Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

iPhone

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 12. elokuuta 2022 kello 12.28 – tehnyt imported>WikikkoSysop (→‎Suoritusten vienti Garminiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Vinkkejä[muokkaa]

Voivat vaihdella puhelinmallin ja iOS-version mukaan.

Mail Flags[muokkaa]

 • Flagged ei synkronoidu (iOS 14.4)
  • Synkronointi ei toteudu Flagged-kansiossa, vaan kaikki liputettuja sähköposteja sisältävän postitilin hakemistot on käytävä synkronoimassa yksitellen, jolloin Flagged-kansio päivittyy

Puhelut eivät tule perille[muokkaa]

Kokeile selvittää seuraavat:

 1. Nollaa verkkoasetukset
 2. Älä häiritse -asetus päällä?
 3. Sim-kortti väärinpäin?
 4. Onko soitonsiirtoja?

Files ei synkronoi[muokkaa]

 • Ratkaisu iOS 12.4.1 (11/2019)
 1. Settings > General > Reset > Reset Network Settings
 2. Liity uudestaan wi-fi -verkkoon

IMEI-koodi[muokkaa]

Puhelimen yksilöivä koodi, jonka avulla kadonneen tai varastetun puhelimen omistajan löytäminen saattaa helpottua. Näppäile *#06#

Kadonnut sovellus[muokkaa]

Kadonnut iPhonen karttasovellus, ei pitäisi kadota mihinkään. Todennäköisesti sovellus on jossain kansiossa. Kansiot voivat olla esimerkiksi kaksiosaisia vaikka ensin aukeava ruutu ei olisikaan täynnä sovelluksia.

Näytön peilaus OSX-järjestelmään[muokkaa]

 1. Kytke USB-kaapelilla puhelin tietokoneeseen
 2. Avaa QuickTime
 3. Valitse File > New Movie Recording
 4. Klikkaa tallennuskuvakkeen vierestä pientä nuolta ja valitse iPhone
 • Toinen vaihtoehto Reflector -ohjelma

Todellinen mobiiliverkon "voimakkuus"[muokkaa]

 1. soita numeroon *3001#12345#*
 2. ruudun vasempaan yläreunaan ilmestyy lukema. Se on väliltä -40 ja -130. Mitä alhaisempi, sitä parempi singnaali.

Oma soittoääni[muokkaa]

Esimerkki 1[muokkaa]

 • Lataa soittoääni tai musiikkikappale mp3 -muodossa
 • Aseta iTunesin asetuksista Yleiset/Merkkiäänet -kohta näkyviin
 • Vie mp3-tiedosto iTunes -kirjastoon vetämällä se kirjastoon
 • Etsi kappale musiikkiluettelosta nimen perusteella ja kappaleen päällä paina hiiren oikeanpuoleista näppäintä ja valitse Luo AAC-versio. Tiedostosta luodaan uusi .m4a -tiedosto. Huomaa että kyseessä on a-loppuinen pääte.
 • Uuden tiedoston päällä hiiren oikeanpuoleisesta valikosta valitse Näytä tietoja ja katso missä kappale kovalevyllä sijaitsee.
 • Etsi tiedosto kovalevyltä ja muuta kappaleen tiedostopäätteeksi .m4r eli nyt r-pääte
 • Kopioi tiedosto esimerkiksi työpöydälle
 • Poista tiedostot normaalisti iTunes-ohjelman avulla kirjastosta (muuten ei välttämättä ilmesty Merkkiäänet -kohtaan)
 • Avaa iTunesissa Merkkiäänet -kohta
 • Vedä m4r -tiedosto työpöydältä Merkkiäänet -ruutuun
 • Valitse iPhone ja välilehti Merkkiäänet. Valitse synkronoi merkkiäänet
 • Synkronoi iPhone
 • Kappale on nyt ilmestynyt iPhonen äänet -valikkoon ja voit valita sen soittoääneksi

Google[muokkaa]

Valokuvat eivät lataudu[muokkaa]

Yhtäkkiä Google+ ja Google appit ja Googleverkkosivut eivät lataa kuvia ainakaan 3G verkossa. Jätin useamman palautteen Google+ -appin kautta ja yritin löytää ratkaisuja netistä. Ei löytynyt. Kolmen päivän päästä yhtäkkiä toimii.

