Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Listoitus

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Listojen asentamisessa on monta niksiä. Jiirien kanssa palaa helposti hermot. Työ on huomattavasti helpompaa kunnollisilla työvälineillä, valitettavasti nämä kuitenkin maksavat.

Listoista voi myös tehdä nykyaikaisiin huoneenoviin, kaapinoviin, kattoihin tai seiniin erilaisia kuvioita, sellaisia kuin yleensä vanhoissa taloissa käytettiin. Kuvioiden tuomista ulospäin seinästä, voi apuna käyttää erilaisia levyjä, peilejä, tapettia, kangasta, joiden reunoja sitten piilotellaan erilaisilla listoilla.

Listatyypit[muokkaa]

Listoja on kokopuusta tai puumassasta eli MDF-listana. Listoja on erilaisia käyttötarkoituksen mukaan. Jalkalista, kattolista, kulmalista, peitelista, reunalista, varjolista jne. Kukin sopii parhaiten omaan tarkoitukseensa, kyseessä ei pelkästään ole esteettinen puoli vaan siivoukseen ja peittämiseen liittyvä näkökulma. Esimerkiksi jalkalistat asennetaan vain tietyin päin, mutta usein kattolistat voi asettaa kummin päin tahansa.

  • Varjolista on esimerkiksi tarkoitettu saunanpaneloinnissa nurkkalistaan pystyyn, jolloin nurkasta saadaan siisti, vaikka panelien pituus ei olisi aivan millimetrin tarkka.
  • Kulmalistaa käytetään juuri kulmissa pystyssä tai esimerkiksi ikkunoiden syvennyksissä ikkunankarmin ja seinän kulmassa.
  • Peitelista voi olla esimerkiksi seinän puolipaneloinnin päällä piilottaen panelien päät.
  • Jalkalistat sopivat myös kaappien kiertämiseen tai jopa kaappien päälle koristeeksi. Niitä samoin kuin muita listoja voidaan käyttää aivan hyvin myös taulujen kehyksiin.


Listojen paksuuksia ovat usein 8, 12, 15, 21 mm.

Listojen hankinta[muokkaa]

Mittaus[muokkaa]

Mittaa tarvittava määrä suurpiirteisesti mittanauhalla. Suurpiirteisesti sen takia että hukkapaloja syntyy, jos et jatka jatkuvasti. Listat ovat yleensä tietyn mittaisia ja usein ne asennetaankin niin että jatkoksia ei synny kuin jalka- ja kattolistoihin. Ovien ja ikkunoiden peitelistat tehdään usein yhtenäisistä listoista per sivu, joten voi olla että tarvitsee hankkia yksi lista per oven sivu ja pätkiä jää näinollen ylimäräiseksi.

Ostaminen[muokkaa]

Listoja myydään yleensä sisätiloissa, jolloin ne ovat samassa kosteudessa kuin ne asennetaan. Ulkoa ostetun lista on kosteampi ja sisälle tuotaessa se saattaa alkaa vääntyillä. Pyri listoja valikoidessa valitsemaan mahdollisimman suoria ja tiheäsyisiä listoja. Tiheäsyisyyden näet listan päästä, vuosirenkaat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Pahimmillaan sisälleviety ohut lista vetää parissa päivässä itsensä kierteelle ja kelvottomaksi asentaa. Tarkista ostamisen jälkeen että listat ovat vioittumattomia.

Listojen pintakäsittely[muokkaa]

Puulistat kannattaa usein pintakäsitellä ennen asennusta.

Työkalut[muokkaa]

Festool Precisio CS 70 EB sisältää astelevyt ja on tarkka ja monikäyttöinen saha listoitukseen.

Listoituksessa seuraavista työvälineistä on apua:

Mittanauha 3 m ja 6 m
Terävä lyijykynä
Jiirilaatikko ja hienoteräinen saha tai jiirisaha (mahdollisimman laadukas, esimerkiksi Nobex)
Sähköinen jiirisaha (katkaisusirkkeli) tai pöytäpyörösaha (sirkkeli). Esimerkiksi  
Kulmamitta. Esimerkiksi Shinwa
Viimeistelynaulain ja painekompressori
Vasara
Iskuporakone betoniseinään kiinnitettäessä
Hiomapaperia
Tuurna
Hohtimet
Sivuleikkurit
Akkuporakone tai käsipora
Poranteriä
Mattoveitsi
  • Jiirilaatikolla tai jiirisahalla sahattaessa on pidettävä tukevasti kiinni listasta tai kiinnitettävä se mieluummin puristimella laatikkoon. Jiirilaatikon voi tehdä itse puusta, mutta joka tapauksessa on kiinnitettävä huomiota siihen että saha ajanmittaan saattaa syödä aukkoa ja tarkkuus heikkenee.

