Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ensiapu

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 27. kesäkuuta 2020 kello 18.36 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taisteluensiapu[muokkaa]

Taisteluensiavulla tarkoitetaan taisteluolosuhteissa annettavaa hätäensiapua. Taisteluensiapu on osa taistelujoukkojen lääkintähuoltoa. Taisteluensiavun perusteena on lisätappioiden estäminen ja henkeä uhkaavasti haavoittuneiden tunnistaminen ja nopean ensiavun aloittaminen. Taisteluensiapu keskittyy haavoittuneisiin, jotka eivät ilman ensiapua todennäköisesti selviä. Taisteluensiapu on osa johtamistoimintaa ja joukon johtajien tulee ottaa se huomioon omissa taistelusuunnitelmissaan. Ryhmätasolla taisteluensiavun toteuttajina ovat haavoittuneet itse, taistelijaparit/-partiot ja ryhmän taistelupelastaja. Taistelijan on taistelutilanteeseen liittyen tiedettävä oman joukkonsa tukeutumispiste tai hoitopaikka.

 1. Savuta
 2. Pidä vihollinen tulen alla ja tee haavoittuneen hätäsiirto
 3. Aloita ensiapu.
 • Taisteluensiavulla tulen alla tarkoitetaan niitä hoitotoimenpiteitä, jotka tehdään oltaessa vihollisen tehokkaan tulenkäytön kohteena. Haavoittuneen jäädessä tulen alle, päätöksen auttamisesta tai sen lykkäämisestä tekee parti- on- / ryhmänjohtaja. Taisteluensiavussa tärkeimpiä ensimmäisiä toimenpiteitä ovat oma tulenkäyttö vihollisen toiminnan vaikeuttamiseksi ja haavoittuneen siirtyminen tulisuojaan omatoimisesti tai haavoittuneen hätäsiirto suojaan ilman lisätappioita. Oman ryhmän tulenkäytön on oltava voimakasta ja tilanteeseen nähden tarkoituksen mukaista käyttäen hyväksi esimerkiksi savutusta. Vedä tarvittaessa haavoittunut taistelijapari suojaan. Mikäli siirtomatka on pitkä ja haavoittuneella on hen- keä uhkaava raajaverenvuoto, tyrehdytetään se kiristyssiteellä ennen siirtämistä. Mitään muita hoitotoimenpiteitä ei tehdä tulen alla. Hätäsiirron aikana tulee säilyttää oma taisteluky- ky ja suojaus. Anna ensiapu sotilaan omalla kiristyssiteellä, ensisiteellä ja ensiaputarvikkeilla. Ilmoita vakavasti haavoittuneesta taistelijaparista ryhmänjohtajalle.
 • Taisteluensiapua jatketaan haavoittuneen ja auttajan ollessa tulelta suojassa tulisuojassa. Tämän vaiheen hoitotoimenpiteillä pyritään estämään haavoittuneen menehtyminen taisteluolosuhteiden yleisimpiin kuolinsyihin (henkeä uhkaava raajaverenvuoto, ilmatien menettäminen, keuhko-ontelon ylipainetila eli paineilmarinta). Haavoittuneen suojavarustusta ja vaatetusta avataan tai leikataan auki vain, mikäli se on tarpeen hänen tutkimiseksi, vammojen löytämiseksi ja hoitotoimenpiteiden toteuttamiseksi. Mikäli haavoittuneen tajunnantaso on alentunut, otetaan hänen aseensa pois.
 • Ota käyttöön taistelukyvyttömäksi tulleen taistelijaparin tärkein erikoismateriaali kuten konekivääri, valonvahvistin, kertasinko, kiväärikranaatit, kasapanos tai käsikranaatit sekä täydet lippaat. Auta tarvittaessa lääkintämiestä ensiavun antamisessa.
 • Haavoittuminen itse: 1) Vastaa tuleen ja siirry suojaan 2) ilmoita lähimmille taistelijoille haavoittumisesta 3) tyrehdytä raju raajaverenvuoto kiristyssiteellä 4) JATKA TAISTELUA kunnes tilanne on ohi 5) mikäli olet menettämässä tajuntasi, pyri kääntymään kylkiasentoon ilmatien varmistamiseksi 6) mikäli et kykene suojautumaan, pyri ilmoittamaan lähimmille taistelijoille hengissä olostasi esimerkiksi kättä liikuttamalla.
 • Tutkiminen ja hoitaminen toteutetaan cABC-muistisäännön mukaisesti:
  • c – Catastrophic bleeding (henkeä uhkaava raajaverenvuoto): Tutki raajoista mahdolliset henkeä uhkaava verenvuodot. Hoida ne kiristyssiteellä, tai käytettävissä olevin välinein.
  • A – Airways (ilmatiet): Tutki ilmateiden avoimuus. Varmista niiden auki pysyminen.
  • B – Breathing (hengittäminen): Tutki onko hengittäminen normaalia. Hoida mahdolliset hengitystä uhkaavat vammat.
  • C – Circulation (verenkierto): Etsi muita mahdollisia verenvuotoja. Tyrehdytä verenvuodot. Aseta pelastuspeitto haavoittuneen ihoa vasten vaatteiden alle verenkierron tukemiseksi.
 • Taistelijakohtaiseen lääkintävarustukseen kuuluvat: kiristys- ja ensiside, pelastuspeite, vastalääkkeenantolaite ja potilasluokittelukortti. Taistelijan lääkintävarustus tulee sijoittaa joukossa yhdenmukaisesti, mikä mahdollistaa lääkintävarustuksen löytymisen myös pimeässä. Taisteluensiapu pyritään aloittamaan haavoittuneen taistelijan omaa lääkintävarustusta käyttäen.
 • Taistelupelastaja on ryhmän taistelija, jolla on muita ryhmän taistelijoita laajempi lääkintä- varustus ja -koulutus. Taistelupelastajan lääkintävarustukseen voi kuulua mm. kiristys- ja ensisiteitä, nenänieluputkia, välineet paineilmarinnan purkamiseen (mikäli on koulutettu niiden käyttöön), venttiilisiteitä rintakehävammoihin, hypotermi- apussi sekä luokittelu-/hoitokortteja.

