Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Euroopan unioni

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 7. tammikuuta 2018 kello 13.42 – tehnyt imported>WikikkoSysop (→‎Mikä on Euroopan unioni?)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Open Doors Day at the European Institutions. Kuvan lähde http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoDetails.cfm?sitelang=en&mgid=42#34

Johdanto[muokkaa]

Me, EU-kansalaiset, tehdään Euroopan unioni tutuksi ja turvalliseksi!

Sivulla on Euroopan unioniin liittyviä vinkkejä. Täydennetään vapaasti.

Mikä on Euroopan unioni?[muokkaa]

Tähän kysymykseen yritetään jatkuvasti vastata ja kansalaisen on vaikea saada siitä kokonaiskuvaa. Todellisuudessa kysmys ei ole mistään monimutkaisesta asiasta, vaan enemmän kenties siitä että asiaa ei halua nähdä yksinkertaisena. Tämä ei tarkoita etteikö yli 500 miljoonan ihmisen ja 28 jäsenvaltion muodostama järjestelmä ole monimutkainen - monimutkainen on jo yksistään kansallisvaltio. Kokonaisuuden ymmärtäminen sisältää aina sekä tosiseikkoihin perustuvaa että vääristynyttä tietoa ja omakohtaisia tunteita puolesta ja vastaan. Mitkä sitten olisivat ne esimerkiksi 10 oleellista seikka, jotka jokaisen tulisi tietää? Yritetään luetella niitä rakentavasti ja neutraalisti:

 1. Merkittävimmät toimielimet ovat Euroopan parlamentti, neuvosto, Eurooppa-neuvosto ja komissio. Muita ovat esim. unionin tuomioistuin ja Euroopan keskuspankki. Parlamenttiin äänestetään jäsenet suoraan vaaleilla. Neuvoston jäsenet ovat kunkin maan ministereitä, jotka vaihtelevat kokouksen mukaan. Eurooppa-neuvosto koostuu valtion päämiehistä ja pääministereistä. Komissiossa komissaarit huolehtivat unioinin toiminnasta käytännössä. Parlamentti osallistuu lainsäätämiseen neuvoston kanssa. Eurooppa-neuvosto maalailee suuria kehityslinjoja tarpeen mukaan.
 2. Asetukset ja direktiivit ovat kaikkien 28 jäsenvaltion hyväksymiä ja näinollen myös Suomi on ollut hyväksymässä. Ei EU:n hyväksymiä.
 3. Tällä hetkellä noudatetaan Lissaboinin (perus)sopimusta eli Euroopan unionista tehtyä sopimusta (SEU) ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyä sopimusta (SEUT).
 4. Lakeja valmistelevat jäsenvaltioiden virkamiehet yhteistyössä EU-virkamiesten kanssa.
 5. Asetus on voimassa sellaisenaan, direktiivin jokainen jäsenmaa toteuttaa omalla tavallaan mutta lopputulos on oltava sama.
 6. Unionin sisällä ihmiset, palvelut ja tavarat voivat liikkua vapaasti ilman tulleja.
 7. Unioni perustuu kansanvaltaan ja rauhanomaiseen yhteiseloon ja se on perustettu toisen maailmansodan jälkimainingeissa.
 8. EU ei ole liittovaltio vaikka sillä on siihen viittaavia piirteitä.
 9. Unionilla ei ole toimivaltaa kaikissa asioissa vaan lähtökohtaisesti niissä, joissa jäsenvaltiot ovat sitä unionille luovuttaneet perussopimusten myötä.
 10. EU pyrkii aktiivisesti lisäämään jäsenvaltioiden kansalaisten tietoisuutta unionista itsestään ja sen toimielimistä.

Artikkeleita, kirjoja, julkaisuja[muokkaa]

Oxford University Press

Avoimuus[muokkaa]

Kiinnostaako mitä päätöksiä Euroopan Unionissa tehdään. Lain mukaan sinulla on oikeus tutustua niihin. Tietysti arkaluontoiset asiat on poissuljettuja kuten Suomen valtiollakin.

