Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Työkalujen kunnostaminen ja Työturvallisuus: Erot sivujen välillä

Wikikko - kansan taitopankkista
(Sivujen välinen eroavaisuus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
 
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:al_tyokalut1.jpg|frame|Kunnostettavia työkaluja]]Yleiseen työkalujen peruskunnostukseen voi jokainen ryhtyä. Ajatuksena on työkalujen kestävyyden parantaminen, työturvallisuus, työkaluilla tehtävän työn sujuvuus ja käsityötaitojen ylläpito.
==Yleistä==
Katso myös sivu [[Onnettomuuskuvaukset ja riskitilanteet]]


'''Huolehdithan työturvallisuudesta ja teet vain sen minkä tunnet osaavasi.'''
==Tietoa löytyy==
* [http://www.tyosuojelu.fi Työsuojelupiireistä]
* [http://www.ttl.f Työterveyslaitokselta]
* [http://www.tyoturva.fi Työturvallisuuskeskus]
* käytettävien aineiden ohjeista ja niiden toimittajien kotisivuilta


Kunnossa olevia työkaluja on mukava käyttää ja työt luistavat. Kesän puuhasesonkiin ei peruskunnostusta kannata jättää, silloin ainoastaan korjataan tarvittavat hajonneet työkalut.
* Vastuu aina henkilöillä, ei yrityksellä. Ts. yrityksen työntekijä tai työnjohto.
Talvella taas pimeään aikaan työkalujen kunnostus on mukavaa askaretta pakkasen paukkuessa ulkona.  
* Tee vain mitä varmasti osaat, lue käyttöohjeet.  


==Yleisiä ohjeita==
* Ota huomioon muut, mitä sitten teetkin ja jos et tiedä mitä teet, älä tee ollenkaan.
* Hirttä siirrettäessä katse myös toiseen päähän
* Hirsien pyöriminen estetään kiilaamalla
* Kirveen teräosat pysyvät tiukasti kiinni
* Kirveellä ei lyödä kun ihminen tai este josta voi kimmota takaisinpäin etupuolella
* Hyönteisiä ei huidota teräase toisessa kädessä
* Passia tai varaa ei lasketa maahan
* Pidä aina kun vähänkään antaa aihetta silmäsuojaimia ja hanskoja. Ja tietysti muitakin turvavälineitä.
** Esimerkiksi poraaminen, hiominen, katkaisu, talttaaminen kylmänä, putsaaminen paineilmalla ja kemiallisilla aineilla.
* Varo paineilmaa, sen puhaltaminen voimakkaana haavoihin tai iholle voi aiheuttaa kuoleman. Vaatteiden puhdistukseen tarkoitettuihin ilmapistooleihin voi hankkia varta vasten suunnitellun pään.
* Pidä alkusammutus kalusto lähettyvillä ja tiedä miten niitä käytetään. Selvitä voiko sammuttimella sammuttaa bensaa tai sähkölaitteita.
* ''' ÄLÄ KÄYTÄ PALAVIA NESTEITÄ HITSAUSTYÖKOHTEESSA.''' Älä putsaa bensalla, se on hyvin räjähdysherkkää!!!! Mutta jos kuitenkin putsaat, se on kyllä aika hyvä puhdistusaine..
* ''' ÄLÄ HITSAA SAMASSA TILASSA PALAVIEN NESTEIDEN KANSSA!'''  Ennenkuin teet kipinöitä tai sytytät tikun verstaalla, siirrä riittävän kauas polttoainetankin ja muut avoimet kemialliset aineet.
* ''' ÄLÄ HITSAA PALAVIEN NESTEIDEN SÄILIÖITÄ.''' Älä hitsaa varsinkaan tyhjää bensatankkia sillä se räjähtää. Jos bensatankkia on kuitenkin hitsattava, täytä se vedellä ennen hitsausta.
** ''' ÄLÄ HITSAA PALAVIEN NESTEIDEN TILASSA!'''  Mielellään siirrä bensatankki aina kauas. Jos kuitenkin joudut hitsaamaan bensatankin lähellä tarkkaile tilannetta jatkuvasti ja hitsaa lyhyitä aikoja, ettei tapahdu kuumenemista ('''MITEN HITSATAAN ILMAN KUUMENEMISTA?)''' tai tulen leviämistä jotain takakautta tankille.
* Käytä aina sopivia työkaluja ja oikean kokoisia. Näin vältät turhia lipsumisia ja verisiä rystysiä ja kipeitä käsiä. Opettele käyttämään työkaluja, säästä mukana tulleet ohjeet.
** Mieti aina ennen kuin mitään väännät, mitä tapahtuu jos lipsahtaisi.
** Osa osista on tarkoitettu irrotettavaksi ulosvetäjillä. Kyseisten osien vääntäminen ei yleensä tuota tulosta ilman että jokin paikka samalla hajoaa tai vuotaa myöhemmin.
** Pidä työkalut puhtaina ja huolla niitä tarpeen mukaan. Säilytä asianmukaisesti.
* Pidä työskentelyalue riittävän siistinä. Maassa ei esteitä joihin kompastua.
* Pyri käyttämään korjatessasi hyvälaatuisia ja kestäviä raaka-aineita, ruuveja, muttereita yms.
* Kipinä vaaran vähentämiseksi kytke akkuun ensin plus-kaapeli ja sitten minus-kaapeli. Kun irrotat kaapeleita, irrota ensin minus-kaapeli ja sitten pluskaapeli
* Työmaan siisteys ja järjestys voi ennaltaehkäistä onnettomuuksia, kuten yllättäviä kaatumisia. Liiallinen siisteys taas voi häiritä luovuutta.
* Hyvät telineet helpottavat ja tekevät työnteosta mukavampaa jos et ole tottunut liikkumaan hirsiseinillä ammatiksesi. Telineitä tarvitaan viimeistä puolentoistametrin korkeuteen päästyä.


