Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Talviretkeily
Yleistä[muokkaa]
Tämän sivuston tarkoitus on käsitellä talviretkeilyä, esimerkiksi, hiihtovaellusta tunturissa tai järven/meren jäällä, laskettelua, vuorikiipeilyä, trekkausta vuorilla, tutkimusmatkailua ja jopa auton hajoamisesta talviolosuhteissa syntyvää tilannetta. Yhdistävinä tekijöinä on kylmyys ja lumi.
Muita varustelistoja[muokkaa]
Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.
- Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
- Matkailu- ja retkeilyvaatteet
- Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
- Tactical vaatteet ja varusteet sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
- MPK
- Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen
- Talviretkeily, Geokätköily
- Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet, Väestönsuojelijan varusteet, Kotivara
- Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
- Ensiapu
- Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
- Vuoristovarustus, Melonta
- Metsästäjän varusteet
- Vartija ja järjestyksenvalvoja
Sekalaisia muita sivuja[muokkaa]
Katso myös luokka Retkeily, josta löytyy talviretkeilyyn liittyviä sivuja. Esim. Lumikammi, Hiihto
Turvallisuus[muokkaa]
- Retken suunnittelu ja kulkeminen
- Suunnistus, GPS, Koordinaatit
- Sää, Jää
- SPOT https://www.findmespot.com
- Aina turvallisuussunnitelma mielessä, mitä tehdä jos jotain tapahtuu.
- Paperinen kartta on hiihtovaelluksella yhtä toimiva kuin muinakin vuodenaikona. GPS helpottaa tarvittaessa tarkan paikan määrittämisessä ja näin esimerkiksi korkeuskäyrien lukemisessa.
Lämpötasapaino[muokkaa]
- Paleltumat
- Oireina valkoiset laikut iholla ja pistelevä kipu. Iho ja pinnan alaiset kerrokset jäätyvät ja kudos tuhoutuu.
- Hoito: Lämmitä valkoista laikkua paljaalla lämpimällä kädellä hieromatta.
- Ehkäisy
- Pukeudu lämpimästi tilanteen mukaan. Useammasta kerroksesta koostuva vaatetus on parempi kuin yksi paksu vaatekerta. Suojaudu myös viimalta.
- Jalkineet riittävän tilavat, joissa talvipohjalliset. Puhtaissa jaloissa puhtaat talviolosuhteisiin tarkoitetut sukat ja mielellään kahdet, esimerkiksi alusukat ja päälisukat. Tarvittaessa esimerkiksi sanomalehteä.
- Älä pese naamaa saippuallta, lämpimällä vedellä tai käytä vesipitoisia kasvovoiteita.
- Liiku niin, että vältät hiestymästä ainakaan pahasti. Vähennä vaatetusta ottamalla vaatekertoja välistä pois ennen kuin ne kastuvat hiestä ja lisää ennen kuin tulee kylmä ja avaamalla esimerkiksi tuuletusaukkoja kuitenkaan vilustumatta.
- Liikuta kasvojen lihaksia tai suojaa kasvot. Liikuta myös sormia ja varpaita.
- Tarkkaile itseäsi ja retkikavereita. Puutu muutoksiin ajoissa!
- Syö ja juo lämmintä. Tupakointi lisää paleltumisen riskiä.
- Turtumisen tunteen ilmetessä, irrota varustus ja suorita tehokkaita lihasliikkeitä.
- Kuivaa vaatteita aina tilaisuuden tullen. Hikeentyneitä vaatekertoja pystyy kuivaamaan ennen leiriin/tauolle saapumista hidastamalla vauhtia ja tekemällä leiriaskareita niin rauhallisesti että keho pysyy lämpimänä kuivattaen, mutta ei tuota hikeä. Muutoin kuivaus tapahtuu kaminan lämmittämässä tuvassa tai retkikeittimen lämmittämässä teltassa. Märkiä ja kosteita vaatteita ei tule säilyttää makuupussissa tai silloin vähintään ilmatiiviissä pussissa.
- Alilämpö (hypotermia)
- Oireina lihasten kangistuminen, vilunväristykset, väsymys, välinpitämättömyys ja tajunnan hämärtyminen.
- Ruumiinlämpötila laskee. Ydinlämmön laskiessa alle +30 asteen, seuraa tajuttomuus ja alle +28 sydän pysähtyy.
- Sotilaan käsikirja 2019
Vaellustekniikka[muokkaa]
- Pyri liikkumaan turvallisilla alueilla ja jos riskialueilla, minimoi aika niillä ja harkitse liikkumisen ajankohta.
- Hyödynnä liikkumisessa korkeuskäyriä, seuraamalla niitä, vaikka reitti voi hiukan pidetäkin, sen sijaan että lasket tai nouset ylös ja alas. Huomaa kuitenkin, että korkeuskäyrän seuraaminen saattaa viedä jyrkkään rinteeseen ja rinteeseen, jossa on lumivyöryvaara. Myös metsässä ja metsäisillä rinteillä seuraaminen on vaikeaa puiden ja pienten kumpareiden takia hankalaa.
- Suora nousu rinnettä ylöspäin ahkion kanssa on raskasta ja vaatii yleensä nousukarvat suksiin. Rinnettä kannattaa nousta tarpeen mukaan viistosti, koko ajan nousten ja tarpeen mukaan Z-käännöksin, jolloin lopullista tavoiteltavaa korkeutta voi säätää otollisessa paikassa, jossa on tilaa ja turvallista. Korkeuskäyristä löytyy ajoittain myös tasanteita, joissa raskaskin ahkio on helpompi kääntää vetämällä.
- Metsäisellä umpihankisella tunturinrinteellä reitin löytäminen saattaa olla haasteellista, on sitten kyseessä sekametsä tai tunturikoivikko. Usein rinteet eivät ole tasaisia vaan pieniä kumpareita täynnä. Erityisesti ahkion kanssa liikkuminen on haasteellista. Tarvittaessa kannattaa tehdä etukäteen ilman ahkiota reittitiedustelua ja takaisinpäin ahkiolle hiihdettäessä oikoa vielä tiedusteltua reittiä. Omat ladut, joita ei tulla käyttämään, kannattaa sotkea paluumatkalla risteyskohdassa varmuuden vuoksi.
