Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Maalaus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Aiheeseen liittyviä muita sivuja[muokkaa]

Pintakäsittely
Sisätilojen maalaus
Hiominen
Pintakäsittelyvälineet

Rakennusten maalaus[muokkaa]

Ks. Pellavaöljymaali

Keittomaalit[muokkaa]

Puu pääsee hengittämään keittomaalin läpi, ja ei näinollen lahota puuta. Soveltuu uusille ja vanhoille pinnoille, käy myös tiilipintojen maalaukseen. Tarttuvuus paranee pinnan vanhetessa. Punamultaa, harmaata, okraa ym. Valmistuksessa käytetään vettä, vehnä- tai ruisjauhoa, pellavaöljyä, pigmenttejä ja sinkkisulfaattia. Rautavitrilli.

Ennen maalausta vanhan irtonaisen maalin, lian ja pölyn poisputsaus. Yksi maalauskerta riittää, peittävyys on hyvä. Maalausta ei kannata tehdä suorassa auringonpaisteessa. Ei kiinnity hyvin uuteen sileään höylähirsipintaan ja uudelleenmaalaus voi olla tarpeen parin vuoden kuluttua.

Työvälineiden puhdistukseen voidaan käyttää vettä, pellavaöljyä tai mäntysuopaa.

Punamultamaali[muokkaa]

Varo yleisesti nimellä punamaali myytäviä maaleja, jotka todellisuudessa voivat olla läpäisemättömiä muovimaaleja eikä punamultamaaleja.

Poltettua rautapitoista savimaata, jolla jäljitellään arvokkaampia tiilitaloja. Hakusana netissä 'Punamultamaalin keittäminen'.

Huonekalujen maalaus[muokkaa]

Maalatut pinnat saattavat sisältää useita erilaisia maalikerroksia. Viimeisinä vuosikymmeninä on käytetty usein kovia alkydimaaleja.

Maalin poistaminen[muokkaa]

Huonosti pohjakäsitellystä pinnasta seuraava maali irtoaa helpommin. Ensimmäinen maalikerros on paremmin kiinni puussa, joten se voidaan saada jäämään jäljelle, jos sen päälle maalatut kerrokset poistetaan varovasti. Maalia ei kannata poistaa puupuhtaaseen asti tai ainakin harvoin.

Kaapiminen kuivana[muokkaa]

Käytä terävää maalin kaapimiseen tarkoitettua kaavinta, esimerkiksi kovametalliteräistä kaavinta, puukahvaista teräslastaa, sikliä (leveähkö metallilevy) tai puukkoa. Kaapimia on myös saatavilla erimuotoisia ja niitä voit itse muotoilla esimerkiksi varovasti kulmahiomakoneella tai viiloilla. Teräsharja jättää helposti syviä uurteita, messinkiharjaksinen on miedompi. Kaavi yksi maalikerros kerrallaan pois.

Kuuma ilma[muokkaa]

Kuumailmapistoolin käyttö lasketaan tulitöiksi, joten muista palovaara laitetta käyttäessäsi!

Lämmitä pintaa niin että alkaa ilmetä pintakäsittelyaineen kuplimista. Kaavi mekaanisesti maali pois samalla lämmittäen. Varo polttamasta pintaa mustaksi!

Lipeä[muokkaa]

Vältä pelkän lipeän käyttöä, se pilaa pinnan ja irrottaa liitokset. Jos et halua säilyttää alkuperäisiä maalikerroksia ja käytät lipeää, sekoita lipeä tapettiliisteriin.

Levitä pienelle alalle kerrallaan ja toimi nopeasti, lipeä on syövyttävää. Huuhtele etikka-vesi liuoksella huolellisesti. Etikka neutralisoi lipeän.

Maalinpoistoaine[muokkaa]

Maalinpoistoaine purkkiin saattaa kehittyä painetta, joka voi avatessa levitä kasvoille ja muualle

Pyri käyttämään muita keinoja, mutta jos käytät maalinpoistoainetta käytä ainoastaan ympäristöystävällisimpiä tuotteita. Irrottaa yleensä yhden maalikerroksen kerrallaan.

Ainetta sivellään kuivalle pinnalle, pienelle alalle kerrallaan ja annetaan vaikuttaa. Kaavitaan pois lastalla. Toistetaan tarvittaessa pinnan kuivuttua. Huuhdellaan vedellä ennen maalausta.

Maalauksen valmistelu[muokkaa]

Jos maalataan alkuperäisen pintakäsittelyaineen päälle, jätetään johonkin kohtaan piiloon muisto alkuperäisestä aineesta näkyviin. Kirjoitetaan ylös maali tai maalisekoitus myöhempää paikkausta varten.

Muista että maalit eivät tartu liimoihin, joten ne on poistettava huolellisesti pinnoista. Pyyhi pinnat kostealla rievulla ennen maalausta hionta- ja muista pölystä puhtaiksi.

Puhtaan puun valmistelu[muokkaa]

  • Sivele oksat oksarajojen yli sellakalla.
  • Tasoita kolot tarvittaessa puukitillä. Katso valmistusohje Pintakäsittely#Puukitin valmistus tai käytä valmiskittiä.
  • Hio pinnat. Katso sivu Hiominen.
  • Perinnemaalauksessa pohjusta seoksella jossa on puolet vernissaa ja puolet ranskalaista tärpättiä. Sekaan voi laittaa tarvittaessa väriainetta.