Työkalut on hyvä käydä läpi yksi kerrallaan. Likaiset työkalut pestään tai rapsutetaan liiat kurat, ruosteet tai rasvat pois. Vesi, paineilma, liotus ja harja yleensä auttavat. Työkalut on syytä kuivata pesun jälkeen. Metallipinnat pyyhitään öljyyn kevyesti kostutetulla rätillä. Näin samalla nähdään työkaluissa olevat viat ja ne voidaan heti korjata.  
==Suojavarusteista==
* Hanskat
** Rukkasia myydään hyviä ja huonoja. Toiset kestävät vain muutaman tunnin, kun taas toiset samassa käytössä kestävät useita päiviä.
** Koneiden korjaaminen onnistuu usein ihonmyötäiset keinonahkaiset sormikkaat käsissä. Välillä on kuitenkin pakko ottaa sormikas pois että saa esimerkiksi mutterin jonnekin väliin näkymättömiin kierrettyä alkuun.
* Haalarit
* Silmäsuojat
* Kuulosuojaimet
* Hengityssuojaimet
* Polvisuojat
* Kypärä
* Turvakengät
** Suomalainen mies, jos sinulla on leveä lestinen jalka, hanki myös leveälestinen turvakenkä. Kapea metallikärkinen kenkä ei käytössä leviä kuten nahkakenkä, vaan jalka hankaa kengän seinämään ikävästi.
* Katso myös [[Metsätyövarusteet]].


Osa työkaluista vaatii purkamisen, siinä auttaa osien asettaminen purkujärjestykseen oikein päin pöydälle. Nykyään digikameroiden aikaan, kannattaa vaikka rapsia valokuvia tiuhaan purkuvaiheessa.
==Metalliverstas==
Liikkuviin osiin ei yleensä tee pahaa tippa öljyä tippakannusta tai vaseliini rasvanippaan. Tarpeen mukaan hitsataan murtuneet tai revenneet osat. Sähköliitokset ja johdot kannatta katsoa huolellisesti ja uusia tarpeen mukaan. Muistathan irroittaa johdon seinästä ennen työtä ja huolehtia varmasti että käynnistäminen ei onnistu huollon aikana.
Katso myös sivulta [[Metalliverstas]]