Ohjekirja[muokkaa]

iPhonesta on olemassa ohjekirja pdf-muodossa http://support.apple.com/fi_FI/manuals/iphone

Oma numero ei näy vastaanottavassa puhelimessa[muokkaa]

 • Tämä outo vika ilmenee iPhonen ja Telian liittymässä yleensä ohjelmistopäivityksen jälkeen. Vaikka puhelimen asetuksissa valitsee päälle ja pois oman numeron näkymistä, niin usein kuulee vastaanottajan sanovan, että numerosi ei näkynyt vaikka kaverille soitettaessa. (2017)
 • Numeroyhdistelmään #31# tai *31# soittaminen muuttaa myös kyseistä asetusta.

Videot tietokoneeseen[muokkaa]

Eivät siirry langattoman kautta, vaan kytkettäessä kaapeli ja esimerkiksi iPhoto -ohjelman avulla.

Mac verkossa tai mokkulassa ja siitä langaton yhteys iPhoneen[muokkaa]

Esimerkiksi kun käytettävissä on vain laajakaistapiuha mutta ei langatonta yhteyttä tai ulkomailla iPhonea ei kannata käyttää tai tietokone on kytketty mokkulalla operaattorin verkkoon joka on nopeampi kuin iPhonessa olevan operaattorin verkko. Kytke Mac-tietokone normaalisti mokkulalla tai ethernet-piuhalla verkkoon. Aseta Macin Järjestelmäasetuksista Jako-kohdasta Tietokoneille käyttäen porttia rasti kohtaan Wi-fi. Paina Wi-fi-valinnat... ja aseta asetukset. Kytke Internet-jako päälle. Hyväksy mahdollinen ponnahdusikkuna. Laita Wifi päälle. Mac näkyy tämän jälkeen iPhonen wi-fi verkossa johon voit kytkeytä ja käyttää nettiä.

Tiedostojen siirto[muokkaa]

Ensisijaisesti iTunes ohjelman kautta. Esimerkiksi pdf-tiedostot Kirjat kohdan kautta iBooks -ohjelmaan puhelimessa. Kuitenkaan iTunes ei kopio välttämättä esimerkiksi Word- ja Excel-tiedostoja suoraan, jotka kuitenkin voidaan siirtää puhelimeen erilaisia kolmannen osapuolen ohjelmia käyttäen, joita löytyy AppStoresta. Excel- ja word ym. tiedostot voi muuttaa Macissa helposti tulostustoiminnon avulla pdf-tiedostoiksi ja ladata iTunesin avulla iPhoneen luettaviksi. Katso myös kohta iDisk. Osa iPhonen ohjelmista kommunikoi iTunesin kautta välilehden Ohjelmat-kohdasta sivun alareunassa. Esimerkiksi Azul -mediaplayer ohjelmaan voidaan tätä kautta lisätä mitä tahansa videotiedostoja katseltavaksi, vaikka niitä muutoin ei iTunes hyväksy.

Luuri[muokkaa]

Telia[muokkaa]

 • Prepadi-liittymään tulevia MMS-viestejä ei pysty lukemaan Telian kotisivujen kautta, vaikka tekstiviestinä tulevassa ilmoitusviestissä niin ilmoitetaan (asiakaspalvelun ilmoitus 2017).

Word, Excel, PowerPoint[muokkaa]

iPhone ei tue automaattisesti em. tiedostojen muokkaamista, ainoastaan lukemista. AppStoresta löytyy ohjelmia, joilla niitä voidaan muokata.

Safari debug-toiminto[muokkaa]

Seuraavalla ohjeella voit asettaa iPhonen selainen degub-toiminnon näkymään Mac-tietokoneessa. Vaihtoehtona on Xcode:n iOS simulaattori, mutta tässä oikea iPhone kytketään tietokoneeseen. (5/2017)

 1. Asenna viimeisin Xcode tietokoneeseen.
 2. Kytke iPhone tietokoneeseen USB-kaapelilla.
 3. Puhelimessa Settings > Safari > Advanced > Web Inspector ON
 4. Tietokoneessa Safari > Preferences > Advanced > Show Develop menu in menu bar
 5. Puhelimessa Safarissa avaa tutkittava verkkosivu
 6. Tietokoneessa Safari > Develop > iPhone > em. sivu
 7. Web inspector aukeaa tietokoneen ruudulle sisältäen puhelimen verkkosivun tiedot

