Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Siperianhernepensas

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 18.10 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset) (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siperianhernepensas (Caragana arborescens, engl. Siberian Pea Tree/Shrub) on yleinen aitakasvina viherrakennuksessa. Siperianherne on typpeä sitova palkokasvi ja toimii siis hyvin myös maanparannuspensaana ja kumppanuuslajina typestä hyötyville puille ja pensaille esim. metsäpuutarhassa.

Kasvattaminen[muokkaa]

  • Syyskuussä kypsyvät siemenet valmiita lähtemään kasvuun heti korjuun jälkeen, ei siis ilmeisesti vaadi kylmäkäsittelyä. Kuivaneiden / kuivatettujen siementen liottaminen 24h ennen kylvöä lämpimässä vedessä auttaa itämistä. Itää 20°C:ssa n. 2-3 viikossa.
  • Hyvin kylmän- ja kuivuudenkestävä. Viihtyy suorassa auringonvalossa ja parhaiten hyvin vettä läpäisevässä maaperässä, ei pidä varjosta. On peräisin mantereisesta ilmastosta, voi kärsiä liiasta kosteudesta rannikkoseuduilla. Ei vaadi runsaasti ravinteita vaan kasvaa hyvin ravinneköyhässä maassa.
  • Tuottaa paljon satoa, mutta palot ja pavut ovat pieniä ja siten työläitä poimia ja käsitellä. Siementen korjuuta helpottaa palkojen keräämineen purkkiin, astiaan tai vaikkapa kangassäkkiin, jossa ne kuivuessaan poksahtavat auki ja siemenet irtoavat siten omia aikojaan. Kannattaa muistaa laittaa astiaan kansi, etteivät lennokkaat siemenet karkaile ympäri lattioita!

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]