- Kaamosaika voi olla lyhyt. Kuun koosta ja pilvisyydestä riippuen valoisa aika voi jäädä vain muutamaan tuntiin, jonka jälkeen voi olla täysin pimeää ja liikkumiseen tarvitaan lamppuja. Kaamosvaelluksella teltassaoloaika voikin näin ollen pidentyä merkittävästi. Muutoin kaamoksen valoisana aikana liikkuminen ilman lamppua voi onnistua ihan täysin.
- Hiihtämiseen kuuluu tauot. Tauon paikan huomaa viimeistään voimien hiipuessa tai repun painaessa. Tauon ajaksi kannattaa suojautua vetämällä takin vetoketju ylös ja tarvittaessa toppatakilla. Lämmin (energia)juoma ja pikaeväs maistuvat lyhyellä tauolla ja välttämättä lounasta ei talvivaelluksella nautitakkaan kuin mahdollisesti ruokatermoksesta aamulla valmisteltu.
- Hiihtovaeltajakaan ei toivo ongelmia terveytensä suhteen. Kuukautisetkin kannatta tarvittaessa huomioida vaellusajankohtaa suunniteltaessa. Hyvä hygienia erityisesti isolla hädällä käytäessä on syytä ottaa huomioon ja kädet on oltava puhtaat tultaessa telttaan keittelemään ruokaa. Myös pakaraväliin ei saisi jäädä murusia hankaamaan hiihtäessä. Esim. Savett toilet -pyyhkeet ovat biohajoavina käteviä. Käsienpesussa toimii käsien ollessa lämpimät esimerkiksi biohajoava retkipesuaine ja lumi.
- Samoin kuin kesäkelilläkin, pitkät varpaankynnet rikkovat monojen gore-kalvon. Pakkasella myös sormien kynnet lohkeavat helposti ikävästi. Kynnet kannattaa leikata muutama päivä ennen lähtöä. Tarvittaessa jalat teipataan huolellisesti urheiluteipillä niistä kohdin, mihin hiertymät yleensä tulevat.
Lumivyöry[muokkaa]
- Lumivyöryt alkavat yleensä kolmen ensimmäisen käännöksen aikana ylhäältä lähdettäessä.
- Laskettaessa alaspäin, vilkuile olkapään yli säännöllisesti taaksepäin.
- Hakeudu korkeammille paikoille kulkemaan ja kulje sinne reittejä, joissa ympäriltä tulevat mahdolliset vyöryt aiheuttavat vähiten riskejä.
Hiihto[muokkaa]
Kts. sivu Hiihto.
Majoittuminen[muokkaa]
- Talviretkeily tuntureilla on mahdollista suunnitella autio- ja varaustupien, kotien ja laavujen varaan. Liikkuminen teltan kanssa antaa kuitenkin joustavuutta reitinvalintaan ja on myös turvallisuustekijä. Teltan voi melkein pystyttää milloin vain kun vain on tasainen kohta. Talviretkeilyyn käytetään telttojen osalta usein tunnelitelttoja tai ylävuoristoon tarkoitettuja kupolimaisella rakenteella tarkoitettuja telttoja, joissa on absidi. Tunnettuja telttamerkkejä talviretkeilyyn osalta ovat esim. Helsport, Hilleberg, Mountain Hardwear ja North Face. Telttojen kaaret voivat olla tuplat rinnakkain ja muutoinkin teltoissa materiaalin ja yksityiskohtien suhteen on eroja perustelttoihin. Teltan tulee lähinnä kestää kovaa tuulta.
- Teltan pohjalle voi hankkia n. 10 mm umpisolumuovin, jonka reunat on taitettu n. 10 cm ylöspäin. Tämän päällä on mukava istua ja asettaa päälle ilmatäytteiset makuualustat. Keitinlaatikko asetetaan myös umpisolumuovialustan päälle.
- Tunneliteltan kaaret teipataan yleensä niin, että ne saa katkaistua vain yhdestä kohtaan. Teltta rullataan alustan ja valmiiksi päälikankaaseen pujotettuine kaarineen rullalle. Pystytettäessä teltta kiinnitetään tarvittaessa tuulisella säällä, vedetään isosta suojapussista ulos, rullataan auki, yhdistetään kaaret, vedetään teltta suoraksi ja kiinnitetään.
- Teltan voi pystyttää lumen päälle tamppaamalla sopivan kokoisen alueen suksilla ja antaen sen hetken kovettua. Teltan voi myös kaivaa lumihankeen. Noin 50 cm lumikiilat, joissa värikäs poisvetonaru toimivat perusvaelluksella hyvin. Jäällä käytetään jääruuveja. Pienet laskuvarjot tai muovipussit toimivat myös kiiloina lumessa tai sukset ja sauvat. Kovassa tuulessa teltta on syytä kiinnittää ainakin aluksi vaikka ahkioon. Teltan absidiin sisälle voi kaivaa sopivan kuopan istumatilaksi ja telttaan menon ja pukeutumisen helpottamiseksi.
- Hätämajoitteeksi voi harkita myös nk. 'bothy bag' -säkkiä, johon voi tuiskussakin sujahtaa nopeasti vaikka tauolle. Esim. Lomo.
- Leirissä kannattaa selvästi sopia, mistä otetaan juomavedeksi sulatettava lumi ja missä käydään tekemässä hätä. Pikaista yöpissaa varten hätäpaikkaa ei kannata perustaa kovin kauaksi.
- Talviretkeilyssä makuupussilta vaaditaan enemmän erityisesti teltassa nukuttaessa. Makuupussi kostuu sekä kehosta syntyvästä kosteudesta, että teltassa olevasta kosteudesta. Kostuva makuupussi menettää jatkuvasti eristävyyttään. Kehon kosteuden vaikutusta voi vähentää nukkumalla "muovipussissa", joita tähän tarkoitukseen myy esimerkiksi Cocoon. Tällaisen pussin käytössä kannattaa huomioida, että hikoiltaessa hiki ei pääse poistumaan, vaan esimerkiksi jalkojen hikoillessa yöllä, kostuvat sukat. Hyvän makuupussin päälikangas estää mahdollisimman paljon ulkoa tulevan kosteuden imeytymistä eristävään materiaaliin. Talvimakuupussin saa aikaiseksi myös yhdistämällä erilaisia makuupusseja ja lisälämpöä tuo myös em. kosteuden sisällään pitävä sisäpussi. Makuupussia kannattaa kuivattaa aina kun mahdollista; keittimellä teltassa, autiotuvassa tai ulkona pakkasessa tai auringon paisteessa. Repussa ja ahkiossa makuupussi kulkee vedenpitävässä varustesäkissä, jossa on kompressioliinat. Armeijan vihreään juomapullon voi laittaa täyteen lämmitettyä soraa, lämmittää mukavasti pitkään makuupussissa.
