Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Abloy lukot

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aiheeseen liittyviä sivuja[muokkaa]

 • Ovi. Sivulla mm. sisäoven lukosta ja lukkorungosta.

Vinkkejä[muokkaa]

 • Ovi ei mene yht'äkkiä lukkoon
  • Nykyaikaisen oven lukkomekanismi hajoaa yleensä antaen ensin merkkiä ongelmista, mutta toki voi hajota yht'äkkiä. Jos kuitenkin käy näin, että ovi ei mene enää lukkoon kannattaa pohtia, onko ovi äskettäin asennettu tai ympäristöolosuhteet kosteuden puolesta muuttuneet. Rakenteet turpoavat tai kutistuvat, joten oven ja karmin väliin voi syntyä liian suuri rako, joka estää pientä alapuolista kieltä painumasta riittävästi. Nykyaikaisessa lukkorungossa pieni kieli ja iso kieli tarvitsevat kummatkin osua karmiin ja painua sisään, jotta iso kieli "ampuu" ulospäin pitemmäksi lukitusasentoon. Toisin sanoen pelkän pienen kielen painaminen sormin oven ollessa auki ei saa aikaiseksi ison kielen pitenemistä! Yksinkertaisin keino korjata tämä ongelma on lisätä aluslevyt karmin vastakappaleen alle, jolla vastakappale tulee muutaman millin ulospäin karmista ja riittää näin painamaan pientä kieltä syvemmälle. Muita keinoja on säätää karmia, mutta tätä saattaa vaikeuttaa esimerkiksi listat karmin ympärillä tai että karmeja ei ole kiinnitetty säädettävillä karmiruuveilla vaan tavallisilla ruuveilla. Myös saranapuolelta voidaan tarvittaessa tehdä säätöjä.
 • Lukkorungon avaaminen
  • Aina "hazardihommaa", jossa lukon sisuskappaleet ja jouset "lentävät" mihin sattuu ja niiden oikean järjestyksen löytäminen saattaa olla jopa mahdotonta. Joten jos avaat rungon, avaa varovasti ja muista, että lukkorunko saattaa sisältää useita jousia, jotka lennättävät osia irti johonkin osaan koskettaessa. Sinänsä lukkorungon kasaaminen ei ole yhtään hankalaa, jos vain tietää mikä osa tulee mihinkin ja missä järjestyksessä kasaus tehdään.

Abloy Privat-lukko CY001[muokkaa]

Abloy Privat lukkojen, kuten yleisen CY001 avainpesän asentaminen esimerkiksi vanhaan oveen saattaa aluksi tuottaa hiukan päänvaivaa mukana tulevia ohjeita seuratessa. Ohessa muutamia toivottavasti asennusta helpottavia vinkkejä.

Lukkorungon hankinta[muokkaa]

 • Vanhaan oveen uusittaessa, ota vanha lukkorunko mukaan, jolloin saat mahdollisimman lähelle vanhaa aukkoa sopivan lukkorungon. Erilaisia lukkorunkoja myyvät erityisesti lukkoliikkeet. Näin vähennät ylimääräistä oven puurungon työstämistä.

Lukkorungon kielen kääntäminen[muokkaa]

 • Lukkorungon kielen pystyy kääntämään, mutta kannattaa huolellisesti joko valokuvata tai piirtää missä kohdin jouset ovat ja miten päin pienet osat tulevat. Kielen kääntämiseen kuluu noin 5 minuuttia.
 • Ps. osa sisälukkojen kielistä voidaan vaihtaa pelkästään niin että tarttuu kieleen, vetää sitä sormin ulospäin ja kääntää sen sormissaan 180 astetta. Tarvittaessa tällöin on myös käännettävä koko lukkorunko 180 astetta, jotta avain sattuu kahvan alapuolelle.

Lukkorungon asennus[muokkaa]

 • Puutalttaa ja esimerkiksi poria apunakäyttäen tee lukkorungolle sopiva kolo. Usein vanhoja aukkoja voi hyödyntää jollain tavoin. Lukon kohdan reiäksi sopii noin 38 mm läpivientipora, jolla työtä saa nopeutettua huomattavasti. Taltatessa isoja reikiä katso puun syiden suunta ja varo ettei oven runkopuu lohkea liian kovista lyönneistä.
 • Kiinnitä lukkorunko paikoilleen

Vastakappaleen asennus karmiin[muokkaa]

 • Tee taltalla sopiva reikä vastakappaleelle ja tarvittaessa puupaloilla ja liimalla täytä vanhoja reikiä.

Kohta 2 (ohje)[muokkaa]

 • Mittaa lukkorungon kyljestä oven pintaan mitalla tarkasti etäisyys (S) ja katso taulukosta S-sarakkeesta minkä mittainen vääntörauta tarvitaan. Katkaise vääntörauta ohjeen mukaiseksi. Katso myös montako jatkolevyä tarvitaan ohjeesta mitan mukaan.
 • Pakkauksessa on ylimääräisiä osia, kaikkia ei siis välttämättä tarvita.

Kohta 3[muokkaa]

 • Kasaa lukkorunko ohjeen mukaan ja testaa avaimella sen toiminta.

Kohta 4[muokkaa]

 • Kun oven sisäpuolelle tulee vääntönuppi, käännä lukkorungon tyypin mukaan se pää vääntönupin väänninraudasta kohti lukkorunkoa joka ohjeessa on neuvottu. Työnnä rauta paikoilleen ja katso että oven pinnasta etäisyys on 5-28mm ja katkaise sopivasta kohdin toinen pää pois väänninraudasta. Lyhennys on helppo tehdä pihdeillä sopivasta kohdin kiinnipitämällä ja kääntämällä toisilla pihdein tai käsin.
 • Aseta avainpesä ulkopuolelle ovea kasattuna ja väänninrauta toiselle puolen, kiristä avainpesä ruuveilla, joita tarvittaessa täytyy lyhentää, että avainpesän ympärille tuleva suoja mahtuu paikoilleen. Lyhennyksen voi tehdä sivuleikkureilla pitäen pihtien reunan mahdollisimman lähellä katkaisualueen poislähtevää reunaa, eli ruuvin kärki jää mahdollisimman "teräväksi"
 • Kiinnitä vääntönuppi ja ulkopuolen kehysrunko ja tarvittaessa lyhennä ruuveja.