Synkronointi[muokkaa]

Jos käytät MobileMe palvelua, synkronointi tapahtuu kyseisen palvelun kautta eikä ole syytä päällkkäisyyksien takia rastittaa iTunes ohjelman kohdasta Tiedot kohtia Kalenterin, muistioiden ja yhteystietojen synkronointi. Muutoin muistioissa, yhteystiedoissa ja kalenteritiedoissa voi näkyä sama asia kahteen kertaan. Tuplaantuneet tiedot saadaan korjattua, aiheesta on ohje iPhonen tukisivuilla.

Sanelin[muokkaa]

Äänityksen jälkeen synkronoitaessa iPhone iTunesin kanssa tiedosto ilmestyy Laitteet/iPhone kohdan alivalikkoon Sanelut. iTunes valikon kohdasta Soittolistat/Sanelut voit hiiren oikealla painikkeella äänitteen päällä mm. muuttaa tiedoston tietoja ja viedä sen mp3-muotoon. Finderilla voit etsiä alkuperäisen m4a-tiedoston (muuta nimi iTunesissa Näytä tietoja kohdassa helpommaksi löytää) ja avata sen esimerkiksi Audacity ohjelmalla, jolla voit editoida tiedostoa ja viedä sen sitten mp3-muotoon.

Spam[muokkaa]

Pahasti saastuneen sähköpostiosoitteen roskapostisuodatuksen voi hoitaa helposti gmail-tilin avulla. Perusta gmail-tili ja asenna se iPhoneen. Aseta alkuperäiselle saastuneelle sähköpostiosoitteelle automaattinen edelleenlähetys gmail-tilille. Roskapostit jäävät näin gmailin roskapostikansioon ja tarvittaessa niitä voi tarkastella sinne vahingossa suodatettujen postien varalta.

Kartat[muokkaa]

Ulkomailla wi-fi verkkojen ulottumissa googlekarttapohjan lataaminen maksaa matkapuhelinverkon kautta. Ongelman voi olla myös kun riittävää yhteyttä ei ole edes kotimaassa. Tee tulevasta reitistäsi reittiohjeistus ja zoomaa mahdollisimman paljon karttaa lähelle ainakin tärkeiltä osin. Kun olet verkkojen ulottumattomissa, pystyt seuraamaan kartalta ajoneuvosi liikettä ja zoomaamaan karttaa niin lähelle kuin sen zoomasit alunperin. Ja kun et siirry pois reittiohjeista, nekin toimivat.

Sijaintipaikkatiedon päällä pitäminen ulkomailla ei ilmeisesti maksa?

Vastaaja Voicemail[muokkaa]

 • Telia, Finland
  • iOS 14 Voicemail ei toimi Telian operaattorilla Suomessa. Vahvistus saatu asiakaspalvelusta 2/2021. Operaattorilla ei siis ole mitään asetusta, jolla palvelu voitaisiin kytkeä päälle/pois.
  • Applen sivulla https://support.apple.com/fi-fi/HT204040 on mainittu Telian tukemat palvelut, mutta niiden joukossa ei ole sanaa "Voicemail".
  • Voicemail ei siis näytä sivua, jossa voitaisiin asettaa salasana ja tervehdys.
  • Vastaajaa käytetään siis soittamalla Telian vastaajanumeroon ja vastaajan asetuksia voidaan myös muuttaa kirjautumalla Telian palveluun netissä.
 • Hakusanoja "voicemail tab is missing".
 • Vanha ohje: soita numeroon **5005*86*+358vastaajannumeroilmanetunollaa#

Videot[muokkaa]

iTunes ei tue kuin tietynlaisten videotiedostojen katselua. Ilmainen Azul toistaa videoita, mutta ei tekstitystä. Videotiedostojen lataus tapahtuu iTunes/Ohjelmat -välilehden kautta.

