Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vernissa

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vernissa on tärpättiin tai tärpätin ja "kuivuvan öljyn" (engl. 'drying oil') sekoitukseen liuotettua pihkaa/hartsia (engl. resin). Kuivuva öljy voi olla esim. pellavaöljyä.

Valmistuote

Lainauksia[muokkaa]

Vernissa (ransk. vernis, "lakka") on läpikuultava aine, jolla maalaukset suojataan. Perinteisesti vernissa valmistetaan keitetystä pellavaöljystä, hartsista ja liuotinaineesta, joka on usein tärpättiä. Vernissalla käsittely tuottaa yleensä kiiltävän pinnan, mutta eri aineyhdistelmillä on mahdollista saada satiinimainen tai puolimatta pinta.

http://www.oliveoilsource.com/cooking_olive_oil.htm

Most vegetable cooking oils are classified as fixed oils. However, if you set out a container of most cooking oils, it would partially evaporate very slowly over months to years leaving a sticky varnish.

http://www.tope.fi/pellatuotteet/vernissa.htm

Vernissa on valmistettu keittämällä kylmäpuristetusta pellavaöljystä. Vernissa imeytyy puuhun suojaten puuta kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Vernissa soveltuu kaikille puulaaduille niin vanhojen kuin uusien puupintojen käsittelyyn sekä sisälle että ulos. Riittoisuus höylätylle puupinnalle noin 8 m2/l.

http://en.wikipedia.org/wiki/Varnish

Varnish is a transparent, hard, protective finish or film primarily used in wood finishing but also for other materials. Varnish is traditionally a combination of a drying oil, a resin, and a thinner or solvent.
Pellavaöljyvernissaa käytetään erilaisten maalien ja lakkojen, esim. itsekeitetyn punamultamaalin valmistukseen.
Lisäksi on huomioitava, että vernissa-lisäys muuttaa valmiin tuotteen ominaisuuksia, kuten parantaa imeytyvyyttä alustaan (puuhun, ruosteiseen rautapintaan), saattaa lisätä pinnan homehtumista ja hidastaa kuivumista.

Linkkejä[muokkaa]