- Teltasta yöllä kovaan pakkaseen könyäminen pissalle ei välttämättä ole helppoa eikä välttämättä järkevääkään lämpötalouden kannalta. Nalgenen 1 litran isosuinen muovipullo tiukalla korkilla on näppärä pissapullo miehille. Pissaaminen onnistuu miehillä makuupussissa kyljeltään pimeässä. Kannattaa huomioida, että nesteen määrä voi yllättää, joten toisen kerran suhteen, tyhjentämättä välillä pulloa, kannattaa olla tarkkana. Pissapullon voi jäätymisen estämiseksi jättää makuupussiin. Naisille myydään apuvälineitä, joilla virtsasuihkun saa osumaan varmemmin pulloon, mutta näppärä nainen pissaa pisaraakaan roiskuttamatta vaikka mukiin.
Keittäminen ja lämmittäminen[muokkaa]
- Teltassa voi sisällä huolellisuutta noudattaen polttaa kaasukeitintä, mutta talviretkeilyn mukavuutta lisää monipolttoainekeittimen käyttäminen, jossa poltetaan esimerkiksi tarkoitukseen sopivaa bensiiniä. Bensakeittimellä voi nostaa teltan lämpötilan esim. +20 Celsius asteeeseen ja teltan yläosassa kuivaa nopeasti vaatteet kun samalla huolehditaan teltan ilmanvaihdosta. Monipolttoainekeitintä poltetaan nk. keitinlaatikossa, joka on metallista valmistettu laatikko, jossa keitin pysyy tukevasti pystyssä ja tarvittaessa laatikon kansi voidaan nopeasti kääntää keittimen päälle sammuttamaan mahdollinen ylisuuri liekki. Ylisuuri liekki palaa yleensä vain keitintä lämmitettäessä tai jos jotain sählätään. Keitinlaatikon voi suunnitella samalla myös pöydäksi, johon voi laskea kuumat kattilat. Keitinlaatikon pohja kannattaa tiivistää vesitiiviiksi vuotojen välttämiseksi, sekä veden että polttoaineen. Keittimen lämmön johtumista varten keittimeen voi joutua rakentamaan keittimen kohdalle tuplapohjan. Keitintä voi polttaa myös pelkästään teltan lämmittämiseen ruoan laiton lisäksi.
- Keittimen varaosiksi kuuluu ottaa mukaan itse keittimen varaosasarja ja myös polttoainepumpun korjaamiseen tarkoitettu sarja. Mielellään kokonaan toinen polttoainepumppu varalle ja myös toinen (bensa)keitin, tai esimerkiksi pieni kaasukeitin. Polttoainepumpun osalta voi esiintyä esimerkiksi takaiskuventtiilin jäätymistä (MSR), joka vaatii venttiilin irrottamisen. Keittimen ja pumpun huolto ja purkaminen kannattaa harjoitella etukäteen. Varo mahdollisesti purkaessa jousia, jotka voivat lentää kadoksiin. Purkaminen kannattaa tästä syystä tehdä teltan sisätiloissa teltan aukot kiinni.
- MSR Whisperlite -keittimellä riittää n. 0.25 litraa/vrk/2hlö ruoanlaittoon ja muutaman tunnin teltan lämmitykseen alle 20 asteen pakkasessa ja kun vesi sulatetaan lumesta.
- Kaasua käytettäessä tulee/kannattaa käyttää talvikaasua.
- Pieni telttavalo on mukava lisä teltan kattoon roikkumaan otsalamppujen sijaan.
- Repusta ja ahkiosta on helppo pakata tavarat isoon vedenpitävään varustesäkkiin, jolloin ne on yksinkertaista sujauttaa telttaan ja säilyttää tavaroita teltassa. Säkin voi yöksi työntää jalkopäihin, jolla voi tarvittaessa nostaa mahdollista teltan kangasta ylöspäin ja estää kostean sisäteltan osumista makuupussiin.
- Nukuttaessa pakkasöinä teltassa ja erityisesti, jos ilmanvaihtoa on rajoitettu, syntyy teltan sisäpintaan "hilettä", joka pahimmillaan kastelee makuupussia. Mukaan kannattaa varata pieni pehmeähkö harja, jolla "jäähileen" voi harjata pois esimerkiksi ennen keittimen käyttöä aamulla. Kuoritakki myös estää vaatteiden kastumista teltassa touhuttaessa, jos katto on märkä. Umpisolumuovi lattialla pysyy yleensä kuivana. Teltan alaosiin sisäpuolelle ja absidiin voi syntyä myös jäätä sulavasta vedestä keittimellä lämmitettäessä, joka saattaa tukkia ulko-oven vetoketjua. Tätä tapahtuu erityisesti pitkään keittimellä telttaa lämmitettäessä ja pakkasessa.
- Kodilla ja laavuilla ei aina ole käytettävissä kirvestä, vaikka sopivaksi katkottua polttopuita olisikin. Tuvilla kirves yleensä löytyy.
Keitinlaatikko[muokkaa]
- Keitinlaatikkoja on myynnissä esim. Ankarat avotunturit -malli ja Primuksella omansa.
- Tee-se-itse alumiinista, ruostumattomasta teräksestä, popniiteistä, kitistä ja pianosaranasta. Työkaluina peltisakset, pellin taivutusväline, popniittipihdit, porakone ja poranteriä yms.
Ruoka ja juoma[muokkaa]
- Hiihtovaelluksella voi kulua yli 4 000 kcal päivässä. Vähänkään pidemmällä hiihtovaelluksella kannattaa kiinnittää huomiota energiansaantiin. Retkipussiruoat joihin lisätään vesi, ovat käteviä, mutta teltassa keittelee muutakin. Kuivaliha, kylmäsavustettu poronliha, energiapatukat ym.
