Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Peruna

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 18.07 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Terveydellisiä vaikutuksia[muokkaa]

Peruna sisältää monia kasvikemikaaleja, joilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Näihin kuuluu mm. erilaiset karotenoidit ja flavonoidit sekä patatiini (engl. patatin).

Merkittäviä ravintoainepitoisuuksia[muokkaa]

Päivän saantisuosituksen sisältävä annos
Ravintoaine Pitoisuus sadassa grammassa (miehille) (naisille)
C-vitamiini 10mg 750g 750g
rauta 0.7mg 1.28kg 2.1kg
B1-vitamiini (tiamiini) 0.21mg 714g 523g

Viljely[muokkaa]

Viljelykierrossa peruna on hyvä olla viimeisenä koska se viihtyy happamassa maassa.

Suurin haittava viljely tauti on perunarutto, jolle ei tunneta torjuntakeinoa. Ruttovapaita lajikkeitakaan ei periaatteessa ole koska ko. loinen pystyy saastuttamaan nekin hyvin lyhyen ajan kulttua. Perunarutto leviää tehokkaasti erityisesti viileissä ja kosteissa olosuhteissa. [1]

Rupisuutta vähentää maan pysyminen kosteana kasvukauden alkuvaiheilla. Perunan peltoviljelijät sadettavatkin viljelmiään tästä syystä 10 päivää taimettumisen jälkeen. Sadetuksen ansiosta sato lisääntyy 5-10t / ha. Kateviljelyllä saadaan samat edut.

Lannoitus[muokkaa]

Peruna viihtyy happamassa maassa ja sen takia tuhkaamista ei suositella suoraan perunalle. Väitetään että se lisää rupisuutta. Liika typpilannoitus ei myöskään ole hyväksi sillä mukulat jäävät pieniksi ja maanpäällisistä osista tulee reheviä.

Kateviljely[muokkaa]

Helppo tapa saada kauniita sileäkuorisia, mullattomia perunoita ilman maan kääntämistä tai multausta. Onnistuu parhaiten penkkiviljelyssä. Heitä perunat keväällä maan pinnalle ja odota kunnes itävät auringossa. Lisää nyt katteeksi esim. oljen/olkisilpun ja lannan sekoitusta tai muuta kaikenlaista katemateriaalia. Heinä on hyvä. Muista lannoittaa ensin! Kateviljelyllä perunoihin ei tule lainkaan rupisuutta koska maa pysyy läpi kasvukauden kosteana.

Kun on korjuun aika, ota kate syrjään ja poimi perunat! Toisaalta myös myyrät saavat potut helpommin katteen alta. Siksi katteen seassa on hyvä käyttää karkoituskasveja kuten tuomen lastuja.

Kokemuksia[muokkaa]

 • Olen täällä viimeisten 22 vuoden aikana kokeillut monia lajikkeita, joista Nicola on kauimmin mukana pysynyt. Puikulaa sanotaan vaikeaksi viljeltäväksi eteläisessä Suomessa, mutta olen kyllä onnistunut. Siemenperuna vaan taantuu nopeasti ja täytyy vaihtaa usein, samoin pitää olla huolellinen kasvualustan kanssa. Viime syksyn sato oli hyvä. On muuten nopeasti kypsyvä keitettäessä, liiankin nopea, jauhoinen ja pahuksen hyvänmakuinen. Siemenperunan olen hankkinut Lapista. Olen mainitsemieni lisäksi viljellyt mm. Van Goghia, Recordia, Rosamundaa ja Siikliä, vm. varhaisperunaa. Red Star tuntuu valmistuvan niin nopeasti, että viime aikoina se on hoitanut varhaisperunan virkaa. Kun se saa rauhassa kasvaa syksyyn asti, niin potut ovat lopulta niin suuria, että korvaavat Rosamundan uuniperunana.
 • Olen kokeillut monenlaisten perunalajikkeiden viljelyä, muutama jäänyt ja aika monta olen hylännyt. Kerran oli Savonrannasta saamani sinisenmusta peruna kasvatuksessa, mutta surkea kesä turmeli sadon. Mustat perunat eivät erottuneet mutavellistä ja löytämäni yksilöt mätänivät kellarissa. Viime kesänä oli viisi lajiketta, joista kauimmin mukana on keikkunut Nicola. Nicolan lisäksi oli Red Star (punainen pottu), Matilda, Kliivia ja Puikula. Puikulasta tuli hyvä ja terve sato, mutta siemenperuna pitää vaihtaa aika usein. Nicola on onnistunut joka kerta, kun ei viljele samalla paikalla paria kertaa kauempaa. Kliivia jää pois kokeilusta. Se ei taida soveltua luomuviljelyyn. Red Star kasvaa ainakin meillä usein liian suureksi. Olen joka vuosi viljellyt osan perunoista kateviljelynä, ja muutamaa epäonnistumista lukuunottamatta kateviljely on tuottanut puhtaimmat ja terveimmät perunat. Olen suorastaan ihastunut kateviljelyyn. Miksi suotta vääntää lapiolla hartiat kipeiksi perunaa syvälle maahan viivasuoriin riveihin, kun hiukan maata raapimalla ja kompostoidulla vuohenlannan ja olkisilpun sekoituksella lannoittamalla saa syksyllä korjata perunoita, jotka ovat kuin vaaleita kananmunia, lähes mullattomia.

