Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kirvelinauris

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.55 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset) (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirvelinaurista (Chaerophyllum bulbosum) kutsutaan nykyään mukulakirveliksi. Vanha viljelykasvi, jota kasvatettiin Ruotsissa 1800-luvulta n. vuoteen 1925. Lyhyet, pallomaiset juurimukulat, joissa on miellyttävä, pähkinäinen maku. Juuret voidaan keittää ja syödä voin kanssa. Kasvia viljellään nykyään valitettavan harvoin.

Lajikkeet[muokkaa]

Myytävät lajikkeet todennäköisesti ovat kaikki ranskalaista lajiketta, joka ei menesty yhtä hyvin täällä ja omaa pienemmän tärkkelyspitoisuuden.

Maatiaislajiketta, eli venäläistä, löytyy meillä enää vain Lapinlahden sairaalan lähiluonnosta sekä Ruoholahdelta (jos siis on venäläistä!), joihin se on villiintynyt viljelyksiltä.[1] Sieltä lajikkeet tulisi pikimmiten pelastaa vapaaseen yleiseen levitykseen ja käyttöön!

Viljely[muokkaa]

Helppo kasvattaa. Pärjää kaikilla maalajeilla. Pärjää jos pH on 4.6 - 7 välillä. Maan tulisi olla kostea. Viljellään puutarhapenkeissä.


Siementen myyjät[muokkaa]

Sanottua[muokkaa]

  • hyvät kirjat "näistä kahdesta (sokerijuuri ja kirvelinauris) - kuin monesta muustakin mielenkiintoisesta kasvista - on juttua myös jokusen vuoden vanhassa:irma voipion kirjassa,sekä lähes kaikissa 1800-luvun loppupuolen/1930 välisellä ajalla julkaistuissa maanviljelyskirjoissa."
  • lajikkeista

kirvelinauriista on kaksi "perus lajiketta".ranskalaista ja venäläistä alkuperää olevat.näissä on eri tärkkelyspitoisuudet,yms. myös satoisuudessa sekä kylmänkestävyydessä on eroja.

ranskan lajike on hieno osoitus toimivasta kylätori perinteestä.lajike nimittäin löytyi ja pelastui sattumalta,jostain kys.kaltaisen torin suoramyynti tapahtumasta,ja siitä sitten yliopistojen labroihin.nykysellään siihen kohdistuu kovia taloudellisia paineita,joissa on jo kenties kehitelty muutamakin f1 kanta.

veikkaan venäläisen olevan parempi vaihtoehto suomen olosuhteisiin(silloisia perusteluita en kyllä muista tähänhätään),mutten tiedä mistä siementä olisi mahdollista saada. joitakin vuosia sitten venäläistä kantaa kysellessäessäni jouduin toteamaan että exotikki myy ainoastaan ranskalaista.en tiedä miten asianlaita on nykysellään.

Linkit[muokkaa]