Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Nostaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 25. joulukuuta 2023 kello 16.12 – tehnyt Wikikkosysop (keskustelu | muokkaukset) (→‎Ajoneuvon nostamisen yleisohjeita)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Nostaminen[muokkaa]

Nosta aina selkä suorana jaloilla
Pyydä tarvittaessa muita nostamaan yhdessä

Jouduttaessa nostamaan raskaita kappaleita ja jopa ihmisiä, on kiinnitettävä huomiota nostamiseen jokaisella nostokerralla! Siirtomatkan tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja olisi käytettävä apuvälineitä nostamiseen ja kuljetukseen. Käytä jalkalihaksia ja pidä selkä suorana nostaessa ja laskiessa. Kumartelu, kurottaminen, vartalon kierto ja huono ote lisäävät loukkaantumisen riskiä. Käytä hyviä pitäviä jalkaan sopivia työjalkineita ja pitäviä työkäsineitä. Nostettaessa yhdessä on syytä huolehtia riittävästä kommunikaatiosta nostajien välillä. Tartuntakohta kappaleesta ja kulkureitin kaltevuus vaikuttavat siihen, kuinka paino jakautuu kantajien kesken, tämä otetaan huomioon ennen nostamista. Nosta tasaisella voimalla pitäen taakka lähellä vartaloa. Hyvä tapa ennen nostoon ryhtymistä on suunnitella nosto: voidaanko yleensäkään nostoa tehdä ilman apuvälineitä, montako henkilöä nostoon tarvitaan vai tarvitaanko nostolaitteita tai koneita, mikä on nostettavan kohteen laskupaikka ja vapaa reitti esteistä kulkea. Kts. https://www.youtube.com/watch?v=DY4TK1nRF_4

  • Nostoliinoja käytettäessä, niiden ei tule olla liian lyhyet.

Katso aiheeseen liittyvä Työterveyslaitoksen ohje

Säkkien nostaminen[muokkaa]

Säkit (maks. 7) kasataan purettaessa kallistetulta lavalta valuttaen siirtolavalle (400 x 540mm, kaksi alapuuta 50x50 ja kolme lautaa 22x100). Kuljetus varastovaunulla (nokkakärry) varastoon ja sieltä kuormaussiltaa tms. pitkin lavalle.

Lastauslaituri[muokkaa]

Vähentää nostamisen tarvetta. Helposti loivaan rinteeseen. Kova pitävä lattia.

Ajoneuvon nostaminen[muokkaa]

Turvallisuus[muokkaa]

Kyse on hengenvaarallisesta toimesta. Tämä sivu antaa vain viitteitä. Lue aina nostinlaitteen käyttöohjeet, tutustu aiheeseen asiaan perehtyneiden kanssa ja ole aina varovainen!

  • Monimutkaisiin maastotunkkeihin voi esimerkiksi liittyä seikkoja, joita ei välttämättä ymmärrä ilman ohjetta.
  • Tarkista ennen käyttöä, että nostolaite on ehjä ja kaikki sen osat ovat tallella. Nostolaitteen liikkuvien osien on hyvä olla myös voideltuina eivätkä ne saa olla ruosteesta kuivia. Käytä puhdistamiseen paineilmaa, kangasta, painepesuria, harjaa tms., ja tarvittaessa puhdistusainetta. Voitele rasvalla, öljyllä, silikonilla tms., mutta pyri välttämään moottoriöljyä.
  • Putkimaisista tai muotoilluista puskureista saattaa olla vaarallisia nostaa, koska tunkit voivat luistaa niissä helposti.
  • Apuna käytettävien ketjujen ja muiden välineiden lujuuksien tulee olla suurempia kuin tunkin.
  • Laita ajoneuvon renkaiden eteen ja taakse kiilat, stopparit (chock), kivet, halko tms., jotta ajoneuvo ei liiku eteen- eikä taaksepäin. Pane lisäksi myös vaihde ja käsijarru päälle. Jos joudut pyörittämään pyörää ja jos vaihde ja käsijarru joudutaan kytkemään pois, kiinnitä huomiota kiilojen paikoillaan pysymiseen. Pehmeällä maalla ne voivat myös muuttaa asentoaan työskentelyn aikana.
  • Suorita nosto tukevaa alustaa vasten, että nostolaite, alusta, kiilat tai renkaat eivät noston aikana painu maahan tai nostolaite ei kaadu. Nostolaitteen tulee olla lähtökohtaisesti pystysuorassa. Esimerkiksi kovan paineen alla pullotunkki voi yllättäen lähteä kuin ammus.
  • Älä laita päätäsi käsin käytettävän nostovarren liikeradalle ja pyri käyttämään nostovartta kaksin käsin. Ole tarvittaessa valmis väistämään yllättävässä tilanteessa.
  • Tue ajoneuvo noston jälkeen aina riittävän vahvalla pukilla (block) tai muulla ennen kuin työskentelet ajoneuvon alla tai ympärillä. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin silloin, kun menet ajoneuvon alle. Älä jätä ajoneuvoa ainoastaan tunkin varaan.