Perunalajikkeet[muokkaa]

Suomessa käytetään yli 30 perunalajiketta. Suomen suosituin viljelyperuna on Van Gogh, minkä viljelyosuus on 26 %:ia. Toiseksi suosituin on kiinteämaltoinen Nicola, minkä jäljessä tulevat Asterix , Victoria, Rikea ja Matilda. [1] [2]

Maatiaisperunat[muokkaa]

 • 'Karjalan musta'
 • 'Lemin punainen'
 • 'Lemin kirjava'
 • 'Puikula'
 • 'Aikion puikula'
 • 'Kainuun musta' (V)
 • 'Vanha punainen' (IV-V)
 • 'Jutkula'
 • 'Haalikas'

Keittoperunat, paistosperunat ja soseperunat[muokkaa]

Suomessa perunalajikkeet on ryhmitelty vähittäiskaupan helpottamiseksi kiinteämaltoisiin salaatti- ja keittoperunoihin, yleisperunoihin jauhoisiksi paistosperunoiksi ja jauhoisiin perunoihin perunasoseita varten. Jaon aloitti Kesko syksyllä 1998.

Keitettäessä kokonaisina pysyvien kiinteämaltoisten perunoiden merkkiväri on vihreä, koska niitä pidetään salaattiperunoina. Keitettäessä joskus rikkoutuvien yleisperunoiden, joiden hyvänä puolena on se, että ne imevät lievän jauhoisuutensa vuoksi liemiä, väri on perunapaistoksen keltainen. Keitettäessä herkästi rikkoutuvien soseperunoiden tunnusväri on puolestaan punainen.

Teollisuutta varten on lisäksi olemassa tärkkelysperunoita, joita ei ole vähittäiskaupassa.

Kiinteämaltoiset perunat[muokkaa]

Kiinteämaltoisia ovat Adora (Pohjoisen Kantaperuna), Appell (Kesko), Bintje, Fambo (Ravintoraisio), Nicola (S. G. Nieminen), Ostara, Rocket, Siikli, Sini (Boreal Kasvinjalostus), varhaisperuna Hankkijan Timo (Boreal Kasvinjalostus), Ukama, Velox (Pohjoisen Kantaperuna) ja Venla (Kesko). Kiinteämaltoisten perunoiden pakkauksissa olevan täplän väri vähittäiskaupassa on vihreä. Kiinteämaltoisia perunoita käytetään yleensä keittoperunoina, koska ne eivät helposti hajoa keitettäessä.


varhaisperuna Hankkijan Timo, Boreal Kasvinjalostus, tärkkelys 13,4

varhais- ja kesäperuna Siikli, tärkkelys 15,2

kesä- ja syysperuna Adora, tärkkelys 13,3

aikainen kesä- ja syysperuna Rikea, tärkkelys 12,3


kesäperuna Ukama, tärkkelys 13,4


Appell, tärkkelys 14,5


Fambo, tärkkelys 15,1

Nicola, tärkkelys 14,5

Ostara, tärkkelys 14,0

Rocket, tärkkelys 13,3


Venla, tärkkelys 14,5


Jauhoiset kiinteämaltoiset perunat[muokkaa]

varhaisperuna Amazone, Agrico, Civa x Provita, tärkkelys 15,2

varhaisperuna Columbo, Swalöff Weibul, Matilda x , tärkkelys 13,5

 • [27] Paavon Perunasivu

aikainen kesä- ja syysperuna Velox, saksalainen, 2680/77 x 99/73, tärkkelys 14,0

Yleisperunat[muokkaa]