- Vesi otetaan suoraan keitetettäväksi virtaavista paikoista, joita löytyy yleensä 1:50 000 kartoissa ohuella merkityistä ojista ja joista. Muutoin vesi sulatetaan lumesta. Tätä varten mukaan tulee varata joku pussi tai varustesäkki, jolla lumen saa tuotua puhtaasta paikasta absidiin. Lumen annostelua esim. 2.5 litran kattilaan helpotta kahvallinen puolen litran muki, jolla myös kiehuvaa vettä on helpompi annostella teltassa kuin kattilasta kaatamalla. Puiden lähellä lumi on yleensä neulasempaa. Lumesta sulatettavan veden suhteen voi napostella lisäksi esim. magnesiumsitraatti-tebletteja.
- Juomapullot ja termospullot jäätyvät ajan kuluessa vaikka niihin on alunperin kaadettu kiehuvaakin vettä. Pullojen ympärille voi ostaa suojaavia lämpöä pitäviä päällysteitä tai tehdä sellaisia solumuovista ja teipistä.
- Tiskaaminen onnistuu esimerkiksi pienellä vesitilkalla heti ruokailun jälkeen lusikalla. Jos oman ruokansa tekee omassa 1.5 litran kattilassa, niin mitään muuta astiastoa ei välttämättä tarvitakaan.
Vaatetus[muokkaa]
Kts. Matkailu- ja retkeilyvarusteet ja Matkailu- ja retkeilyvaatteet.
- Talvella kylmyys, tuuli ja kosteus korostuvat. Keholla itsessään voidaan näppärästi kuivattaa kostuneita vaatteita, mutta tähän liittyy ennemminkin tavoite pyrkiä pitämään vaatteet ja varusteet kuivina tai minimoida niiden kostuminen. Tämä tapahtuu vähentämällä ja lisäämällä vaatteita oikealle hetkellä ja suojautumalla sateelta ja tuulelta sekä valitsemalla kulloiseenkin tilanteeseen sopiva vaatetus. Lunta on turha jäädyttää kiinni fleecetakin pintaan, kun kuoritakin pintaan se ei tartu. Paksu toppatakki taas menee kovalla pakkasella hiihtäessäkin, mutta muutoin se on sopivaa ottaa pois ensimmäisen 15 minuutin kuluttua hiihdon alettua jos pukkaa hikeä. Kehon lämpöä täytyy osata myös säästää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hansikkaiden pitämistä taskussa tai teltassa esilämmitettävänä kuin lämpimien käsien tai jalkojen työntämistä kylmiin hanskoihin ja kenkiin. Liike yleensä lämmittää ja vauhdin hiljentäminen leiripaikka lähestyttäessä ja leiriaskareet kuivattavat vaatteita.
- Vaatteissa periaatteena on kerrospukeutuminen eli aluskerros, välikerros ja päälikerros. Jos alus- ja välikerros pysyy koko matkan lähes samana, niin päälikerrosta vaihdellaan erityisesti sään mukaan. Hiihtäessä hikoilua voi välttää takkeja ja välikerrosta edestä auki pitäen ja mahdollisia kainaloaukkoja yms. takissa ja housuissa vastaavia.
- Päähineen tulee vähintään pitää tuulta. Lämmönsäätelyä helpottaa esimerkiksi jos päähineen voi kääntää korville tai ylemmäs tarpeen mukaan.
- Hanskoissa osaltaan siihen, ovatko sormet yhdessä vai erillään vaikuttaa hanskojen laatu. Laadukkaissa sormikkaissa on lämmin, mutta muutoin edullisia valittaessa kannattaa valita rukkaset, joissa sormet ovat yhdessä. Edullinen perusratkaisu kylmään on riittävän isot nahkarukkaset keinokuituvuorella ja villalapaset. Hanskoja kannattaa olla useampia ja erilaisia. Leirissä tarvitaan yleensä sorminäppäryyttä ja hiihdettäessä käy isompikin rukkanen.
- Koviin tuuliin ja lumituiskuihin tarvitaan koko naaman suojaava 'balaclava' ja mahdollisesti laskettelulasit ellei jopa muovinen maskikin.
- Toppatakki valitaan olosuhteiden mukaan. Laadukkaat takit menevät pieneen tilaan, painavat vähän ja ovat erittäin lämpimiä, toki myös hintaviakin.
- Nukkua voi samoissa alus- ja välivaatteissa kuin vaeltaakin, ja päähineeksi sopii esim. fleecehattu ja tarvittaessa sormiin ohuet sormikkaat. Autiotuvassakin on mukava liikkua sopivassa asussa, tyylikkäissäkin ;)
- Jotain varavaatteita on hyvä olla mukana, mutta periaatteessa samoillakin vaatteilla ja ylimääräisellä alusvaatekerrastolla pärjää viikon vaelluksen, jos on huolellinen.
- Varusteita hankkiessa painolla on merkitystä niin ahkiossa kuin repussa. Varusteiden olisi hyvä olla mahdollisimman kestäviä ja kevyitä. Halvalla ei ihan hyvää saa, vaikka niilläkin pärjää mainiosti. Paljon kylmyyden ja kosteuden sietokyvystä on korvien välissä.
Kengät ja sukat[muokkaa]
Kts. Kengät, monot kts. Hiihto
- Talviretkeilyssä maastohiihtoon tarkoitetut monot ja niiden päälle asetettavat lämpösuojat ovat hyvä vaihtoehto. Myös vuorikiipeilyyn tarkoitetut kengät soveltuvat useisiin siteisiin ja ovat lämpimiä. Huopakumisaappaat irtovuorilla on turvallinen valinta ja samoin esimerkiksi Sorelin irtovuorelliset kengät.
- Ohut linersukka ja sen päällä talviretkeilyyn tai vuorikiipeilyyn tarkoitettu päälisukka tai villasukka toimivat hyvin. Sukkien osalta kannattaa esimerkiksi katsoa merinovillan määrää sukassa. Mahdollista on hankkia myös sukka, joka estää hien siirtymistä kengän eristeeseen, jolloin kengän eriste voidaan säilyttää kuivana pitkälläkin vaelluksella ja kuivatella vain sukkia. Talviretkeilyssä kengät kostuvat ja niiden kuivattaminen ei ole aivan helppoa telttaolosuhteissa. Kenkien pitäminen teltassa sisällä pitää vuoret pehmeämpänä vaikka ovatkin kostuneet.