Kiinnitys[muokkaa]

Betonia tai paksua tasoitekerrosta vasten kiinnitettäessä tulee seinän rakenne ja laatu tutkia tarkoin, jotta tiedetään mikä kiinnitystapa soveltuu parhaiten. Usein varsinkin vanhemmissa kivitaloissa seinät ovat vähän mitä sattuu jolloin liima on näppärin. Muita vaihtoehtoja ovat naulatulppa tai ruuvitulppa. Proppaamisessa on kuitenkin aika paljon haastetta aloittelijalle, ja lopputuloksesta on vaikea saada ammattimaisen siisti. Onnistunut proppaaminen vaatii hyvän poravasaran ja hyvän terän sekä tasalaatuisen lujan seinämateriaalin.

Liimakiinnitys tehdään tehokkaalla rakennusliimalla jota saa rautakaupoista patruunoissa. Tarvitset myös patruunapuristimen. Liimaa ei kannata pursottaa koko listan pituudelta, vaan pieni liimamäärä tasaisin välimatkoin riittää (samantyyppinen kiinnityskuvio kuin propatessa/naulatessakin). Muista että jonakin päivänä joku joutuu sen listan taas kiskomaan irti siitä seinästä.

Naulatessa nykyään käytetään yleensä viimeistelynaulainta, joka toimii paineilmalla eli vaatii kompressorin. Jälki on siisti, mutta kuitenkin hiukan näkyvä. Kannattaa naulatessa hiukan tuumata miten niitä räiskii. Esimerkiksi kulmassa sama etäisyys nurkasta kummallakin sivulla antaa huolitellun ulkonäön. Liian lähelle myöskään kulmaa ei kannata kiinnittää listan halkeamisvaaran takia. Mutta entä keskemmällä listaa, kumpaankin reunaa listasta pitäisi kiinnittää. Laitetaanko naula aina samaan kohtaan vierekkäin kummallekin laidalle vai edetäänkö zigzag kuviolla.

42 mm viimeistelynauloja
uppokantalankanauloja
listanauloja
harvakierteinen ruuvi, jossa kartiomainen uppokanta
naulatulppa
kitti
  • Kun takana on puu, naula on näppärin
  • Kun takana on betoni, liima tai naulatulppa on näppärin. Naulatulppia on sitten erivärisiä. Betoniin voi hakata myös lankanaulan, joka on tarkoitettu tähän. Naula on hakattava määrätietoisesti suoraan, muuten se saattaa katketa ja palanen lentää esimerkiksi silmään.
  • Kun takana on kipsilevy, liima tai kipsilevykiinnike ruuvilla on näppärä
  • Jos käytetään ruuveja tai naulatulppia, tulee listan läpi porata ensin reikä. Halkeamisvaara on erityisen suuri listojen päissä.
  • MDF-listat ovat herkkiä halkeamaan naulatessa läheltä päätä, poraa siis reikä ensin. Viimeistelynaula ei halkaise yleensä.
  • Kun käytät uppokantanauloja, älä lyö naulaa vasaralla loppuun asti, koska se helposti harjaantumattomalla jättää puuhun vasaran jäljen, painauman ja samalla mahdollisesti likaisesta vasaranpäästä likaa. Lyö viimeiset millit tuurnaa apunakäyttäen. Nauloille saattaa myös olla hyvä tehdä joskus listan päässä poralla reikä halkeamisen välttämiseksi. Halkeamista voi välttää myös katkaisemalla naulasta kanta pois tai lyömällä naulan kanta littanaksi ja lyömällä sen syiden suuntaisesti.
  • Naulan pitävyyttä voi parantaa lyömällä sen vinoon, on kyse sitten tavallisesta uppokantanaulasta tai viimeistelynaulaimen naulasta. HUOM! Viimeistelynaulainta käyttäessä, älä pidä sormia 5 cm lähempänä, naula saatta kiepsahtaa 180 astetta ja tulla ulos puusta suoraan sormeen!
  • Upotetut naulat voi myös kitata sopivalla puukitillä piiloon.