Yleisperunoihin luetaan Asterix (Pohjoisen Kantaperuna), Bellona (Ravintoraisio), Idole (Kesko/Agrico), Matilda (Kesko/Svalöf Weibull ja Sabina (Kesko/Svalöf Weibull). Yleisperunoiden pakkauksissa olevan täplän väri vähittäiskaupassa on keltainen.

aikainen talviperuna Sabina, Svalöf Weibull, SvL 54090.10 x Stately

talviperuna Idole, Agrico, Edzina x CH 68117-18

talviperuna Matilda, Svalöf Weibull, (Bintje x Solanum demissum) x (Fruhperle x Gabriela)

Yleis- ja jauhoperunat[muokkaa]

Yleis- ja jauhoperunoihin kuuluvat Amazone (Kesko/Agrico), Fontane (Kesko), Lady Claire (Ravintoraisio), Van Gogh (Pohjoisen Kantaperuna) ja [[.


keskiaikainen uusi varhaisperuna Satu, tärkkelys 16,9

varhaisperuna Van Gogh, HZPC, tärkkelys 16,8

Jauhoiset perunat[muokkaa]

Pito (Boreal Kasvinjalostus/Siemenperunakeskus), Puikula (Siemenperunakeskus), Rosamunda (Kesko), Suvi (Boreal Kasvinjalostus) ja Blue Kongo (Siemenperunakeskus). Jauhoisten perunoiden pakkauksissa olevan täplän väri vähittäiskaupassa on punainen. Jauhoisia perunoita käytetään perunasoseena ja uuniperunoina.


keskimyöhäinen Suvi, suomalainen 1997-, Sabina x Stina, tärkkelys 18,9

hyvin myöhäinen Suomen jauhoisin ruokaperuna Pito, suomalainen 1964-,Golden Wonder x Ella, tärkkelys 19,9

aikainen talviperuna Rosamunda, (Robusta x Dr McIntosh) x Gineke, tärkkelys 15,7

Tärkkelys- ja perunalastuperunat[muokkaa]

Teollisuuden käyttöön tärkkelysperunaksi menevät Kardal 1994- (Raisio Yhtymä) tärkkelysteollisuus, Posmo 1986- (S. G. Nieminen), Saturna 1977- (Raisio Yhtymä tärkkelysteollisuus) ja Hankkijan Tanu 1990- (Boreal Kasvinjalostus) sekä sitä korvaamaan Tomppa (Boreal Kasvinjalostus), Ute 1993- (S. G. Nieminen).

Lady Rosetta 1994- on Estrellan lastuperuna.

Kokeiluja[muokkaa]

Kehittämiskeskus Agropolis kokeilee Puhti-luomuperunaa Hämeessä. Puhti ei ole lajikenimi, vaan tuoteperhe, jonka ensimmäinen jäsen on luomuperuna.


Perunalajikkeet aakkosjärjestyksessä[muokkaa]

Lajikkeen nimen jälkeen oleva luku osoittaa tärkkelyspitoisuuden (suuntaa-antava).