- Monot ja matalammat kengät suojataan säärystimillä, jolloin lumessa voi peuhata rauhassa pelkäämättä lumen pääsyä kenkiin. Säärystimiä on myös gore-kalvoisina.
- Leirikenkinä menee esimerkiksi untuvatöppöset, joissa pohja nousee ylös sivuille. Nämä ovat mukavat teltassa ja niillä köpsyttelee ulkonakin. Eivätkä paina paljoa. Leirikengiksi käy myös hyvin Sorelit tai jopa Lahtisen huopikkaat.
Ahkio[muokkaa]
- Ahkion leveydellä ja pituudella on merkitystä painopisteen suhteen. Matalampi painopiste edesauttaa ahkion pysymistä pystyssä. Leveämpi ahkio ei taas välttämättä kulje kaatuilematta kapealla ahkiolla tehdyssä urassa vaan suksella on avattava kolmas latu uran viereen. Merkitystä on myös mihin kohtaan paino sijoittuu pituussuunnassa, kyntääkö ahkion keula lumessa vai keuliiko minne sattuu. Ahkiota hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös aisojen laatuun.
- Pahimmissa paikoissa ahkiota voi joutua taljaamaan ylös rinnettä tai railosta. Tällöin tarvitaan riittävän pitkä kiipeilykäyttöön tarkoitettu (ohut) köysi ja sopivat välineet ja taidot.
- Ahkion hankinnassa voi kiinnittää huomiota myös sen painoon ja miten ahkio mahtuu esimerkiksi autoon tai mahtuuko ahkiossa nukkumaan. Saako ahkion avattua rukkaset kädessä ja miten siinä on taskuja, joihin pääsee käsiksi avaamatta varsinaista ahkiota. Lisäksi minkälainen keitinlaatikko ahkioon mahtuu.
- Vetovaljaat ja aisat saattaa joutua ostamaan erikseen tai ahkio, aisat ja valjaat myydään ahkiopakettina.
- Suosittu merkki on norjalainen Fjellpulken, muita merkkejä ja malleja ovat esim. Acapulka Arctic Challenge, Savotta Paljakka-ahkio ja Aiguille Snowsled Expedition Pulk.
Merkki ja malli | Koko (cm) | Paino (kg) | Tilavuus (l) | Pakettihinta | |
---|---|---|---|---|---|
Fjellpulken Xplorer 168 | 168 x 43 | 8 | 340 | ||
Fjellpulken Xplorer 188 | 188 x 50 | 9 tai 10 | 440 | 1050 € (2/2022) | |
Fjellpulken Xcountry 118 | 118 x 43 | 4,5 | 185 | ||
Fjellpulken Xcountry 144 | 144 x 43 | 6 | 285 | 930 € (2/2022) | |
Savotta Paljakka | 141 x 42 | 7 | 160 | ||
Acapulka | |||||
Paris Pulk |
- Fjellpulken-ahkiot jakautuvat retkeilijän kannalta kahteen luokkaan Touring ja Expedition. Päälikangas on vedenpitävä.
- Xplore expedition-mallit: Expedition-mallit ovat suurempia ja niissä on alumiinivahvikkeet ahkion ympäri. Vetoaisojen "korvat" ja "kiskot" pohjassa ovat vaihdettavia. Isossa "säkissä" on vetoketju. Eri malleissa on samat ominaisuudet. Takana vetoketjutasku. Soveltuvat vaativiin vaelluksiin.
- Fjellpulken Xplore 168 expedition on Fjellpulkenin eniten myyty expedition-malli (2/2022).
- Xcountry-mallit:
- Fjellpulken Xcountry 118: Päivä- ja viikonloppuretkille ja pitemmillekin.
- Fjellpulken Xcountry 144: Useiden päivien retkille. Fjellpulkenin eniten myyty touring-malli (2/2022).
- Xplore expedition-mallit: Expedition-mallit ovat suurempia ja niissä on alumiinivahvikkeet ahkion ympäri. Vetoaisojen "korvat" ja "kiskot" pohjassa ovat vaihdettavia. Isossa "säkissä" on vetoketju. Eri malleissa on samat ominaisuudet. Takana vetoketjutasku. Soveltuvat vaativiin vaelluksiin.
- Paris Pulk / ERAPro Paris 960 Pro Expedition sled
- Vuokraus
Reppu[muokkaa]
- Perusretkeilyreppu käy hyvin talvivaelluksellakin. Toiset kulkevat pelkästään repun kanssa, toiset ahkion ja repun kanssa ja kolmannet pelkästään ahkion kanssa. Ahkion kanssa repuksi riittää pienempikin reppu. Hiihdettäessä painopisteellä on merkitystä ja kullakin on oma mieltymyksensä. Painopisteen pitäminen lähellä selkää ja alempana helpottaa usein ainakin laskemista ja peuhaamista umpihangessa suksien kanssa.
Sukset, siteet ja sauvat[muokkaa]
- Ahkiota vedettäessä suksien pohjaan voi tarvittaessa kiinnittää nousukarvat, muutoin ahkion vetämiseen käy ihan normaalit tunturihiihtosukset tms.
- Kenkien ja siteiden yhteensopivuus säärystimien kanssa tulee testata ennen retkelle lähtöä.
- Siteet, sukset ja sauvat hajoavat pahimmassa tapauksessa. Mukaan kannattaa varata riittävän tukevia ja hyvillä lukoilla varustettuja varustehihnoja, joita voi hankkia retkeilyvälineliikkeistä. Aivan pienet sulkurenkaat voivat helpottaa remmien kiinnittämisessä kenkien ympärille. Varasauva on hyvä edes yhdellä ryhmästä. Tietysti kunnollinen monitoimityökalu on hiihtovaeltajan perusvaruste.
Lumilapio[muokkaa]
Lumilapiota valittaessa tulee kiinnittää huomiota sen kestävyyteen, muotoon, kokoon ja painoon. Lumilapiota on myös hyvä saada käyttään kuokkamaisesti eli kääntää varsi toiseen asentoon.
- Ortovox
Lumivyöryhälytin ja lumivyörysondi[muokkaa]
- Ortovox
Lämpömittari[muokkaa]
- Suomen Lämpömittari pakastin/jääkaappimittari 161 esim. Prismasta.
