Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Radio-ohjelman tallentaminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 18.08 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Internetissä on lukemattomia radiokanavia, ja musiikkiohjelmia ihan perinteisten radiokanavien streaming -lähetyksistä pelkästään internetissä toimiviin radioiasemiin. Näiden äänitys omaan käyttöön esimerkiksi MP3-muotoon saattaa tuottaa vaikeuksia, mutta on mahdollista. Ohjelmistoja ja keinoja on useita. Joissakin äänen laatu ei kuitenkaan ole riittävän hyvä. Esimerkin 1 mukaisella ohjelmalla voidaan tallentaa myös ääntä eri ääntä toistavista ohjelmista, sillä voidaan tallentaa myös Skype-puheluita ja muita VoIP puheluita, mutta laadukkaissa, yleensä maksullisissa VoIP-ohjelmissa on jo itsessään äänentallennusohjelma.

Tekijänoikeudet[muokkaa]

Muista äänittämiseen liittyvät tekijänoikeudet!

Tallennus internetistä esimerkki 1[muokkaa]

Tämä esimerkki käyttää hyväkseen ilmaista ohjelmaa joka siirtää äänen eteenpäin toiselle ilmaiselle ohjelmalle (Audacity), jolla se tallennetaan, muokataan tarvittaessa ja tallenetaan lopulliseen muotoon, esimerkiksi MP3. Siirtoon käytetään ohjelmaa nimeltä Soundflower ja tallentamiseen ohjelmaa Audacity. Soundflower takaa kirkkaan ja laadukaan äänen siirron ja Audacity äänen tallentamisen, leikkaamisen ja tallentamisen. Audacityllä voi aivan hyvin tehdä vaikka oman radio-ohjelman, johon tallentaa omalta mikrofonilta juontoa tms. Audacityllä tehty radio-ohjelma kelpaa myös suoraan perinteiselle radioasemalle valtakunnan verkkoon lähetettäväksi. Audacity on suomenkielinen ja kuten Soundflower kummatkin ovat ilmaisia netistä ladattavia ohjelmia. Tässä käsiteltävät ohjelmat ovat Mac -tietokoneelle, mutta ne löytynevät myös PC-koneisiin.

Soundflower asennus[muokkaa]

Lataa viimeisin versio ohjelmasta (etsi googlella soudflower download -sivu) ja käynnistä avautuvasta ruudusta paketti. Ohjelma käy läpi sopimukset ja muut asennukseen liittyvät perusasiat. Tämän jälkeen se kysyy pääkäyttäjän salasanaa. Tämä tarvitsee tehdä siis vain ensimmäisellä kerralla ja tarvittaessa päivitettäessä uudempaan versioon.

Audacityn asennus[muokkaa]

Katso PC-asennusohjeet sivulta Audacity. Macille asennus on yksinkertainen, ladattu ja purettu tiedostokansio vedetään esimerkiksi Ohjelmat-kansioon. Asenna myös Lame -tiedosto, jos haluat tallentaa äänittämäsi tiedoston MP3-muodossa.

Tallennusasetukset Soundflower - ei Snow Leopard[muokkaa]

  • Käynnistä Soundflowerbed kansiosta, Macin kuvaruudun yläreunan palkkiin ilmestyy musta kukka, jota klikkaamalla avaa Audio Setup...
  • Aseta Oletussyöte Sisäinen sisäänmeno, Oletustuloste Soundflower (2ch), Järjestelmätuloste Soundflower (2ch).
  • Valitse myös yläreunan kukasta avautuvasta valikosta Built-in output. Tämän vastakohta on None ja vaikuttaa siihen kuuletko samanaikaisesti kun siirtoa tehdään myös kaiuttimista äänen.

Tallennusasetukset Snow Leopard-käyttöjärjestelmässä[muokkaa]

  • Käynnistä Soundflowerbed kansiosta, Macin kuvaruudun yläreunan palkkiin ilmestyy musta kukka, jota klikkaamalla avaa Audio Setup...
  • Avautuu Äänilaitteet-valikko, josta valitaan:
    • kohta Sisäinen sisäänmeno hiirellä ja painaa päällä hiiren oikeaa painiketta ja valita Käytä tätä laitetta äänensyöttöön
    • kohta Soundflower (2ch) hiirellä ja painaa päällä hiiren oikeaa painiketta ja valita Käytä tätä laitetta äänentoistoon.
  • Valitse myös yläreunan kukasta avautuvasta valikosta Built-in output (väkänen ilmestyy rivin eteen). Tämän vastakohta on None ja vaikuttaa siihen kuuletko samanaikaisesti kun siirtoa tehdään myös kaiuttimista äänen

Tallennusasetukset Audacity[muokkaa]

Käynnistä Audacity ja valitse Audacity valikosta Preferences...

  • Aseta Laitteet asetuksissa Äänitys kohdassa Device: Core Audio: Soundflower (2ch)
  • Aseta myös kohdasta Laatu Oletusnäytteenottotaajuus esimerkiksi 96000 Hz, niin äänen laatu on varmasti hyvää luokkaa.

Tallennus[muokkaa]

  • Etsi tallennettava äänitiedosto internetistä valmiiksi, niin että sen toisto voidaan aloittaa napin painalluksesta.
  • Ota irti mahdolliset tietokoneen kuulokeliitäntään työnnetyt liittimet.
  • Paina tallennuspainiketta Audacity-ohjelmassa, jossa on punainen pallo ja äänitys alkaa.
  • Paina tallennettava äänitiedosto päälle. Näet tallennuksen onnistumisen Audacityssä graafisena. Suora viiva on hiljaisuutta ja poikkeamat viivasta tallentuvaa ääntä.
  • Kun äänitiedosto loppuu, sammuta Audacity Stop-painikkeesta.

Tallennuksen leikkaaminen ja tallentaminen Audacity -ohjelmalla[muokkaa]

  • Tämän jälkeen äänitystä voi leikata eli poistaa halutut osat äänityksestä kuten alun ja lopun tyhjät kohdat ja tarvittaessa yhdistellä sitä muihin audioraitoihin tms, joita voi tuoda myös kovalevyltä jne. Yksinkertaisimmillaan värjää poistettava kohta hiirellä ja paina cmd-x
  • Itse tiedoston tallennus tapahtuu Export.. toiminnolla tiedostovalikosta, valitsemalla esimerkiksi mp3. Ensimmäisellä kerralla kysytään missä sijaitsee "lametiedosto".

Asetusten palautus[muokkaa]

Palauta Soundflower asetukset takaisin, jos haluat ääniasetusten toimivan taas normaalisti.

Nauhoitus tallennetusta lähetyksestä esimerkki 1[muokkaa]

Käytä esimerkiksi FireFoxin lisäosaa DownThemAll!

  • Syötät vain ohjelman internetosoitteen lisäosaan ja se latautuu kovalevylle.
  • Lisäosan saa nettisivusta esimerkiksi painamalla äänilinkin päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla Kopio linkki. Tai etsimällä sen avaamalla sivun lähdekoodin. Joskus linkin löytäminen voi olla hankalaa.