Jos omat taidot eivät riitä, kannattaa työkalut pakata puhtaina ja öljyttyinä laatikkoon kunnes kylään tulee kyseisen korjaustaidon omaava taitaja. Jos esimerkiksi kyseessä on katkennut puuvarsi, ei ole huono ajatus myös ottaa kuivamaan sisälle sopiva puupalikka veistäjää varten. Varmasti korjauskelvottomista työkaluista kannattaa ottaa mahdollisimman paljon osia talteen, loppu kierrättää asiallisesti tai ehkä työkalu joutaa jo eläkettään viettämään koristeeksi.
==Taonta==
* Suojaa silmät, kädet, korvat ja vaatteet. Nahka suojaa essuna ja kenkinä.
* Katso ettei ahjo, lentävät kipinät tms. saa aikaiseksi paloa.
* Talttojen, vasaroiden ja muiden työkalujen joihin kohdistuu iskuja täytyy olla reunoiltaan ehjiä. Niihin syntyvät metallin purskeet saattavat iskettäessä lentää terävinä paloina kovaa esimerkiksi silmään. Purskeita voi poistaa esimerkiksi nauhahiomakoneella.
* Pidä työkalujen varret kunnossa. Varttamisohjeita sivulla [[Työkalujen varret]].
* Suhtaudu kappaleisiin että ne ovat kuumia ennenkuin tartut niihin.
* Kun et käytä alasimessa käytettäviä apualaisimia, poista ne.


==Tulityöt==
* Toimi [http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesivut/Rakennusterveys/Turvapakki/Tulityöt+-+Johdanto.htm tulitöistä] annettujen määräysten mukaan.
* Tulityökortti kuumailmapuhaltimen käytössä.
* Kulmahiomakoneen tihein kipinäsuihku polttaa "muovivaatteet" rei'ille, mutta luonnonkuituiset kestävät paremmin.


Myös vanhat nykypäivän tieltä sivuun työnnetyt työkalut näin kunnostettuina palaavat vielä uskollisiksi palvelijoiksi. Silloin rauta oli halpaa ja työkalut kestäviä..ja painavia.  
==Puuverstas==
* Hihan suiden on istuttava tiukasti ja vältä kovin väljiä vaatteita. Riipputaskuliivit saattavat olla vaaralliset.
* Pitkät hiukset hyvin kiinni.
* Lähestyessäsi työkonetta, oleta että se on käynnissä.
* Älä käytä epäkuntoisia koneita tai teriä.
* Älä poista suojalaitteita, vaan säädä suojaimet ennen käynnistämistä.
* Varmat otteet. Työskentele rauhallisesti. Pidä sormet kiinni toisissaan.
* Älä seiso koneiden takana vaan sivussa.  
* Älä koskaan laske työstettäviä kappaleita lattialle kivenmuruille alttiiksi.  
* Märkä puu pyrkii kanittamaan, puristamaan sahausuran kiinni.  
* Pysäytä kone aina poistuessasi sen luota.  


==Uudet varret==
==Kemialliset aineet==
Monet työkalut vaativat uuden varren, niin kirveet, kuokat että haravat, kenties väärävarsiviikatekin. Kirveen varret vuollaan koivusta, pihlajakin käy ja vartetaan tarkasti oikeaan asentoon. "Hauen maha kirveen malli". Haravoihin saadaan kevyt varsi, mutta ei niin kestävä haavasta.  
* Fenolit todellisia myrkkyjä. Punainen vari, säänkestävät liimat.
* Maalinpoistoaine kehittää painetta purkkiin.
* Yksinkertaisesti selvitä mitä aineita olet käyttämässä. Kemiallisista aineista löytyy tarkat selvitykset suojautumisesta ja mitä tehdä kun onnettomuus tapahtuu.


==Teroitus==
* Suojaudu tarpeen mukaan käsiteltävän aineen ja tehtävän mukaisesti
suoja-asu
käsineet
silmäsuojat
kuulosuojaimet
hengityssuojain
turvakengät


[[Kuva:teroitus_kirves3.jpg|frame|Sähkökäyttöinen tahko]]
* Tuuleta työtilaa työn aikana ja sen jälkeen.


