Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Sylinterinkansi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Sylinterinkansi on ajoneuvon moottorin sylinterilohkon, eli varsinaisen ison moottorimöhkäleen päälle kiinnitetty kansiosa, jossa sijaitsee venttiilit. Sylinterikannen päällä on venttiilien suojana venttiilikoppa. Venttiileitä on sekä imu- että pakoventtiileitä ja niitä pyörittää nokka-akseli(t), jotka saa pyörintävoiman hihnan tai ketjun välityksellä kampiakselilta moottorista. Imu- ja pakoventtiilit avautuvat sen mukaan järjestyksessä että imutahdissa niistä imetään polttoaineseosta sylinteriin ja poistotahdissa palaneet kaasut työnnetään pakoventtiilien kautta pakosarjaan ja pakoputkistoon. Venttiilien määrä vaihtelee moottorista riippuen. Sylinterinkannessa on siis kiinni myös imusarja(t) ja pakosarja(t). Kannessa on myös kiinni bensakoneessa sytytystulpat ja diesel -koneessa suuttimet ja hehkutulpat. Kannessa saattaa olla myös antureita, polttoainepumppu, hihna dieselpumpulle, yms.

Vauriot[muokkaa]

  • Sylinterinkannen venttiilit kuluvat käytössä ja niiden ohjaimet ja mahdolliset tiivistekumit väljentyvät. Moottori alkaa syömään öljyä enemmän yms.
  • Määräaikaisesti, yleensä kilometrien mukaan vaihdettava jakopään hihna huolehtii venttiilien oikea-aikaisesta avautumisesta sylinterissä liikkuvien mäntien suhteen. Moottorin käydessä katkeava hihna, aiheuttaa sen että tämä tarkka järjestys menee sekaisin ja venttiilit saattavat moottorista riippuen iskeytyä mäntiin. Seurauksena on venttiilien varsien vääntymistä ja muita rikkoontumisia sylinterin kannessa ja jopa männissä.
  • Sylinterinkansiin voi tulla ajan myötä myös hiushalkeamia valuun, jolloin esimerkiksi moottorin puristukset heikkenevät. Kansi alkaa vuotamaan.

Hankinta[muokkaa]

  • Käytettyjä kansia löytyy autopurkaamoista, keltaisesta pörssistä yms. Katso linkkejä sivulta Auton korjaus.
  • Kansia myydään myös peruskunnostettuina ja niiden hinta saattaa pyöriä n. 1000 euron tietämillä.
  • Vanhan auton kansiremontissa kannattaa huomioida mahdollisesti että edullisemmin saa koko moottorin käytettynä tai jopa kokonaisen auton. Tietysti tällöin joudutaan arvioimaan käytetyn moottorin kunto, ja esimerkiksi jakopään hihnan viimeisin vaihtoaika. Kannen vaihtaminen vaatii myös työtunteja, ja jos omat taidot eivät riitä niin korjaamotyötunnit ovat helposti 70 euroa / tunti (2010) ja tähän kuluu useita tunteja.

Mitä otettava huomioon[muokkaa]

  • Käytetty kansi kannattaa koeponnistaa koneistamossa. Koneistamoita löytyy ainakin kaupungeista, ja ne ovat erikoistuneet juuri moottorien kunnostamiseen.
  • Kannen moottoria vasten tulevaa pintaa ei saa naarmuttaa. Tarvittaessa käytetty kansi voidaan hioa tältä osin suoraksi ja sileäksi.

Muuta huomioon otettavaa[muokkaa]

  • Sylinterinkantta vaihdettaessa vaihdetaan usein kansipahvi eli kannentiiviste. Tämän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota pakosarjan ja imusarjan tiivisteisiin uusimalla ne ja niiden ruuvien kuntoon. Myös muut tiivisteet ja rikkinäiset ruuvit tms. kannattaa samalla uusia. Tätä varten myydään erinäisiä tiivistesarjoja, jotka sisältävät kaikki tarvittavat tiivisteet.

Sylinterinkannen irrotus[muokkaa]

Sylinterinkannen kiinnitys[muokkaa]

  • Sylinterinkantta kiinnitettäessä on tiedettävä kiinnityspulttien kireys eli momentti ja järjestys jossa ne kiristetään.
  • Kannen kiinnityksen jälkeen joudutaan myös asentamaan jakopään hihna tai ketju sekä mahdollisesti esimerkiksi dieselpumpun hihna. Näiden asettamiseen tarvitsee tietää oikea osien asento ja apuvälineenä saatetaan käyttää esimerkiksi hihnapyörissä olevia merkkejä tai "mittakelloa".

Venttiilien säätö[muokkaa]

  • Vanhoissa autojen moottoreissa venttiilit säädetään löysäämällä jokaiseen venttiiliin vaikuttava mutteri ja kääntämällä ruuvia niin että rako on ohjekirjan mukainen. Välys saattaa vaihdella imu- ja pakoventtiilien välillä. Säätö pitää myös tehdä ohjekirjan mukaan kuumaan tai kylmään moottoriin. Venttiliien säätämisessä käytetään rakotulkkia, ohuita metalliliuskoja joiden paksuus on esimerkiksi alle 1 mm.
  • Jos venttiilit "kantavat" eli eivät pääse sulkeutumaan, ei moottoriin esimerkiksi puristustahdilla pääse syntymään räjäytykseen tarvittavaa painetta ja esimerkiksi kuuma moottori ei käynnisty ennenkuin moottori on jäähtynyt ja venttiilit pääsevät lämpölaajenemisen laskettua taas sulkeutumaan.

Venttiilien hionta[muokkaa]