Suojalasit[muokkaa]
- ski goggles
Voimakas tuuli, joka puhaltaa lunta vaakatasossa vie pahimmillaan kyvyn suunnistaa. Ulkoilussa käytettäviä suojalaseja on yleisesti kahdenlaisia, silmälaseja muistuttavia (sun glasses) ja laskettelulaseja (goggle). Toinen silmiin kohdistuva uhkatekijä on aurinko, joka pahimmillaan lumisokeuden (snow blindness eli photokeratitis) muodossa vie kyvyn liikkua. Silmien herkkyys vaihtelee ihmisillä, mutta kuka on kokenut lumisokeuden, tietää ettei halua kokea sitä uudestaan. Myrskytilanteissa laskettelulaseja tarvitaan lähinnä tilanteissa, joissa aurinko ei ole niinkään ongelma. Lasit ovat kuitenkin monikäyttöiset suojaten kasvoja ja korvaavat näin silmälasimallisia suojalaseja. Muista, vielä että huoltoasema ja halpahallilasit voivat muutoin olla hyviä, mutta niiden VLT-arvot eivät välttämättä ole kohdallaan ja näin ne eivät suojaa silmiä auringonvalolta vaan voivat jopa vioittaa.
- Aurinkolasit esim. Julbo Explorer Spectron 4.
- Ensimmäinen tärkeä seikka on, että lasit istuvat hyvin omaan päähän. Niiden on oltava tiiviit niin nenän ympäriltä kuin koko kosketuspinnaltaan. Painaako kehys nenää tai poskiluita. Ei mitään kompromisseja vaan lasien täytyy olla sopivat! Lasien tulisi istua kasvoille niin tiiviisti, että tuuli ja tuisku eivät pääse mitenkään lasien sisäpuolelle.Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota lasien ilmanvaihtoon, joka toisaalta osaltaan vaikuttaa niiden huurtumisalttiuteen, mutta kovassa tuulessa liiallinen tuuletus ei sekään ole hyvä silmille (huurtumista voi estää tuplalinsseillä). Hyvä pehmuste on yleensä 2 - 3 kerroksinen.
Lisäksi että linssin kokoluokka ja muoto miellyttävat sinua. Linssejä on korkeussuunnassa matalia ja toisaalta suuria. Lienssien muotoja ovat cylindrical (tasainen) ja spherical (kupera, pallomainen). Sopivuus kiipeily- tai laskettelukypärän kanssa. Tasapintaisemmat heijastavat valoa helpommin, niiden etäisyys kasvojen pinnasta ei ole keskimäärin sama joka kohdassa ja ne eivät ehkä istu niin hyvin kasvoille, joten spherical-malli on suositeltavampi muistuttaen sekä silmämunan muotoa että pään muotoa, jotka kummatkin ovat pyöreitä.
- Toinen Sitten käyttötarkoituksen (ylävuoristo, tunturivaellus kaamoksessa) mukaan linssien suoja näkyvää valoa (aurinko) ja ultraviolettisäteilyä vastaan eri linssivaihdoehdoilla. Visible Light Transmission (VLT) vaihtelee 0 - 100 % välillä, jossa 0% ei näy mitään läpi ja 100 % näkyy normaalisti ilman mitään laseja. Polarisaatio (polarized) tarkoittaa heijastuvan valon pois heijastumiseen liittyvää, mikä parhaimmillaan heijastumisen sopivasti vähentyessä parantaa näkyvyyttä ja tuo esimerkiksi lumen pinnan muotoja esille. Polarisoidut lasit ovat suositeltavia. Photochromic tai automatic tarkoittaa linssien automaattista mukautumista valon määrään eli linssit säätyvät itsestään suojaten silmiä liialta auringonvalolta ja samalla pitäen näkyvyyden mahdollisimman hyvänä. Tällainen ominaisuus on suositeltavaa. Dual-Lens tai Double-Pane tarkoittaa että laseissa on kaksi ikkunaa päällekkäin mikä vähentää huurtumista koska rako linssien välissä ehkäisee lämpötilaeron vaikutusta kasvojen ja ulkoilman välillä. Interhcheangable eli linssejä voi joissain malleissa myös vaihtaa lasien runkoon tarpeen mukaan ja tämä vaihtoehto voisi olla suositeltavaa esimerkiksi jos laseissa ei ole photochromic-ominaisuutta.
- Category (cat.). 3 ja 4 ovat varsinaisesti vuoristokäyttöön, jossa auringonvalon vaikutus on suuri. Ne kuitenkin ovat tummempia, joten näkyvyys muussa käytössä saattaa olla haitaksi. Osa laseista on määritelty useammalle luokalle, jolloin linssi mukautuu itsestään valonmäärän mukaan, esim. Cat. 1 - 3, Cat. 2 - 4. Toisin sanoen mitä suurempi VLT-prosentti sitä vaaleampia lasit ovat ja sitä enemmän ne päästävät (haitallista) valoa läpi.
- 0 - Päästää valon täysin läpi.
- 1 - Päästää 43% - 80% näkyvästä valosta (VLT) läpi. Suositellaan pilviselle säälle.
- 2 - Päästää 18% - 43% näkyvästä valosta läpi. Yleislasit pilvisellä säällä, mutta ei aurinkoisella säällä vuoristossa.
- 3 - Päästää 8% - 18% näkyvästä valosta läpi. Soveltuu vuoristoon ja ylävuoristoon, mutta kannattaa harkita kuitenkin 4-luokkaa.
- 4 - Päästää 3% - 8% näkyvästä valosta läpi. Jatkuvaan altistumiseen auringolle ylävuoristossa. Myös jos silmät ovat herkät. Liian tummat eli heikko näkyvyys muulloin.
- Asian voi ilmaista myös toisin: Kirkas ja aurinko 10 - 25%, vaihteleva ja osittain aurinkoinen 18 - 40%, yö ja myrskyolosuhteet 33-80%
- Category (cat.). 3 ja 4 ovat varsinaisesti vuoristokäyttöön, jossa auringonvalon vaikutus on suuri. Ne kuitenkin ovat tummempia, joten näkyvyys muussa käytössä saattaa olla haitaksi. Osa laseista on määritelty useammalle luokalle, jolloin linssi mukautuu itsestään valonmäärän mukaan, esim. Cat. 1 - 3, Cat. 2 - 4. Toisin sanoen mitä suurempi VLT-prosentti sitä vaaleampia lasit ovat ja sitä enemmän ne päästävät (haitallista) valoa läpi.