Vinkkejä[muokkaa]

Virkeys[muokkaa]

Listoitus onnistuu yleensä parhaiten kun ei ole liian väsynyt.

Kulmat[muokkaa]

Yleensä käytettävät kulmat ovat 45 astetta ja 90 astetta.

2 astetta[muokkaa]

Kun listat asetetaan kulmistaan jiiriin, kulma sahataan tyypillisesti 45 asteen kulmiin. Muita astelukemia käytetään harvemmin, esimerkiksi jos käytetään keskenään eri levyisiä listoja. Lista on oikein asennettu kun se on kuin yhtä puuta eli rako on täysin ummessa ulosnäkyvältä puolelta eli siitä ei paista valo läpi. Tällaisen jiirin sahaamiseksi kannattaa kulmaa sahatessa käyttää esimerkiksi 45 asteen sahauksessa 47 asteen kulmaa. Tällöin lista jää sisäreunasta auki ja se voidaan asentaa juuri ulkokärki tarkasti toisiaan vasten. Tee tämä 2 asteen kulma vain toiseen puoleen, muutoin sivulta katsoen jää liian iso rako. Jiiri muuten nauraa usein sisäkulmasta.

Listojen jatkaminen[muokkaa]

Listojen jatkamiseen on erinäisiä vaihtoehtoja. Jos lista katkaistaan pelkästään 90 asteen kulmassa ja työnnetään päät vastakkain, lähestulkoon aina tämä jatkos näkyy kauas. Kun listan leikkaa 45 asteen kulmaan, jatkos näkyy paljon vähemmän.

Täytyy myös miettiä mihin kohtan listojen jatkokset tulevat. Aivan nurkassa oleva jatkos osuu helposti silmään, mutta keskemmällä seinää sitä ei aivan niin helposti huomaa, ellei se ole esimerkiksi aivan keskellä seinää.

Puskusauma[muokkaa]

Listoja voi myös asentaa joissain tapauksissa puskusaumalla eli listaan ei tehdä jiiriä ollenkaan. Viimeistele toista listaa vasten tulevaan listaan jo kiinni olevan listan muoto esimerkiksi mattoveitsellä.

Peitelista[muokkaa]

Profiloidut peitelistat ("antiikkilistat") ovat usein toiselta laidaltaan korkeampia kuin toiselta. Kummin päin nämä asetetaan aukon ympärille, kumpaakin näkee. Usein ne taidetaan asentaa kuitenkin niin että korkeampi sivu on ulkopuolella. Jos kuitenkin jalkalista ja oviaukon ympärille tuleva peitelista on tehty samaan profiiliin, peitelistan korkeampi sivu tulee sisäpuolelle (oviaukon puolelle) koska jalkalistassa alaosa on korkeampi.

Koristepalat[muokkaa]

Aukkojen peitelistojen kulmissa voi käyttää myös erilaisia koristepaloilla, jolloin niiden alle jäävissä jiireissä ei tarvitse olla niin huolellinen. Koristepaloja voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Itse tehtäessä ylä- tai alajyrsin on yleensä työväline jolla sivut viistotaan. Kannattaa valita mahdollisimman tiheää ja laadukasta puuta jos työstää esimerkiksi käsin taltalla lohkeamisvaaran takia. Voi myös käyttää puulevyjä.

Kattolistat[muokkaa]

Kattolistat ovat usein sen verran profiloituja että niiden kanssa menee sekaisin kulmissa. Tämän takia kannattaa sahata yksi kulma malliksi ja tehdä näistä taskuun noin 10 cm palat. Toiseen kirjoittaa "oikea" ja toiseen "vasen" sen mukaan kummalla puolen seinää kyseinen lista on. Tämän lisäksi vielä toiseen laitaan listaa "yläpuoli", joka tulee kattoa vasten. Tällaiset palat tarvitsee tehdä erikseen sekä sisäkulmaan että ulkokulmaan. Paloja on siis yhteensä 4 erilaista. Tämän jälkeen on helpompi näillä paloilla säätää jiirisahaan oikea kulma ja sitten vasta asettaa pitkä lista sahattavaksi. Kun sahaus on tehty merkitse myös listaan mikä on yläpuoli, koska ei ole sama asia kun sahaat toista puolta, kumpaa puolta sahaat. Lista on pidettävä aina samapuoli ylös- tai alaspäin.

