Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tuomipihlajat

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.11 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttö[muokkaa]

Marjat ovat makeita ja käyvät hyvin sekoitettuna muiden marjojen kanssa. Erityisesti kaarnikka, puolukka ja aroniat sopivat sekoituksiin, koska niissä on säilöviä aineita. Lasten lempimarja! Parhaita marjapensaiksi ovat marja-, korpi- ja pohjantuomipihlajat.

Lajit[muokkaa]

Isotuomipihljaja (Amelanchier spicata) Yleisin tuomipihlajoista Suomessa ja viljelty korkeana koristepensaana vuosikymmeniä. Tekee heikosti marjoja, eivätkä marjat niin makeita.

Korpituomipihlaja (Amelanchier x intermedia) Soveltuu hyvin marjapensaaksi koska tekee runsaasti kukkia ja myös marjoja.

Marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) Intiaanien vuosisatoja jalostama "saskatoon". Erittäin satoisa ja makea marja! Yhdestä isosta puskasta voi saada ämpäritolkulla marjoja! Erottaa isotuomipihlajasta paitsi kooosta, myös kapeammista lehdistä.

Pohjantuomipihlaja (Amelanchier bartramiana) Sopii myös hyvin marjapensaaksi!

Rusotuomipihlaja (Amelanchier lamarckii) Makein tuomipihlaja vaikkakaan ei kovin satoisa. Jotkut pitävät jopa liian imelänä. Jos haluaa tuottavuutta niin parempi valita joku toinen.

Sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis) Marjat eivät kovin herkullisia. Sopii vain koristepensaaksi.

Saskatoon on intiaanien vanha kasvi.

Ravintoarvot[muokkaa]

Saskatoon-marjan sisältää - useimpia hedelmiä ja marjoja korkeimpia pitoisuuksia proteiinia, rasvaa ja kuituja - suhteellisen runsaasti kalsiumia, kaliumia, mangaania, magnesiumia, kuparia ja rautaa - runsaasti fenoliyhdisteisiin kuuluvia proantosyanidiineja, antosyaaneja ja fenolihappoja

Viljely[muokkaa]

  • Pärjää hyvin pohjoisemmassakin. Helppohoitoinen!
  • Lisäys mikrolisäyksellä,juurivesoista, pistokkaista, juuripistokkaista tai varttamalla([1]).

Linkit[muokkaa]

Saskatoonia ei pidä lisätä siemenistä sillä silloin lajikkeet menevät sekaisin (ristipölytyksen mahdollisuus). Saskatoon-nimikettä Suomessa käytetään marjatuomipihlajan viljelyyn valikoiduista ja nimetyistä lajikkeista. Lajikenimitystä ei tule käyttää jos siemenlisäyksessä on ollut edes mahdollisuus ristipölytykseen. Nykyisin on saatavana DNA-varmennettuja saskatoonin taimia. Näitä ostaessasi voit olla varma siitä, että et osta mitä tahansa siemenlisättyä materiaalia. Muista, että saskatoonilla on aina myös lajikenimi.

Lainattua[muokkaa]

"Vienankarjalassa kasvaa lähes villinä saskatoonin tapainen pensas(puu). Siellä käytetään nimeä IRGA. Marjat mustikan kokoisia ja makukin lähes sama. Sikäläiset syövöt sen marjoja ja tekevät hilloa ja mehua. Toin muutama vuosi sitten taimen,joka kaivettiin irgan juurelta. Nyt n. 4 m korkea. Linnuille marjat kelpaavat myös, mutta on niitä saatu itsekin maistella. Mehuksi asti ei ole riittänyt. Olen hyvältä tutulta kuullut, että Karjalan Kannaksella kasvaa puutarhoissa sama kasvi." [2]