- Peilipinnoite (mirroring) laseissa blokkaa lisäksi 10 - 50% VLT. Se myös vähentää heijastumsta.
- Linssin väri ehkä keltainen (yellow) tai meripihka (amber), ehkä (punertava (vermilion)), vihreä (green). Sanotaan, että meripihka ja vihreä näyttävät lumenpinnan erot paremmin. Näkyvyyden ollessa heikko (whiteout) keltainen ja pinkki ovat hyviä. Kirkkaina päivinä (bluebird day) tummat lasit. Vihreä ehkä monikäyttöisin.
- Hengittävät riittävästi eli lasit eivät huurru paikallaan ollessa, kiipeiltäessä, noustessa, kävellessä tai hiihtäessä, mitä tuskin harvoin käy nopeasti liikuttaessa lasketeltaessa tai moottorikelkkailtaessa.
- Lasien läpi pystyy myös pimeässä valon kanssa lukemaan karttaa, joka on veden kastelema tai jään peittämä.
- Iskunkestävyys tulee lähinnä kyseeseen lasketeltaessa metsissä.
- Kuljetuskotelo (goggle bag) naarmuuntumisen ja rikkoutumisen estämiseksi repussa!
- Lasit toimivat parhaiten kun ne ovat kuivat! Huolehdi siis niiden kuivattamisesta retkellä tai niin ikään odottaessa kaapelivaunua. Taskussa säilyttäminen pitää ne kuivempana kuin otsalla. Jos pidät päässä käännä lasit niskan puolelle. Pieni pesusieni on märillä keleillä hyödyllinen. Myös [http://www.tognar.com/skigee-goggle-wiper Skigee Goggle Wiper).
- Puhdista pehmeällä kankaalla, ei paperilla! Käytön jälkeen huuhtele lämpimällä vedellä.
- Hyvistä laseista kertoo yrityksen historia. Merkkejä, malleja, linssejä ovat esimerkiksi Oakley, Bloc, Bolle, Smith, Scott, Julbo Aerospace, Julbo Universe. Julbo Around Excel, Voyager, Smith Green Sol-X mirror
- Englannin kielisiä aiheeseen liittyviä sanoja: goggles, head band, photochromatic lens
Sähkölaitteet[muokkaa]
- GPS, kännykkä, taskulamppu, otsalamppu, telttalamppu ja kamerat kuluttavat nopeasti akut ja paristot tyhjiksi pakkasessa. Riittävän tehokkaalla varavirtalähteellä, kooltaan pienelläkin, lataa useamman kerran esimerkiksi kännykän. Riittävä määrä paristoja ja akkuja mukaan tai auringonvalolla ladattavat laitteet. Sähkölaitteet pysyvät kaulassa roikkuessa lämpimänä ja kylmettynyt kännykkäkin säästää akkua kun sen ensin lämmittää.
- Otsalamppu on kätevä hiihtäessä ja leirissä. Tarvittaessa otsalampun virkaa ajaa myös pieni taskulamppu jonka sujauttaa hatun väliin pään sivulle.
Käytettyjä varusteita[muokkaa]
Revontulikuvaus[muokkaa]
- Sopivat perusarvot ovat ISO 3600, F 2.8, aika 10 - 30 s., manuaalitarkennus äärettömään.
- Arvoihin vaikutta mm. revontulien kirkkaus ja mitä tavoitellaan.
Sivustoja[muokkaa]
Talviretkivarustelista[muokkaa]
- http://www.pohjoisnapa.fi/Varusteet.aspx
- http://www.vaiska.fi/huippuvuoret09/varusteet.html
- http://www.highmountainguides.com/index.php/eng/Useful-Information/Equipment-Lists/Antarctic-Kit-List
- https://www.snowsled.com/expedition-gear/expedition-tick-list
- https://www.alpine-guides.com/climb/planning-your-climbing-trip/alpine-climbing-kit-list
- http://www.mountainguides.com/gear-recommended.shtml
Daypack Stuff sacks Mobile phone + Cover + USB-cord + Charger + Car charger + Headphones Wallet + Cards + Driving Licence + Cash + Bank numbers (+ Insurance card) Keys + Key ring Tickets Prescription Glasses + Pouch + Puhdistusliina (Cohesive bandage 6 / 8 cm x 4 m) Matches 50 pc./week T 100 pc./week + Butane lighter + Spare matches Map case Map Map romer (koordinaattimittari) Compass Neck Compass GPS navigation device Whistle Distress flare / Signal kit Multifunction watch Flashlight (+ Spare bulb 2) Flasligh batteries 2 series/week Head torch + Headband + Charger cable + Charger Head torch rechargable battery. 2/week Leatherman Sheath Knife (puukko) Axe + Blade cover (Saw) + Blade cover String 5 m, 4 - 5 mm Reflective emergency blanket (52 g) / Space blanket (336 g) Loo paper; half roll/week, soft (+ Disposable gloves) Savett toilet Pencil + Waterproof paper (+ Drawing pen + Notepad) Rope 12 m 4 mm, kesto 400 - 500 kg Carabineers (Insulated sit pad) Kiinnitysremmejä Pocket towel Handkerchief / Paper towels Sunglasses + Cord (+ Spare sunglasses) (Jäänaskalit) Skies + Bindings Ski poles Ski goggles + Pouch (Ski bag + Address tag return) Snow shovel KITCHEN KIT Multifuel stove Stove fuel pumps Fuel bottles 1 L Fuel canister 3 / 5 L Power fuel Gas stove Gas (Stove wind screen) (Stove pad) Kitchen box Kettle 2,5 L (lumensulatus) Kettle 1,5 L + Strainer lid + Pot handle (Frying pan) (Coffee-pot) (Bowl / Kuuppa) (Spatula (paistinlasta)) (Ladle (kauha)) Spoon (Plastic/Metal mug / Kuksa) Plastig mug with handle for hot water/snow Bag for snow Water container 1 L Water container insulated carrier Steel thermos (food thermos) Steel thermos insulated carrier Water treatment system (Ruoanlaittoliina = Kolmioliina) Sponge + Cord / Dish brush HYGIENE KIT Toothbrush + Toothpaste/Hammastahnatabletti + Floss brush Multi-purpose washing liquid (dishes, hygiene) Sunscreen, Zinc oxide Lip salve, nutrient (fin. hoitava), UV-protection Ear plugs (Comb) FIRST AID KIT Iso ensiapuside Non woven gauze swaps (haavataitoksia) Adhesive