Munatempera[muokkaa]

Perinteinen tapa, hyvä tarttuvuus, ei lohkeile, paranee vuosien varrella ja terveellinen. Ei niin peittävä kuin öljymaali. Esimerkiksi sisätiloissa ikkunan vuorilistat, ovet ja huonekalut. Kuivuminen riippuu alustan huokoisuudesta, muutamasta tunnista viikkoon ja lopullinen kuivuminen pitempään. Voidaan pestä pois vedellä ennen kuivumistaan, kuivumisen jälkeen kestää hyvin vesipesua. Säilytys jääkaapissa. Siivilöi munan kalvot pois ennen säilytystä. Sekoitetaan itse lasipurkissa joko maito-, vesi- tai tärpättimunatemperaksi:

Maitomunatempera[muokkaa]

1 osa munaa (ravista ensin munat sekaisin eli keltuainen ja valkuainen sekoittuvat toisiinsa)
1 osa vernissaa (ravista munan kanssa sekaisin)
1 osa maitoa (ravista edellisten kanssa sekaisin)

Vesimunatempera[muokkaa]

1 osa munaa (ravista ensin munat sekaisin eli keltuainen ja valkuainen sekoittuvat toisiinsa)
1 osa vernissaa (ravista munan kanssa sekaisin)
2 osaa vettä

Tärpättimunatempera[muokkaa]

1 osa munaa (ravista ensin munat sekaisin eli keltuainen ja valkuainen sekoittuvat toisiinsa)
0,5 osaa vernissaa (ravista munan kanssa sekaisin)
0,5 osaa ranskalaista tärpättiä
1 osa vettä

Pigmentin lisäys[muokkaa]

Lisää väriä varovasti, ettei maalista tule liian voimakassävyistä. Laihempi seos puhtaalle puupinnalle, voimakkaampi jo maalatulle. Sekoita pigmentti pieneen osaan em. seosta, jolloin syntyy vahvaa tahnaa. Sekoita tämä väritahna loppuun osaan.

Maalausohje[muokkaa]

Tee huolellisesti pohjatyöt! Ensin voimakas, paksumpi värikerros ja sen jälkeen ohuita maalikerroksia. Ohuet kerrokset kestävät kulutusta paremmin. Käytä rättiä siveltimen sijaan. Kerrosten välissä maalin annetaan kuivua ja harjataan jouhiharjalla.

Pese sivellin kuumalla vedellä ja mäntysuovalla, tämän jälkeen kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

Pellavaöljymaali[muokkaa]

Vuorilistojen maalaamista pellavaöljyllä. Ikkunapuitteissa vasta 1. pintamaalikerros pellavaöljyä.
Pellavaöljyiset rätit voivat syttyä itsestään palamaan. Polta rätit tai kuivata palamattomassa avoimessa astiassa. 

Suositeltava maali sisä- ja ulkomaalaukseen puu- ja metallipinnoille. Esimerkiksi ikkunan karmit ja puitteet, vuorilaudat, pönttöuunit, ovet ja huonekalut. Paljon sävyjä, sopii vanhoihin rakennuksiin, kestävä, hyvä peittävyys, helppo maalata, terveellinen, lohkeilee kosteusvaihteluissa, helppo uusia, säilyy kauan purkissa, eri laatuisia tuotteita. Puolet vernissaa ja puolet ranskalaista tärpättiä ja väriaine.

  • Valkoisesta puhuttaessa yleinen on titaanivalkoinen.
  • Purkkiin kertynyt "kettu" eli kovempi pinta poistetaan aina ensin ja maali sekoitetaan hyvin.
  • Kuivuminen kestää vähintään viikon olosuhteista ja kerroksen paksuudesta riippuen. Pellavaöljy kuivuu hapettumalla, joka tarkoittaa kotioloissa ilman vaihtumista ja luonnonvaloa.
  • Työvälineiden puhdistukseen voidaan käyttää vettä, pellavaöljyä ja mäntysuopaa.

Vernissa[muokkaa]

Vernissa on tärpättiin tai tärpätin ja "kuivuvan öljyn" (engl. 'drying oil') sekoitukseen liuotettua pihkaa/hartsia (engl. resin). Kuivuva öljy voi olla esim. pellavaöljyä.

Valmistuote

Lainauksia[muokkaa]

Vernissa (ransk. vernis, "lakka") on läpikuultava aine, jolla maalaukset suojataan. Perinteisesti vernissa valmistetaan keitetystä pellavaöljystä, hartsista ja liuotinaineesta, joka on usein tärpättiä. Vernissalla käsittely tuottaa yleensä kiiltävän pinnan, mutta eri aineyhdistelmillä on mahdollista saada satiinimainen tai puolimatta pinta.
Vernissa on valmistettu keittämällä kylmäpuristetusta pellavaöljystä. Vernissa imeytyy puuhun suojaten puuta kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Vernissa soveltuu kaikille puulaaduille niin vanhojen kuin uusien puupintojen käsittelyyn sekä sisälle että ulos. Riittoisuus höylätylle puupinnalle noin 8 m2/l.
Most vegetable cooking oils are classified as fixed oils. However, if you set out a container of most cooking oils, it would partially evaporate very slowly over months to years leaving a sticky varnish.
Pellavaöljyvernissaa käytetään erilaisten maalien ja lakkojen, esim. itsekeitetyn punamultamaalin valmistukseen. Lisäksi on huomioitava, että vernissa-lisäys muuttaa valmiin tuotteen ominaisuuksia, kuten parantaa imeytyvyyttä alustaan (puuhun, ruosteiseen rautapintaan), saattaa lisätä pinnan homehtumista ja hidastaa kuivumista.

Vesiohenteinen maali[muokkaa]

  • Keinotekoisen näköinen pinta ja vaikea poistaa myöhemmin.
  • Esimerkiksi Tikkurilan Helmi -kalustemaali kiiltävänä. Akrylaattimaali. Sävytetään tarvittaessa väriliikkeessä.