Suojelukoulutus[muokkaa]

 • Ihon puhdistus
 1. Pulveroi saastunut ihon kohta paljaalla kädellä tai puuvillakäsineellä
 2. hankaa saastunutta ihon kohtaa
 3. anna jauheen vaikuttaa minuutin ajan
 4. ravista jauhe pois
 5. pulveroi iho uudelleen
 6. hankaa ja jätä jauhe iholle.
 • Silmien huuhtelu
 1. Pidä silmää auki ja huuhtele runsaalla vedellä ainakin 30 sekuntia.
 • Varusteiden ja vaatteiden puhdistus
 1. Älä riisu suojanaamaria äläkä suojakäsineitä käsitellessäsi varusteita
 2. pulveroi saastuneet kohdat
 3. levitä ja hankaa jauhe käsineellä
 4. jätä jauhe varusteisiin.

Kiristysside[muokkaa]

Ks. hankinta Tactical vaatteet ja varusteet.
 • Taistelutilanteessa vedetään haavoittunut tulelta suojaan ja sidotaan haavoittuneen omalla kiristyssitellä nopeasti, jos ei itse kykene käyttämään sidettä. Siviilissä tajunnan taso vaikuttaa kiristyssiteen käyttöön, keskustele 112 kanssa käytöstä. Älä avaa kiristyssidettä!!! Lihassolut kestävät 2 t ja pitempäänkin, ei aih. lisävaurioita kuten amputaatiota kuin vasta 4 tunnin kohdalla. Laskimosta valuu tummaa verta. Luuydin vuotaa kiristyssiteestä huolimatta. Kiristyssiteen asettamiseen pitäisi pystyä sen taskusta ottamisesta 15 - 60 sekunnissa.
 • Käyttöohje:
 1. Ota kiristysside taskustaan käteen niin päin, että kiinnityshahlo on itsestä poispäin.
 2. Aseta suoraan vaatteen päälle tai ihoa vasten jalan tai käsivarren tyveen, jossa on vain yksi luu ja estää näin samalla kaikki raajassa olevat vuodot. Ota vaatteiden ja ihon välissä, esimerkiksi taskuissa olevat tavarat pois tai työnnä sivuun. Mahdollisesti myös 3–4 sormea vuotavan kohdan yläpuolelle. Lähtökohtaisesti Time-tarran alareuna on lähellä haavaa ja kiristyssolki kehon puolella. Kun "katti" on oikein päin, se on helpompi kiristää.
  1. Vaihtoehto 1: Pujota raajan päästä soljen läpi valmiina lenkkinä oleva CAT.
  2. Vaihtoehto 2: Kiedo soljestaan irrotettu (punainen) pää raajan ympäri ja työnnä punainen pää soljen läpi.
 3. Vedä (punaisesta) päästä CAT tiukasti raajan ympärille yhdellä tai useammalla liikkeellä.
 4. Kierrä ylimääräinen pää tarrapinnasta kiinni aina kiinnityshahlon lähelle saakka, mutta ei läpi.
 5. Käännä muovitikkua kunnes verenvuoto loppuu.
 6. Kiinnitä muovitikku kiinnityshahlon sisäpuolelle. Tarkista pulssi raajan päässä ja jatkuuko vuoto. Jos pulssi tuntuu tai vuoto jatkuu, kiristä lisää tai aseta toinen CAT ensimmäisen rinnalle sen yläpuolelle. Riittävä tiukkuus on kun kolmea sormea ei saa työnnettyä alle.
 7. Kiedo ylijäänyt pää kiinnityshahlon läpi CAT:n ympärille ja kiinnitä Time-tarra kiinnityshahlon päälle. Kirjoita CAT:n asettamiskellonaika tarraan. Jos päätä ei laiteta hahlon läpi se irrotessaan löysää koko siteen!
 • Säilytysohje: 1) Työnnä (punainen) pää soljen läpi 20 cm matkalta ja käännä takaisin tarrapintaan kiinni 2) suorista syntynyt lenkki niin, että solki on keskellä ja (punainen) pää toisessa päässä 3) käännä vyö kahtia niin, että solki on toisessa reunassa. Tarvittaessa säädä kohtaa 1. Kiinnitä aikatarranauha niin, että se on hahlon puolivälissä. Kiristyssiteen tulee pääsääntöisesti olla sijoitettuja siten, että taistelija pystyy käyttämään niitä kummallakin kädellä.

