Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Japanintatar

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 22. tammikuuta 2023 kello 17.48 – tehnyt 84.248.194.114 (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Japanintatar (Fallopia japonica, syn. Polygonum japonica, Polygonum cuspidatum, Polygonum sieboldii, Reynoutria japonica. engl. Knotweed) on varjossa viihtyvä nopeakasvuinen koristekasvi, jota sanotaan usein bambuksi, vaikka se kuuluu kiertotattarien sukuun. Se on sukua monelle pahalle rikkakasville ja on itse kansainvälisellä 100 haitallisimman vieraslajin luettelossa.

Japanintatar on monivuotinen. Se kasvattaa joka vuosi uudet varret. Vakiintunut yksilö muodostaa erittäin tuuheina ryppäinä ja varjostaa lähiympäristön niin tehokkaasti, että muut kasvit kuolevat. Vahvat maavarret voivat ulottua monen metrin syvyyteen ja kasvupisteestä jopa seitsemän metriä vaakasuuntaan. Tämän takia japanintatar on hyvin hankala hävitettävä: kasvimyrkkyjen teho on suurijuurisiin yksilöihin heikko, juurakon poistaminen kaivamalla ei yleensä ole mahdollista, ja tukahdutus muovipressun alla vie vuosia ja vaatii tarkkaavuutta mahdollisten juurista nousevien sivukasvustojen varalta. Juurakon ehdyttäminen jatkuvalla pintakasvun poistamisella vaatii sinnikkyyttä ja mahdollisesti vuosien työtä. Yksi menetelmä on leikata varret lähes maan tasalle, kaataa juuriin vaikuttavaa kasvimyrkkyä tynkien onteloihin, ja peittää kasvuston jäänteet. Toinen on kaivaa kasvupiste ja mahdollisimman paljon juuria pois. Molemmissa on todennäköistä, että juurakon haarat pyrkivät muodostamaan uusia kasvupisteitä, jotka on sitten vuorostaan torjuttava. Monien muiden juuririkkojen tapaan japanintatar lähtee herkästi uuteen kasvuun juuren tai varren palasista.

Jos haluaa pitää japanintattaria, lienee viisasta valmistaa salaojitettu kasvatusallas vaikka betonista valaen, jotta juuret eivät leviä hillittömästi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa]

Japanintatar kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi. Se leviää voimakkaasti juuristonsa avulla. Japanintattaren varret ovat punaiset, lehdet suuret, ohuet, ehytlaitaiset ja pyöreähköt. Se kukkii loppukesästä suurin röyhymäisin kukinnoin. Varret nousevat maasta asti joka kesä, joten kasvin voi leikata syksyllä maata myöten poikki. (Kekkilä))

Käyttö[muokkaa]

Japanintatar on tuottelias mesikasvi, ja sitä on kasvatettu mehiläistarhoilla.

Nuoria pehmeitä versoja voi käyttää vihanneksena ja esimerkiksi säilöä. Sen miedohko maku muistuttaa jonkin verran parsaa.

Linkkejä[muokkaa]

Yleistä
Kuvia
Käyttö