tape (haavateippi) Plasters (laastareita) Blister plasters (Compeed) Haavansulkijoita Medicated Paraffin Gauze Dressings (voideside). Bactigras Haavanpuhdistuslappuja Long stretch bandage (idealiside) + Lukkoja Rubber gloves Pain, fever, inflammation drugs (Burana 400, Ibuprofen 200) Antidiarrheals (Imodium) Antihistamines (Loratadin ratiopharm) Vaseline Safety pins Razor blade (Athletic tape, width 3 cm - 5 cm) MAINTENANCE AND REPAIR KIT Gray duct tape Ziplock bags (+ Plastic bag) Haaranasta 5 pc. + Rivet 5 pc. + Safety pin 5 pc. + Patches Machine screw 3 pr. wide (pikaniitti) Assorted needles and thread, floss, iron wire, fishing line, buttons, snaps (fin. painonappeja), buckles, D-renkaita, lumilukkoja Velcro (hook and rug), fabric (Cordura, ripstop, leather, purjekangas), folio, flat webbing, patch kit for inflatable foam pad Hand drill Tent spare parts = Tenti-pole repair sleeve (+ Extra tent poles) Stove maintenance and repair kit + Tool + Hand paper (Skiing waxes: Glider + Base wax + Kick wax + Klister) (Ski waxing tools) Skiing spare parts = Screws, ski binding, Varakärki, Ski-pole basket (varasompa), Lukkosula Ski pole extra OVERNIGHT Rucksack / Snowsled Rucksack dry bag Tent + Snow stakes + Tent flukes + Ground cloth (+ Padlock) / Laavu Snowpegs Snow anchors Tent brush, hard bristles / Whisk broom (+ rikkasihveli) Tent light Tent sledbag Bothy bag (Clother pegs) Inflatable foam pad Inflatable foam pump sack Closed-cell foam pad Sleeping bag Winter Sleeping bag vapor barrier-liner (emergency bivy) Sleeping bag päälipussi Sleeping bag (compression) dry bag Pillowcase fleece Towel Alarm clock + Battery Pee bottle CLOTHING WINTER : Base layer Short underwear bottom Long underwear bottom Long underwear top Liner socks : Middle layer Insulating fleece sweater Insulating fleece pants Outer long heavyweight socks : Outer layer Waterproof storm shell pants Waterproof jacket with hood Windproof fleece jacket Cap windproof (Beanie) / Wool hat Balaclava Buff Polar / Scarf Gloves Ski gloves Mittens Lapaset / Kynsikkäät Winter Boots Gaiters : Reinforcement layer Light Down Jacket Down Jacket + Bag : Sleeping & other spare clothes Body-hugging tights Wool socks Liner gloves Fleece cap CLOTHING WINTER POSSIBLY Women's tights (karvatuppitulehduksen esto) Haarasuoja / wind-stopper base layer bottom Wool pullover / Sweater Pants + Belt Down skirt Arctic Trooper Wool Hat Headband Windstopper Buff Face mask Liner gloves Mountaineering Boots Mountaineering Boots Liners Vapor-barrier socks Rubber boots with felts Rubber boots extra felts Felt boots (fin. huopikkaat) Down Booties Cross Country Boots + Instulating covers OTHER POSSIBLY Avalanche Probe Avalanche rescue beacon (weight w/o batteries) Beater (vispilä) Binoculars Bivouac sack Books Camera + Bag + rechargable batteries + Charger + Memory cards + Objectives (+ Stand) Climbing skins Climbing skins glue Closed-cell foam pad 10 mm (tent floor) Contraceptives (ehkäisyvälineet) Fish line Fisherman's twine (kalastajanlanka) Union/State/other flag Food thermos (wide mouth steel thermos) Hands free compass holder (www.snowsledcanada.ca) Handkerchief Herscheissen Ice auger Ice axe (weight w/o leash) Iskukoukku Kädenlämmitin + Lämmitintikkuja Lasikuitunauha + Lasikuituaineet (sled, canoe) Latrine equipment (plastic sacks, rubber gloves) Plastic container (cooking dry food) Nylon webbing Nuotiokoukku Pikaliima / Clue Plastic bottle + Alcohol Pot cozy (haudutussuoja) Reflective Tape Strip Band Satellite phone + Rechargable batteries + Charger Sharpening stone Sleeping blindfold (silmäsuoja) Sling Snow shoes Solar battery recharger Storm lantern's wick (myrskylyhdyn sydän) Straight candle 2 pc./week / Lämpökynttilä Sulatusrauta Taljavälineet Thermometer Trangia + Marinol Summer 0,5 l/week + water 8%, Autumn 0,7 l/week, Winter ? l/week Trashbag Two-way radio Varavirtalähde Waterproof boot bag FOOD MUUTOIN MATKALLE OTETTAVAT Duffel bag Daypack Comb / Hair brush Hair wax Shampoo & Shower gel + Gotoob Towel Ziplock bags Coins (car park) Travel card Base layer + Socks Shirt Retkeilyhousut Light Down Jacket Boots Gloves Swimming suit Headphones Repair kit: Heijastintarraa, naruja, ompelutarvikkeet, hihnoja, koneruuveja, muttereita, ilmastointiteippiä, eristysnauhaa, paikkapaloja yms. Repair tools: ruuvimeisseleitä, jakoavain, käsipora, kirves, saha Autotarvikkeet: työkalut, ikkunaharja, jääskraba, vararengas, rengastyökalut, tunkki, heijastinliivi, hinausköysi, parkkikiekko, akkukaapelit, ensiapupakkaus, invertteri, lumilapio, vesikanisteri, polttoainekanisteri, suppilo, talouspaperia, kuormaliinat, kattoteline, suksiboksi, pyöräteline, niskatyyny, vara-avain, vinssi, haalarit, rukkaset, maavaate, tavarapeite, valonheitin 12V ym.
Lähteitä[muokkaa]
- https://www.alpineascents.com/blog/gear/goggles-for-the-mountains
- https://www.outdoorgearlab.com/topics/snow-sports/best-ski-goggles/buying-advice
- omakohtaiset kokemukset talviretkeilystä