Paineside[muokkaa]

Iipposide, israelilainen ensiside. Käytetään verenvuodon tyrehdyttämiseen tekemällä painetta haavakohtaan.

 • Sidemalli 1
 1. Aseta pehmustettu sidetaitos haavaa vasten, niin että painekappale tulee vuotokohdan päälle ja rulla on kehon ulkopuolella.
 2. Kierrä joustoside kaksi kertaa raajan ympäri kummallakin kerralla muovisen painekappaleen läpi ja vetäen joustoside kireäksi.
 3. Vaihda joustositeen kierityssuuntaa ja painekappale painuu haavaa ja sidetaitosta vasten.
 4. Kieritä joustoside napakasti raajan ja painekappaleen yli. Pyri käyttämään hyödyksi koko siteen leveys.
 5. Lukitse muovisella kiinnityskappaleella.
 • Sidemalli 2
  • Muutoin samoin, mutta mallissa 1 mainitun painekappaleen sijaan on muovinen kuppimainen painekappale. Joustositeen kierityssuuntaa ei siis vaihdeta.
 • Painesiteen asettaminen tulee sujua alle 60 sekunnissa.

Tamponointi[muokkaa]

Pistohaava, joka vuotaa kehon sisälle.

 1. Ota verenhyytymistä edesauttavaa sidettä tai sen puutteessa muuta sideharsoa, kangasta jne.
 2. Työnnä sormella sidettä niin paljon reikään kuin mahdollista.
 3. Aseta ylijäänyt side haavan päälle.
 4. Sido päälle paineside.

Vesimyrkytys[muokkaa]

Juodaan liikaa vettä lyhyessä ajassa. Huonovointisuus, päänsärky, väsymys, suonenveto.

 • Hyponatremia. Veren alhainen natriumpitoisuus kun veri laimenee veden (myös esim. olut) juomisen johdosta. Helteisen sään ongelma ja erityisesti kun hikoillaan paljon.

Hampaan poistaminen[muokkaa]

 • Jälkihoito: Hampaan poiston jälkeen taitettua kangastuppoa pidetään hampaiden välissä ja vaihdetaan 10-15’ välein jotta ei ota kiinni hyytymään. Ei kahteen tuntiin juoda tai syödä, eikä kahteen päivään purskutella. Ei hampaiden pesua siltä puolen. Jos yläleuassa, vältetään niistämistä. Burana 800 tarvittaessa.

Lämpösairaudet[muokkaa]

 • Auringonpistos
  • Päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä. Päänsärky, huimaus, huono olo.
  • Hoito: Lepo viileässä paikassa.
 • Lämpöpyörtyminen: Verenkierron ohjautuminen iholle ja alaraajoihin.
  • Hoito: Jalkojen nostaminen koholle, siirto viileään, juominen.
 • Lämpökouristus: Pitkäkestoisesta lihasten kuormittamisesta helteellä 1–3 minuuttia kestäviä kouristuksia.
  • Hoito: 1 L vettä, johon on sekoitettu 1/4 teelusikallista suolaa.
 • Lämpöuupuminen: Runsas nestevajaus, jonka seurauksena heikotus, väsymys, voimistunut hengitys, sekavuus, kuumeen kohoaminen.
  • Hoito: Vettä ilman suolaa, lepo viileässä, vaatteiden vähentäminen, siirto jatkohoitoon.
 • Lämpöhalvaus: Ruumiin lämpötila nousee hengenvaaralliseksi. Kohonnut sydämen syke, kuume, kouristukset, poikkeava käytös, tahaton virtsaaminen ja ulostaminen.