Avoimuusportaali. Tästä se lähtee!
Vuosiraportit aiheesta, valitse raporin kieleksi haluamasi
Avoimen datan portaali. Tiedonhakuun suositeltava sivusto.

Entä kuka lobbaa Brysselissä? Tähän löytyy listat

Transparency Register

Euroopan parlamentti[muokkaa]

Tietoa äänestyksestä ja niiden tuloksista
15 sekunnin pikakierros parlamentissa video

EuroparlTV[muokkaa]

http://www.europarltv.europa.eu/en/home.aspx

Europaan parlamentin istuntoja voi katsoa suorana lähetyksenä tai taltioituna em. osoitteesta.

Asennusohje Mac OSX[muokkaa]

Lähetys on Windows Media formaatissa, eli vaatii Windows Media Playerin tai muun ohjelman.

VLC media player[muokkaa]

Asenna soitin ja avaa normaalisti. File > Open network... > syötä tähän haluamasi lähteyksen URL-osoite, jonka löydät parlamentin tv-sivulta ruudun oikealta reunalta. Äänen pitäisi toimia oikein, mutta et voi kuunnella simultaanitulkkausta, joten kielikorvasi täytyy olla lavea.

Flip4Mac Player[muokkaa]

 • Jos haluat katsoa ohjelmaa suoraan Safarista tai Firefoxista ja valita sopivan tulkkauksen, tarvitset lisäosan nimeltä Flip4Mac Player. Se on maksullinen lisäosa (noin 5 euroa 2014) ja helppo ostaa Telestream:n kotisivuilta. Asennus tapahtuu myös helposti ohjatulla paketin asennuksella ja asentuu samalla myös selaimien käytettäväksi. Sama lisäosa toimii Safarissa ja Firefoxissa.

Tämä ei kuitenkaan suoraan toimi eli lisäosa ei toimi. Voit kyllä katsoa suoraa lähetystä kopioimalla URL-osoitteen tv-sivulta ruudun oikealta reunalta, ja avaamalla sen Flip Player:llä, joka löytyy Ohjelmat -kansiosta Flip4Mac, mutta ääni on aivan se kaisin.

Ihmisoikeudet[muokkaa]

the Charter of Fundamental Rights of the European Union
the European Convention on Human Rights

Kuvia käyttöön[muokkaa]

http://ec.europa.eu/avservices/photo/

Laajentuminen[muokkaa]

http://ec.europa.eu/enlargement/index_en.htm
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Glossary:EU_enlargements

Lippuja ja tarroja[muokkaa]

Perussopimukset[muokkaa]

Tällä hetkellä mennään yleisesti Lissabonin sopimusten mukaan, joista on nk. konsoloidut versiot vuodelta 2012. Kummatkin löytyvät Eur-Lex -palvelusta.

 1. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto
 2. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto
 • Saat näppärästi valittua haluamasi kielen sivun oikeasta yläkulmasta. Jos taas haluat lukea rinnakkain usemmalla kielellä, valitse tekstiosan yläpuolelta kohdasta "Monikielinen näyttö" haluamasi kielet. Näin esimerkiksi rinnan on helppo lukea englanninkielistä versiota suomenkielisen lisäksi. Sivulta löytyy myös pdf-linkki tiedoston tallentamiseen.
 • Jos haluat nähdä Euroopan virallisen lehden, jossa em. on julkaistu, valitse sivun yläosasta välilehti Linkitetyt asiakirjat.
 1. Lissabonin sopimus 2007
 2. Perussopimukset

Sanasto[muokkaa]

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Thematic_glossaries

Työtä[muokkaa]

Liiketoimintamahdollisuuksia. TED (Tenders Electronic Daily) on Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosan verkkoversio, joka on omistettu Euroopan julkisille hankinnoille. Sisältää siis tietysti myös suomalaisia hankintoja suomen kielellä, joilla suomalaisetkin voivat työllistyä.

Vierailut toimielimissä[muokkaa]

Komissio[muokkaa]

http://www.consilium.europa.eu/contacts?tab=Visits&lang=en