Teräesineille [[teroitus]] on lähes aina tarpeen, terävällä sattuu vähemmän tapaturmia ja jos sattuu niin haava on ainakin tarkasti leikkaantunut. Tahko on paras, smirgelit polttavat helposti terät. Viimeistely tehdään teroituskivellä. Samalla kannattaa teroittaa poranterät ja veistotaltat. Pokasahoihin ja moottorisahoihin kannattaa tarvittaessa hankkia uudet terät, mutta niistäkin terottamalla saa toimivat.
* Huolehdi ylitsejäävästä aineesta, likaisista räteistä ym. asiaan kuuluvalla tavalla. Varo joidenkin aineiden kohdalla itsestään syttymisvaaraa (esim. pellavaöljyrätti).


Katso tästä oma sivu [[teroitus|teroittamisesta]]
==Sähkötyöt==


==Maatyökoneet==
*Pidä toinen käsi taskussa, niin sähkövirta ei kulje oikosulkutilanteessa kädestä toiseen sydämen kautta.
Kaipaavat puhdistusta ja rasvausta, jos ne työn jälkeen ovat jääneet tekemättä. Vääntyneet osat suoristetaan ja tarpeen mukaan hitsaamalla vahvistetaan. Uutta maalia tarpeen mukaan pintaan. Suuremmatkin moottori- ja vaihteistoremontit kannattaa tehdä jos metsä- ja lumitöiltä kone vapautuu. Vähintään määräaikainen huolto.  
*Käytä eristäviä jalkineita, kuten kumisaappaita välttääksesi sähkön johtumisen jalkojen kautta maahan.


==Puutyöt==
==Metsätyöt==
Puun työstäminen kuuluu talveen, television/takkatulen ääressä olohuoneessa/tuvassa syntyvät monet veistotyöt. Niin puunkantotelineet, työkalujen varret ja sahapukit. Pieni veistopenkki olohuoneessa helpottaa työtä ja sitä ennen teroitetut laadukkaat työkalut. Hiominen pölyisyytensä takia ja pintakäsittely kannattaa suorittaa ilmavammassa tilassa ;-)
Katso aiheesta myös sivu [[Metsätyövarusteet]]


==Säilytyslaatikot työkaluille==
==Moottorit ja koneet==
[[Kuva:al_tyokalut2.jpg]]
* Polttomoottori tukehtuu, sähkömoottori pyytää lisää virtaa, kuumenee ja palaa.
* Lähesty konetta kuin se olisi päällä.


Työkaluille voi helposti väsätä säilytys- ja kuljetuslaatikoita. Likaisille metallityökaluille ja puutyökaluille omansa jne. Laatikoiksi kelpaavat mainiosti vanhat puurunkoiset laatikot, ehkä pohja ja kansi on tarpeen vaihtaa kuten kuvan vihreälle laatikolle on tehty. Päällä näkyvä laatikon pinta taas hiottiin ja lakattiin uudestaan. Isompi laatikko on kasattu ohuesta maatalousvanerista, metallipajalla kantatusta pellistä ja popniiteistä, kantokahvat puuttuvat päädyistä vielä.  
== Nostaminen ==
Väestönsuojassa ja muussa työssä joudutaan nostamaan raskaita kappaleita ja jopa ihmisiä, joten nostamiseen on kiinnitettävä huomiota jokaisella nostokerralla!
* Nostokohteita ovat esimerkiksi kaivonkannet ja ajoluiskat.
* Nostoa suunniteltaessa tulee arvioida, voidaanko yleensäkään nostoa tehdä ilman apuvälineitä tai kuinka monta henkilöä nostamiseen tarvitaan.
* Siirtomatkan tulisi olla mahdollisimman lyhyt.  
* Käytä jalkalihaksia ja pidä selkä suorana nostaessa ja laskiessa. Kumartelu, kurottaminen, vartalon kierto ja huono ote lisäävät riskiä.
* Hyvät työjalkineet.
* Nostettaessa yhdessä on syytä huolehtia riittävästä kommunikaatiosta nostajien välillä.  
* Tartuntakohta kappaleesta ja kulkureitin kaltevuus vaikuttavat siihen, kuinka paino jakautuu kantajien kesken.
* Nosta tasaisella voimalla pitäen taakka lähellä vartaloa.
* Ks. https://www.youtube.com/watch?v=DY4TK1nRF_4 
* Ei liian lyhyet nostoliinat.
 