Perunalajike Perunatyyppi Aikaisuus Jalostaja/edustaja Risteytys Vuosi
Adora 13,3 kiinteämaltoinen aikainen kesäperuna HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Alcmaria x Primura
Amazone 15,2 jauhoinen kiinteämaltoinen syysperuna Agrico/Kesko
Appell 14,5 kiinteämaltoinen [[]] Svalöf Weibull Ab/Kesko
Asterix 15,5 yleisperuna keskimyöhäinen HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Cardinal x SVP Ve 70-9
Barima [[]] varhaisperuna [[]]
Bellona 14,8 kiinteämaltoinen [[]] Ravintoraisio
Bintje 15,2 kiinteämaltoinen kesäperuna [[]] Munstersen x Fransen
Blue Congo jauhoinen [[]] Siemenperunakeskus vanha eteläamerikkalainen Purple Congo
Columbo 13,5 kiinteä yleisperuna [[]] Svalöf-Weibull/Kesko Sv 76127 x Matilda
Fambo 15,1 kiinteämaltoinen [[]] Ravintoraisio Ostara x Provita
Felsina 16,5 yleisperuna keskiaikainen HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Morene x Gloria
Fontane 16,5 jauhoinen yleisperuna [[]] Agrico/Kesko Agria x AR 76-034-03
Gloria jauhoinen[[]] aikainen syysperuna Pohjoisen Kantaperuna Amex x Feldeslohn
Hankkijan Tanu tärkkelysperuna [[]] Boreal Lori x 'Horsa
Hankkijan Timo 13,4 kiinteämaltoinen varhaisperuna Boreal Katahdin x Nuutti
Hertha yleisperuna syysperuna [[]]
Idole 15,4 yleisperuna syysperuna Agrico/Kesko Edzina x CH 68117-18
Kardal tärkkelysperuna talviperuna [[]] Astarte x SVP AM 66-42
Kulta 17,0 jauhoinen syysperuna Kesko T5 x (Goldwahrung x Ella)
Lady Claire 17,0 jauhoinenyleisperuna [[]] C.Meijer BV/Ravintoraisio Agria x KW 78-34-470
Lady Rosetta lastuperuna [[]] Estrella
Matilda 16,1 yleisperuna syysperuna Svalöf Weibull Ab/Kesko (Bintje x P40,S.demissum) x (Fruhperle x Gabriela)
Nicola 14,5 kiinteämaltoinen [[]] SGN Clivia x 6430/1011
Ostara 14,0 kiinteämaltoinen varhaisperuna Hollantilainen Ari x Sientje
Olympia kiinteämaltoinen [[]]
Pito 19,9 jauhoinen talviperuna Boreal Golden Wonder x Ella
Posmo tärkkelysperuna [[]] SGN tanskalainen Erdkraft x Gineke
Puikula 18,5 jauhoinen talviperuna Siemenperunakeskus maatiaislajike Pohjois-Suomessa
Redstar 16,0 yleisperuna keskimyöhäinen HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Bildstar x VDW 76-30
Record yleisperuna kesäperuna [[]]
Rikea 12,3 kiinteämaltoinen aikainen kesäperuna Saatzucht Fritz Lange/Pohjoisen Kantaperuna Isabel x Ukama
Rocket 13,3 kiinteämaltoinen varhaisperuna Pohjoisen Kantaperuna
Rosamunda 15,7 jauhoinen talviperuna Svalöf Weibull Ab/Kesko (Robusta x Dr McIntosh) x Gineke
Sabina 17,2 yleisperuna kesäperuna Svalöf Weibull Ab/Kesko L5490 10' x Stately
Satu yleisperuna kesäperuna
Saturna tärkkelysperuna myöhäinen Raisio Yhtymä tärkkelysteollisuus (Maritta x (Record x 1673-1)
Siikli 15,2 kiinteämaltoinen varhaisperuna Saksassa 1935 ? x Juli
Sini 15,7 kiinteämaltoinen syysperuna Boreal Jo 0432 x Maris Piper
Suvi 18,9 jauhoinen keskimyöhäinen Boreal Sabina x Stina
Ukama 13,4 kiinteämaltoinen kesäperuna HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Marijke x Sirtema
Ute tärkkelysperuna [[]] SGN
Van Gogh 16,8 jauhoinen yleisperuna varhaisperuna HZPC/Pohjoisen Kantaperuna ZPC 69 C 239 x Gloria
Velox 14,0 jauhoinen kiinteämaltoinen aikainen kesäperuna Solana 2680/77 x 99/73
Venla 14,5 kiinteämaltoinen [[]] Svalöf-Weibull/Kesko Maria x Sloots78-186
Victoria 14,9 yleisperuna varhaisperuna HZPC/Pohjoisen Kantaperuna Agria x ROPJ 861
Vital 15,6 yleisperuna aikainen talviperuna Pohjoisen Kantaperuna

Varoitukset[muokkaa]

Perunan marjat, lehdet ja muut vihreät osat sisältävät myrkyllistä solaniinia. Sitä on myös mukuloissa, mutta normaalisti vain n. 0,002%. Mukuloiden solaniinipitoisuus voi kuitenkin lisääntyä jos ne saavat valoa ja muuttuvat väriltään vihertäviksi.

Lähteitä[muokkaa]