun asennusohjelman käynnistää uudestaan se poistaa ajurit, joka voi olla hyväksi, koska vanhoja ajureita on ehkä sekoittamassa? Asensin ohjelman toistamiseen ja tämän jälkeen laite alkoi näkymään XP Professional -kyttöjärjestelmässä.
 • Windows Vista Macin Parallelsin kautta ei myöskään näyttänyt laitetta USB Mode... -tilassa. Tämän ohjelman asennus korjasi välittömästi ongelman!

Soittimen formatointi[muokkaa]

Tämä vaihe on siinä mielessä ikävin että menetetään kaikki laitteessa olevat tiedostot. Lukuisista kokeiluista omassa tapauksessani tämä tuli tehtyä, tiedot menetettyä, laite toimii nyt paremmin kuin aiemmin, mutta epäselväksi jäi olisiko ratkaisuksi riittänyt edellinen ohjelma. Saattaa olla nettikirjoitusten mukaan että soittimen muisti on jollain tavoin seonnut tai firmware sekoilee.

 • Lataa viimeisin firmware seuraavalta nettisivulta. Nettisivun kieli on kenties koreaa, mutta koreaa osaamattomana, jos edellinen linkki ei toimi kirjoita YP-T9JQB hakuruutuun ja avautuvasta sivusta ala kokeilemaan eri välilehtiä. Jokin välilehdistä avaa firmware luettelon, ja oikealla on rivin päässä kyseisen latauspainike. Samsungin tukisivuilta, löytyy myös firmware. Pura zip -tiedosto valmiiksi. Zip-tiedosto yleensä aukeaa Pura toiminnolla hiiren oikealla näppäimellä. Jos kyseinen firmware ei toimi saattaa joku muu toimia. Joissain ohjeissa on myös mainittu että tietyt Windows Media Playerit eivät toimi soittimen kanssa, vaan 10 -versio, mutta kyllä toimii ainakin 11 uuden firmwaren kanssa.
 • Varmista että soittimen akussa on virtaa.
 • Irrota soitin tietokoneesta.
 • Pidä alhaalla play ja record -näppäimiä riittävän kauan, ehkä noin 10 sekuntia. Ei tainnut olla väliä onko laite pois päältä vai päällä, mutta kokeile tarvittaessa kumpaakin. Ruutuun tulee maininta Low level format USB mode.
 • Huomaa että seuraava toiminto poistaa kaikki soittimessa olevat tiedostot, musiikin, pelit, äänitetyt tiedostot jne.
 • Jokaisen painalluksen merkkinä ilmestyy * (tähti). Paina monitoiminäppäintä seuraavassa järjestyksessä vasen - vasen - oikea - oikea - ylös - keskinäppäin - alas ja formatointi alkaa. Ilmoitus tämän jälkeen on esimerkiksi Format Completed 10,8,10,2. Resetoi laite painamalla näppäimiä Menu ja Rec yhtäaikaa. Soitin käynnistyy tilaan USB Mode...
 • Kytke soitin tietokoneeseen ja sen pitäisi muutamassa hetkessä näkyä eli se taas tunnistetaan. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, jää erääksi keinoksi em. ohjain-ohjelman asentaminen.
 • Tämän jälkeen kun yhteys soittimeen on syntynyt, pitää asentaa ohjelmisto - Firmware
 • Tämä ohje on sivulta http://www.anythingbutipod.com/forum/showthread.php?t=21402 Kyseisessä viestiketjussa on kaksi sivua.

Firmwaren asennus formatoidulle levylle[muokkaa]

 • Kopioi esimerkiksi hiirellä vetämällä lataamastasi Firmware-kansiosta MUON.ROM ja SYSDATA.bin -tiedostot laitteen kansioon. Laitteessa ei ole kuin päähakemisto.
  • Saattaa käydä myös niin että Windows XP ei suostu kopioimaan tiedostoja. Tällöin kokeile jossain toisessa koneessa esimerkiksi Vistassa tai Macissa. Omassa tapauksessa sain asennettuani Macin Parallelsin kautta toimivaan Windows Vistaan em. ohjainohjelmiston vasta siirrettyä tiedostot. Eri vaihtoehtoja on siis kokeiltava kun toimitaan Tee-se-itse -periaatteella...
 • Varmista että soittimen akussa on virtaa.
 • Irrota soitin tietokoneesta turvallisesti poistaen toiminnon kautta. Siis johto irti.
 • Paina yhtäaikaa Menu ja Rec -näppäimiä, jolloin laite resetoi itsensä ja ilmoittaa Upgrading firmware (tai jos ei toimi, kokeile käynnistää laite normaalisti). Odota kunnes ohjelmisto aukeaa. Kielenä saattaa olla korea, mutta selaa kansioita kuvien perusteella asetuskansioon ja siellä näkyy englanniksi valikon kohta Language. Muuta haluamasi kielet kahteen valikon kohtaan erikseen.
 • Tämän jälkeen laite on kuin uusi :-D Ja jopa Firmware V1.80 on siinä mielessä parempi että nyt myös Mac tunnistaa Finderissä soittimen!!!

Firmwaren päivitys[muokkaa]

 • Varmista että akussa on virtaa.
 • Kytke laite tietokoneeseen.
 • Kopioi uudemman Firmwaren MUON.ROM ja SYSDATA.BIN -tiedostot soittimen DATA -kansioon. Tämän voi tehdä normaalisti tietokoneiden kansioiden välillä tai esimerkiksi Windows Media Player 11 -ohjelmalla
 • Irrota soitin tietokoneesta turvallisesti poistaen toiminnon kautta. Siis johto irti.
 • Kytke soitin päälle, soitin tekee päivityksen käynnistyessään.
 • Tarkista kohdasta menu-setting-system info onko firmware versio se minkä asensit.

Laitteen avaaminen[muokkaa]

Hyödytöntä suurella todennäköisyydellä tähän ongelmaan liittyen. Lue siis ensin muita kohtia, mutta tässä aukaisusta:

 • Tarvitset aivan pienen ristipääruuvimeisselin, tai talttapäisen ruuvimeisselin. Ruuvi on ristipäinen.
 • Takapuolella kulmissa olevat kuminastat lähtevät vääntämällä pois.
 • Avaa ruuvit. Ne voivat olla tiukassa. Painoin ruuvarin kantaa rintaani vasten laitteella ja käänsin ruuvimeisselistä samalla. Ruuvit kyllä tippuvat itsestään jossain vaiheessa, joten tee avaus riittävän ison päydän keskellä tai vadin tms. päällä.
 • Kannet irtoavat toisistaan, mutta eivät aivan helposti. Se mikä kanittaa on kuulokepistoke, joten kansi pitää ikäänkuin vetää pois siitä.
 • Sisällä ei ole mitään mitä voisi korjata... Pohjalla on koko laitteen kokoinen akku ja sitä vasten on muovikehys ja piirilevy. Akku on johdolla kiinni levyssä, samoin monitoiminäppäin kannessa.
 • Kasattaessa kannattaa katsoa että sivulla olevat näppäimet toimivat ja tarpeen mukaan ruuvarilla napsauttaa ne ulospäin.