Ajoneuvon nostamisen yleisohjeita[muokkaa]

Säädettävä "pukki" noston jälkeen.
  • Lue ensin kohta Turvallisuus yläpuolelta.
  • Estä ajoneuvon liikkuminen eteen- ja taaksepäin.
  • Tunkin mukaisesti varmista nostovarren asento, esimerkiksi klipsillä kiinni runkoon.
    • Hydraulitunkeissa käännä laskuruuvi kiinni. Se tehdään usein nostovarren päässä olevalla "ruuvarilla".
  • Aseta tunkki ajoneuvon kohtaan, joka kestää nostamisen, on suora ja jossa tunkki tulee suoraan.
    • Ajoneuvoja väärästä kohdasta nostettaessa saattaa pelti mennä ruttuun tai jokin osa vääntyä. Ohjekirja neuvoo nostopaikat ja ne saattavat olla renkaan läheisyydessä jotenkin merkittyinä.
  • Aseta tunkin alle tarvittaessa puupalikka tms., joka estää tunkin painumisen maahan tai asfalttiin.
  • Tunkin mukaisesti nosta tunkin "nokka" nostettavaan pintaan tai ala pyörittämään tunkkia ja katso, että nostokohta on oikeassa kohdin.
    • Tarkista riittääkö tunkin nostovara. Tarvittaessa laita väliin esimerkiksi puupalikoita, mutta kuitenkin niin, että nostosta tulee tukeva.
  • Käytä kahta kättä nostovarrella työskennellessäsi. Älä käytä lisävarsia.
  • Tarkkaile alkaako tunkki kääntyä vinoon. Vinoon menevä tunkki saattaa vääntyä jopa käyttökelvottomaksi.
  • Tarkkaile nostettavaa kohdetta, että se ei ala liikkua tai ota tallin rakenteisiin kiinni tai esimerkiksi tallin kattoon.
  • Tunkin mukaisesti lukitse nostovarsi tai ota se pois paikoiltaan tai aseta se niin, ettei siihen voi kompuroida.
  • Aseta pukit kohteen alle.
  • Laske ajoneuvo pukkien varaan.

Nostetun ajoneuvon laskeminen[muokkaa]

Yleisohjeita:

  • Tarvittaessa nosta sen verran, että saat pukit pois ajoneuvon alta.
  • Tunkin mukaisesti kiinnitä huomiota, pitääkö esimerkiksi nostovarren olla lukittuna runkoon (esim. Hi-Lift)
  • Tunkin mukaisesti laita suunnanvaihdin laskuasentoon ja ala laskea kaksin käsin nostovarresta kiinni pitäen.
    • Hydraulisissa tunkeissa käännä varovasti ja hitaasti avausmutteria.
  • Seuraa, lähteekö tunkki tai ajoneuvo liikkumaan väärään suuntaan, jotta laskeminen ei pääty yllättäen ryminään.

Tunkit[muokkaa]

  • Hi-Lift

    • Nostamiseen, puristamiseen tai levittämiseen, vinssaukseen.
    • Hi-Lift
    • Ks. sivu Vinssaus

Hallitunkit[muokkaa]

Ks. sivu Metalliverstas#Ajoneuvojen ja moottoreiden korjaus

Hirsirakennuksen nostaminen[muokkaa]

Ks. sivu Hirsirakennuksen nostaminen

Hirrenveisto[muokkaa]

Ammattimaisempaan hirrenveistoon kannattaa hankkia kunnon torninosturi

Tukkien nostaminen on pitemmän päälle raskasta. Ammattimaisessa veistossa käytössä on nosturiautot ja torninosturit. Harrastelijaveistossa selviää ikiaikaisilla tavoilla.

Eräs keino on rakentaa rakennus useammassa osassa eli a) alin osa lähes ikkunoiden alareunaan asti b) ikkunoiden kohta mukaan lukien ikkunoiden alin ja ylin hirsi c) ylin osa. Lopuksi nämä osat yhdistetään yhdeksi rakennukseksi. Tällöin vältetään turhaa nostamista.

Miten hirrestä kiinni[muokkaa]

Tukkisakset[muokkaa]

Kierretanko[muokkaa]

  • Hirteen porattuihin kahteen vaarnatapin reikiin työnnetään paksu kierretangon pätkä.
  • Kierretankojen toisiin päihin on hitsattu metallilenkki tai kaupasta ostettava kierteisiin sopiva nostorengas ja syvyyssäätöön mutteri.
  • Lenkkeihin laitetaan nostolaitteen vaijeri tai liina, jota nostetaan painopisteen mukaisesti yhdestä kohtaa, jolloin kierretangot kiristyvät toisiaan kohden ja pysyvät paikoillaan.