== Väestönsuoja ==
Huomioita tulee kiinnittää esimerkiksi seuraaviin turvallisuusasioihin:
* A-tikkaiden ja jatkotikkaiden oikeaoppinen käyttö.
* Avonaiset lattiakaivot.
* Pyörivät laitteet.
* [[Työturvallisuus#Nostaminen]].
* Liukastuminen. 
* Liikkuminen kannettaessa kappaleita, varsinkin taaksepäin käveltäessä. 
* Kaivonkannen magneettinostimen käyttö.  


[[Luokka:Puutyöt]]
[[Luokka:Metallityöt]]
[[Luokka:Rakentaminen]]
[[Luokka:Rakentaminen]]
[[Luokka:Väestönsuojelu]]
[[Luokka:Väestönsuojelu]]

Versio 2. marraskuuta 2023 kello 23.20

Yleistä

Katso myös sivu Onnettomuuskuvaukset ja riskitilanteet

Tietoa löytyy

  • Vastuu aina henkilöillä, ei yrityksellä. Ts. yrityksen työntekijä tai työnjohto.
  • Tee vain mitä varmasti osaat, lue käyttöohjeet.

Yleisiä ohjeita

  • Ota huomioon muut, mitä sitten teetkin ja jos et tiedä mitä teet, älä tee ollenkaan.
  • Hirttä siirrettäessä katse myös toiseen päähän
  • Hirsien pyöriminen estetään kiilaamalla
  • Kirveen teräosat pysyvät tiukasti kiinni
  • Kirveellä ei lyödä kun ihminen tai este josta voi kimmota takaisinpäin etupuolella
  • Hyönteisiä ei huidota teräase toisessa kädessä
  • Passia tai varaa ei lasketa maahan
  • Pidä aina kun vähänkään antaa aihetta silmäsuojaimia ja hanskoja. Ja tietysti muitakin turvavälineitä.
    • Esimerkiksi poraaminen, hiominen, katkaisu, talttaaminen kylmänä, putsaaminen paineilmalla ja kemiallisilla aineilla.
  • Varo paineilmaa, sen puhaltaminen voimakkaana haavoihin tai iholle voi aiheuttaa kuoleman. Vaatteiden puhdistukseen tarkoitettuihin ilmapistooleihin voi hankkia varta vasten suunnitellun pään.
  • Pidä alkusammutus kalusto lähettyvillä ja tiedä miten niitä käytetään. Selvitä voiko sammuttimella sammuttaa bensaa tai sähkölaitteita.
  • ÄLÄ KÄYTÄ PALAVIA NESTEITÄ HITSAUSTYÖKOHTEESSA. Älä putsaa bensalla, se on hyvin räjähdysherkkää!!!! Mutta jos kuitenkin putsaat, se on kyllä aika hyvä puhdistusaine..
  • ÄLÄ HITSAA SAMASSA TILASSA PALAVIEN NESTEIDEN KANSSA! Ennenkuin teet kipinöitä tai sytytät tikun verstaalla, siirrä riittävän kauas polttoainetankin ja muut avoimet kemialliset aineet.
  • ÄLÄ HITSAA PALAVIEN NESTEIDEN SÄILIÖITÄ. Älä hitsaa varsinkaan tyhjää bensatankkia sillä se räjähtää. Jos bensatankkia on kuitenkin hitsattava, täytä se vedellä ennen hitsausta.
    • ÄLÄ HITSAA PALAVIEN NESTEIDEN TILASSA! Mielellään siirrä bensatankki aina kauas. Jos kuitenkin joudut hitsaamaan bensatankin lähellä tarkkaile tilannetta jatkuvasti ja hitsaa lyhyitä aikoja, ettei tapahdu kuumenemista (MITEN HITSATAAN ILMAN KUUMENEMISTA?) tai tulen leviämistä jotain takakautta tankille.
  • Käytä aina sopivia työkaluja ja oikean kokoisia. Näin vältät turhia lipsumisia ja verisiä rystysiä ja kipeitä käsiä. Opettele käyttämään työkaluja, säästä mukana tulleet ohjeet.
    • Mieti aina ennen kuin mitään väännät, mitä tapahtuu jos lipsahtaisi.
    • Osa osista on tarkoitettu irrotettavaksi ulosvetäjillä. Kyseisten osien vääntäminen ei yleensä tuota tulosta ilman että jokin paikka samalla hajoaa tai vuotaa myöhemmin.
    • Pidä työkalut puhtaina ja huolla niitä tarpeen mukaan. Säilytä asianmukaisesti.
  • Pidä työskentelyalue riittävän siistinä. Maassa ei esteitä joihin kompastua.
  • Pyri käyttämään korjatessasi hyvälaatuisia ja kestäviä raaka-aineita, ruuveja, muttereita yms.
  • Kipinä vaaran vähentämiseksi kytke akkuun ensin plus-kaapeli ja sitten minus-kaapeli. Kun irrotat kaapeleita, irrota ensin minus-kaapeli ja sitten pluskaapeli
  • Työmaan siisteys ja järjestys voi ennaltaehkäistä onnettomuuksia, kuten yllättäviä kaatumisia. Liiallinen siisteys taas voi häiritä luovuutta.
  • Hyvät telineet helpottavat ja tekevät työnteosta mukavampaa jos et ole tottunut liikkumaan hirsiseinillä ammatiksesi. Telineitä tarvitaan viimeistä puolentoistametrin korkeuteen päästyä.