Näillä lyhyillä paloilla on myös helppo tarkistaa onko nurkka 45 asteen kulmassa. Kannattaa edetä listojen kanssa järjestyksessä niin että vasta viimeinen lista on mahdollisesti sovitettava niin että kumpaankin päähän on tehtävä jiirit samanaikaisesti. Koska nurkat eivät ole aina 45 asteen kulmissa, kannattaa tällöin viimeinen sovitus tehdä niin että sahaa listan pätkästä mallikappaleen jota sovittelee etsien oikean kulman esim. voi olla 43-47 astetta. Ja kun tarkka kulma on, sahaa vasta viimeisen jiirin.

On myös parempi jättää muutama millimetri ylimääräistä, käydä sovittamassa ja lyhentää vaikka pari kertaa kuin pyrkiä saamaan kerralla lista oikean mittaiseksi ja huomata että tuli otettua liikaa. Jos listasta tulee liian pitkä tai liian lyhyt, niin kummassakin tapauksessa seuraavan listan asettaminen ei ole helppoa. Tämän takia kannattaa em. lyhyellä mallilistanpätkällä aina kokeilla onko lista oikean mittainen ennenkuin sen kiinnittää. Monesti on kiusaus painaa hiukan liian pitkä lista paikoilleen sen upotessa kipsilevyyn, mutta seuraavaa listaa ei saa asennettua siististi ellei sen terävästä kulmasta hiukan veistä pois.

Kun hommat ei suju[muokkaa]

  • Pidä tauko ja ota vaikka kuppi kahvia
  • Tee mallikappaleita ennen varsinaisen listan asennusta
  • Kirjoita listojen taakse mikä on yläpuoli ja alapuoli
  • Irrota koko lista, katko naulat ja asenna uudestaan toiseen paikkaan.

Ikkunoiden ja ovien listoitus[muokkaa]

Oven tai ikkunan karmin paksuus ei ole usein sama kuin seinän paksuus. Tällöin ikkuna tai ovi kuitenkin asennetaan niin että jompi kumpi pinnoista on seinän kanssa tasan. Tällöin kyseinen puoli on helppo listoittaa, koska peitelista voidaan vain asentaa suoraan karmin ja seinän päälle. Mutta toisella puolen joudutaan ensin asentamaan lista, jolla ikkunan karmista pinta saadaan seinän kanssa samaan ja vasta tämän päälle voidaan asentaa peitelista.

Yleensä näiden smyykilistojen? asennus tapahtuu siinä järjestyksessä että ensin asennetaan ala- ja ylälistat ja niiden päälle sivulistat. Tällöin sivulistaa pitkin alaspäin valuva vesi valuu alalistan päälle ja siitä pois ulospäin. Listat kiinnitetään karmeihin tai seiniin yleensä nauloilla muutamasta kohdin ja tarpeen mukaan asetetaan puupalikoita listan ja karmin väliin.

Listoja asennettaessa kannattaa miettiä mikä on se etäisyys oven aukosta, johon lista kiinnitetään. Onko se sama ympäri aukkoa. Vähän osviittaa antaa saranan leveys ja saranan ja listan väliin on jätettävä muutama millimetri vähintään rakoa jo narinan välttämiseksikin. Liian paljoa se taas ei välttämättä voi olla koska listaa ei tällöin saada kiinnitettyä varsinkaan jos se kiinnitetään karmiin. Lista liian lähellä aukkoa on usein epäesteettinen, mutta niin on liian kauaksikin asetettu lista.

Aukkojen listoitus[muokkaa]

Kun listoitat esimerkiksi ikkuna- tai oviaukkoa asenna ensin ylälista ja sitten kummallekin puolelle pystylistat. Tai aloita jommasta kummasta pystylistasta, tämän jälkeen ylälista ja sitten vasta toinen pystylista. Jos asennat ensin pystylistat ja yrität sovittaa niiden väliin ylälistaa on vaikea saada ilman kokemusta sitä sopimaan väliin tarkasti jos kulmat eivät ole tarkasti 45 asteen kulmassa. On aina helpompi säätää yhtä kulmaa kerrallaan ja jättää toinen kulma esimerkiksi 45 asteen kulmaan odottamaan seuraavaa listaa, jota taas tarvittaessa säädetään.