Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tietotekniikan ekologisuus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
Käyttöjärjestelmän valinta
  • Linux on kiistatta ekoteko koska sillä voi käyttää normaalissa käytössä melkein 10 vuotta vanhoja koneita. Linux on myös miljardien eurojen arvoisella talkootyöllä tehty toisin kuin muut käyttöjärjestelmät. Lue lisää aiheesta: Ubuntu-fi.org -- Miksi käyttäisin Linuxia?, [1]
  • Linuxin käyttö ei välttämättä säästä virtaa esim. Windows -käyttöjärjestelmään verrattuna oletusasetuksin. Esim. swap -ominaisuus pitää kiintolevyn pyörimässä koko ajan. Windowsissa virransäästöasetukset saa säädettyä graafisilla välineillä, Linuxilla joudut kaikki tekemään itse (jos osaat). Swap:in poiskytkentä voi taas aiheutta ongelmia vanhoilla koneilla, joissa muistia on rajallisesti. Tosin vanhoihin koneisiin ei uutta windowsia saa asennettua (resurssit ei riitä), ja vanhoja windowseja ei enää myydä.
Kannettava vs. pöytäkone
  • Vaikka kannettava kone painaa vähemmän ei sen ekologinen paino poikkea pöytäkoneesta. Jos pöytäkone menee rikki voi helposti vaihtaa rikkimenneen osan, mikä kannettavan kohdalla ei joko onnistu ollenkaan tai on hankalampaa ja kalliimpaa. Myöskään kannettavien akuista ei vielä tänäkään päivänä ole tehty kestäviä.
  • Kannettavat kyllä kuluttavat yleensä vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, mutta tietokoneen koko elinkaaren energiankulutuksesta 75% kuluu valmistuksen aikana, joten käytön energiatehokkuudella ei ole kovinkaan suurta merkitystä.
Muuta
  • Internetin, googlen, gmailin sm. käyttö kuluttaa ympäristöä myös sen nettipiuhan toisessa päässä. Siitä ekologisesta jalanjäljestä ei pääse eroon.
  • ATK-kierrätyspisteeseen viedään tällä hetkellä pääosin noin P2-tietokoneita, mutta myös yli 1000Mhz P3-koneitakin löytyy. Kuvaputkia viedään sinne ehjinä ja kaiken kokoisina.
  • Vanhan koneen, käytetyn/dyykatun käyttö ei tietenkään tue uuden tietotekniikan valmistajia suorasti.
  • Apple on kunnostautunut epäeettisyydessään näkyvimmin ([2]), mutta tuskin kovin monellakaan valmistajista on puhtaat jauhot pussissa. Lähes kaikki eri valmistajien koneiden komponentit ovat samoilta tehtailta joten itse käyttäjälle näkyvä valmistaja ei halutessaankaan tilannetta paikkaa.
  • Ostamalla uutta tuet sotaa, murhia ja raiskauksia. Tinaa, kobolttia ja tantaalia louhitaan sisällissodan runtelemassa Kongossa, jota elektroniikkayhtiöt rahoittavat. Suomen valtiokin ja EU tukee Kongon sisällissotaa kieltämällä sen ja määrittelemällä Kongon "turvalliseksi demokraattiseksi tasavallaksi". [3]