Suojavarusteista

  • Hanskat
    • Rukkasia myydään hyviä ja huonoja. Toiset kestävät vain muutaman tunnin, kun taas toiset samassa käytössä kestävät useita päiviä.
    • Koneiden korjaaminen onnistuu usein ihonmyötäiset keinonahkaiset sormikkaat käsissä. Välillä on kuitenkin pakko ottaa sormikas pois että saa esimerkiksi mutterin jonnekin väliin näkymättömiin kierrettyä alkuun.
  • Haalarit
  • Silmäsuojat
  • Kuulosuojaimet
  • Hengityssuojaimet
  • Polvisuojat
  • Kypärä
  • Turvakengät
    • Suomalainen mies, jos sinulla on leveä lestinen jalka, hanki myös leveälestinen turvakenkä. Kapea metallikärkinen kenkä ei käytössä leviä kuten nahkakenkä, vaan jalka hankaa kengän seinämään ikävästi.
  • Katso myös Metsätyövarusteet.

Metalliverstas

Katso myös sivulta Metalliverstas

Taonta

  • Suojaa silmät, kädet, korvat ja vaatteet. Nahka suojaa essuna ja kenkinä.
  • Katso ettei ahjo, lentävät kipinät tms. saa aikaiseksi paloa.
  • Talttojen, vasaroiden ja muiden työkalujen joihin kohdistuu iskuja täytyy olla reunoiltaan ehjiä. Niihin syntyvät metallin purskeet saattavat iskettäessä lentää terävinä paloina kovaa esimerkiksi silmään. Purskeita voi poistaa esimerkiksi nauhahiomakoneella.
  • Pidä työkalujen varret kunnossa. Varttamisohjeita sivulla Työkalujen varret.
  • Suhtaudu kappaleisiin että ne ovat kuumia ennenkuin tartut niihin.
  • Kun et käytä alasimessa käytettäviä apualaisimia, poista ne.

Tulityöt

  • Toimi tulitöistä annettujen määräysten mukaan.
  • Tulityökortti kuumailmapuhaltimen käytössä.
  • Kulmahiomakoneen tihein kipinäsuihku polttaa "muovivaatteet" rei'ille, mutta luonnonkuituiset kestävät paremmin.

