Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Maa-artisokka

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.59 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset) (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maa-artisokka.jpg
Sokkapotakka.jpg

Muilta nimiltään sokkapotakka. Helpompi kasvattaa kuin peruna koska tätä ei vaivaa mitkään taudit tai tuholaiset. Auringonkukan sukulainen ja kasvattaakin samanlaisen pitkän varren ja Etelä-Suomessa kukankin. Lisätään mukuloista.

Käyttö[muokkaa]

Mukulat kannattaa pestä juuresharjalla ja käyttää kuorineen perunan tapaan. Kuoriminen on liian vaivalloista ja rakenne silloin hajoaa keitettäessä. Maistuvat makeammilta eivätkä ole yhtään jauhoisia.

Viljely[muokkaa]

Kaikista juureksista helpoiten kasvatettava! Mukuloita asetetaan noin 10cm taimivälein ja riviväli on haran leveys. Jos haran sijasta kitketään käsin voi rivivälikin olla noin 10cm. Mukuloiden istutus tehdään joko syksyllä tai varhain keväällä heti kun maa on sulanut muokattavaksi. Ennen istutusta maa luonnollisesti lannoitetaan jotta saadaan isompia mukuloita sadoksi.

Sadonkorjuussa mukulat säilötään juureslaatikoihin ja päälle kannattaa laittaa hiekkaa jotta päälimmäiset mukulat eivät pääsisi kuivahtamaan. Seuraavan vuoden siemenmukulat voidaan laittaa heti syksyllä maahan tai säilöä aumaan.

Reseptejä[muokkaa]