Pelkkahirren "nostosakset"[muokkaa]

Kuorma-auton tai metsäkuormaimen "koura"[muokkaa]

Alumiiniset hellävaraisempia.

Maataloustraktoriin liitetty metsäperävaunu+kuormainyhdistelmä tai kiinteästi traktorin runkoon liitetty kourakuormain soveltuvat erinomaisesti hirsien nosteluun jopa ammattimaisessa hirrenveistossa. Kiinteä traktorin rungossa oleva kuormain on kehikon rakentamisessa ja purkamisessa jonkin verran kätevämpi erityisesti ahtaissa paikoissa, joissa perävaunulla ei välttämättä mahdu liikkumaan, mutta kuormain-vaunu yhdistelmällä myös hirsien kuljetukset sujuvat helposti.

Hirsien puhtaana pysymiseksi kannattaa kouran leuat puhdistaa mahdollisista maali-, öljy- yms. jäämistä sekä aina pyyhkäistä tartuntapinnat kuorellisten puiden nostamisen jälkeen. (kaarnasta tarttuu kouraan "moskaa" joka vastaavasti helposti jättää jälkensä puhtaisiin, vuoltuihin hirsiin.

Toisaalta vuoltuihin hirsiinhän ei onneksi tarvitse kouralla tarttua kuin kolmesti; 1. kehikolle piirtämistä varten nostaessa, 2. piirtämisen jälkeen alas sauhausta varten ja 3. viimeinen nosto sahauksen jälkeen paikoilleen. Seuraavat nostot kannattaa tehdä toisaalla tässä artikkelissa selostetulla kierretankomenetelmällä.

Tukkitori[muokkaa]

Kehikkoa vasten vierekkäin pienellä raolla asetetut kaksi tai kolme tuoretta kuorittua puuta kouruksi, yhdistetään pienillä poikkipuilla ja nauloilla, vetoköysi tukin päähän tukkimiehen solmulla tai tukkisaksilla.

Kaksipuinen tukkitori, jolla siirrettiin kaikki hirret yhden miehen voimin kun rakennettavan kohteen ympärillä oli korkeutta.

Luistatus[muokkaa]

Siirrä tukkeja luistattaen poikkipuiden ja pukkien päällä ja käytä tarvittaessa hyväksi myös tukkitoreja maan pinnalla. Tukkeja on helppo siirrellä kun oppii hyödyntämään tehokkaasti niiden painopisteen.

Kaljuja eli kiskoja pitkin[muokkaa]

Eli kahta seinän päihin nojaamaan asetettua puuta pitkin hilaten, apuna köysilenkit kehikon sisäpuolelta tukin ympäri takaisin kehikon sisäpuolelle. Menetelmä tarvitsee kaksi miestä, mutta on varsin nopea.

Kampeaminen taapelista[muokkaa]

Hirsien ollessa rivissä aluspuiden päällä. Kun tarvitaan jokin hirsi välistä, on eräs keino asettaa kakkosnelonen syrjälleen hirren viereen tehtyyn rakoon ja sitä vipuvartena käyttäen nostaa niin paljon että saadaan toinen kakkosnelonen sen alle. Näin pää on pinon yläpuolella. Jos toimitaan yksin, otetaan pitkä kakkosnelonn viereen valmiiksi ja samalla kun on väännetty hirsi toisella kakkosnelosella ylös, voidaan toisella kädellä työntää toinen alle. Yritä tehdä tämä mahdollisimman lähellä keskipainopistettä, jolloin toinen pää on kevyempi nostaa. Tietysti tämä voidaan kevyempien hirsien kohdalla suorittaa myös tukkisaksilla hirren päästä nostaen, kaverin samalla työntäessä lauta tai kakkosnelon väliin poikittain. Tämän jälkeen sama operaatio toistetaan toisessä päässä, joko samallatavoin kampeamalla tai mahdollisesti riittää tukkisaksilla pään nostaminen viereisen hirren päälle.

Nosturit[muokkaa]

Vanhojen nostureiden hinnat pyörivät yleensä romuraudan hinnoissa. Niistä kunnostamalla ja esimerkiksi radio-ohjauksen lisäämällä saa toimivia pelejä edullisemmin. Sulakekoko saattaa olla 63A, mutta 35A saattaa myös riittää.

Torninosturi[muokkaa]

  • Betox
  • Linden

Siltanosturi[muokkaa]

Siltanosturi hallissa

Kuorma-auto[muokkaa]

Ajoneuvon vinssi[muokkaa]

Aiheesta oma sivu Vinssaus