Puuverstas

  • Hihan suiden on istuttava tiukasti ja vältä kovin väljiä vaatteita. Riipputaskuliivit saattavat olla vaaralliset.
  • Pitkät hiukset hyvin kiinni.
  • Lähestyessäsi työkonetta, oleta että se on käynnissä.
  • Älä käytä epäkuntoisia koneita tai teriä.
  • Älä poista suojalaitteita, vaan säädä suojaimet ennen käynnistämistä.
  • Varmat otteet. Työskentele rauhallisesti. Pidä sormet kiinni toisissaan.
  • Älä seiso koneiden takana vaan sivussa.
  • Älä koskaan laske työstettäviä kappaleita lattialle kivenmuruille alttiiksi.
  • Märkä puu pyrkii kanittamaan, puristamaan sahausuran kiinni.
  • Pysäytä kone aina poistuessasi sen luota.

Kemialliset aineet

  • Fenolit todellisia myrkkyjä. Punainen vari, säänkestävät liimat.
  • Maalinpoistoaine kehittää painetta purkkiin.
  • Yksinkertaisesti selvitä mitä aineita olet käyttämässä. Kemiallisista aineista löytyy tarkat selvitykset suojautumisesta ja mitä tehdä kun onnettomuus tapahtuu.
  • Suojaudu tarpeen mukaan käsiteltävän aineen ja tehtävän mukaisesti
suoja-asu
käsineet
silmäsuojat
kuulosuojaimet
hengityssuojain
turvakengät
  • Tuuleta työtilaa työn aikana ja sen jälkeen.
  • Huolehdi ylitsejäävästä aineesta, likaisista räteistä ym. asiaan kuuluvalla tavalla. Varo joidenkin aineiden kohdalla itsestään syttymisvaaraa (esim. pellavaöljyrätti).

Sähkötyöt

  • Pidä toinen käsi taskussa, niin sähkövirta ei kulje oikosulkutilanteessa kädestä toiseen sydämen kautta.
  • Käytä eristäviä jalkineita, kuten kumisaappaita välttääksesi sähkön johtumisen jalkojen kautta maahan.

Metsätyöt

Katso aiheesta myös sivu Metsätyövarusteet

Moottorit ja koneet

  • Polttomoottori tukehtuu, sähkömoottori pyytää lisää virtaa, kuumenee ja palaa.
  • Lähesty konetta kuin se olisi päällä.

Nostaminen

Väestönsuojassa ja muussa työssä joudutaan nostamaan raskaita kappaleita ja jopa ihmisiä, joten nostamiseen on kiinnitettävä huomiota jokaisella nostokerralla!

  • Nostokohteita ovat esimerkiksi kaivonkannet ja ajoluiskat.
  • Nostoa suunniteltaessa tulee arvioida, voidaanko yleensäkään nostoa tehdä ilman apuvälineitä tai kuinka monta henkilöä nostamiseen tarvitaan.
  • Siirtomatkan tulisi olla mahdollisimman lyhyt.
  • Käytä jalkalihaksia ja pidä selkä suorana nostaessa ja laskiessa. Kumartelu, kurottaminen, vartalon kierto ja huono ote lisäävät riskiä.
  • Hyvät työjalkineet.
  • Nostettaessa yhdessä on syytä huolehtia riittävästä kommunikaatiosta nostajien välillä.
  • Tartuntakohta kappaleesta ja kulkureitin kaltevuus vaikuttavat siihen, kuinka paino jakautuu kantajien kesken.
  • Nosta tasaisella voimalla pitäen taakka lähellä vartaloa.
  • Ks. https://www.youtube.com/watch?v=DY4TK1nRF_4
  • Ei liian lyhyet nostoliinat.

Väestönsuoja

Huomioita tulee kiinnittää esimerkiksi seuraaviin turvallisuusasioihin:

  • A-tikkaiden ja jatkotikkaiden oikeaoppinen käyttö.
  • Avonaiset lattiakaivot.
  • Pyörivät laitteet.
  • Työturvallisuus#Nostaminen.
  • Liukastuminen.
  • Liikkuminen kannettaessa kappaleita, varsinkin taaksepäin käveltäessä.
  • Kaivonkannen magneettinostimen käyttö.