Yhteystiedot[muokkaa]

 • Puhelimen soidessa yhteystiedon kuva ei täytä koko näyttöä. iOS7-versiossa kuvat muuttuivat pieniksi palloiksi, mutta ne saa takaisin koko näytön täyttäviksi avaamalla vanhan kuvan iPhonenssa muokkaustilaan ja hiukan sitä liikuttamalla ja tallentamalla "muutoksen". Kuvaa ei siis tarvitse vaihtaa. Tämä toimii myös, jos uusi kuva on asetettu esimerkiksi tietokoneessa ja se näkyy pienenä. (3/2017)

Akun vaihtaminen[muokkaa]

Ensisijaisesti on korostettava akun vaihtamista liikkeessä. Löytyy liikkeitä, jotka vaihtavat akun odottaessa. Akun vaihtaminen on mahdollista myös tilaamalla alkuperäinen Applen käyttämä akku tai tarvikeakku. Tässä asiassa ei liene syytä säästellä, akuilla on tapana jopa räjähdellä, joten mitä tahansa akkua ei kannata puhelimeensa asentaa. Alkuperäinen akku todennäköisesti sopii ja liitin on jo valmiiksi mutkalla niin kuin pitääkin. Samalla muutamalla eurolla kannattanee hankkia työkalut, joita nämä liikkeet yleensä myyvät.

VAROITUS! PUHELIMEN AVAAMINEN VAIKUTTAA TAKUUSEEN. ÄLÄ TEE MITÄÄN MITÄ ET OSAA. MUISTA ETTÄ VOIT HAJOTTAA PUHELIMEN TAI JOPA SAADA SEN VAARALLISEKSI.

iPhone4[muokkaa]

https://www.ifixit.com/Guide/iPhone+4+Battery+Replacement/3141

Edellisestä linkistä ja siellä olevasta videosta saat käsitystä miten kokonaisuus menee. Sorminäppäryyttä ja työkalut tässä tarvitaan!

 • Kannattanee ottaa vaikka A4 paperi pöydälle ja isohko vaalea kulho jonka sisällä ruuvien irrottamisen ja asentammisen voi tehdä. Ruuveja tulee olemaan todennäköisesti kolme.
 • Kannen irrottamisessa ei ole mitään ongelmaa, kun vain saat ruuvit irti ja työnnät kantta ylöspäin samalla painaen. Mitään johtoja ei ole takakannessa. Saat jopa putsattua reunoille kertyneen pölyn ja murut samalla pois.
 • Liittimen ruuvi lähtee myös helposti pois.
 • Itse liitin saattaa olla yllättävän tiukassa. Nosta sitä vain yläreunasta suoraan ylöspäin tukevasti ja se pompsahtaa irti. Mutta VARO samalla, sen alta voi lennähtää, mutta ainakin irtoaa pieni metallihäkkyrä, joka on saman ruuvin alla. Se täytyy nostaa pois talteen.
 • Akun irrottaminen puhelimesta voi olla kinkkisin vaihe. Olisiko 3,5 vuotta ja aurinkoon jäämiset sulattaneet akun tarrapintoihin tukevasti. Akku voi siis olla tiukasti ottanut kiinni tarramaisiin puhelimen liimapintoihin. Se ei siis tunnu nousevan millään ylös vaikka kuinka muoviläpyskästä yrittää nostaa. Itselläni auttoi kammeta varovasti akkua puhelimen ulkoreunalta, jossa työkalun pystyi asettamaan puhelimen metallirunkoa vasten siinä ehkä vartavasten olevaan koloon, eikä näin voinut vioittaa mitään elektroniikkaa sisäpuolella. Varoin kuitenkin kääntämästä niin ylös akkua että se toiselta laidalta olisi ruvennut työntymään kohti elektroniikkaa. Näin varovasti kitkuttelemalla ja lopulta läpinäkyvästä liusksta nostamalla akku irtosi.
 • Älä koske sormilla akun liittimeen, sormesi ovat rasvaiset! Uusi akku paikoilleen, se pieni metallihäkkyrä siihen liittimen alle oikein päin ja liittimen painaminen alas niin että metallihäkkyrä jää juuri oikeaan kohtaan. Naps! Ruuvi kiinni, kansi tukevasti alareunaa kohti ja ruuvit kiinni.

Puhelimen nollaus ym.[muokkaa]

Iphonen tyhjentäminen voi osoittautua hiukan konstikkaaksi jos ei seuraa ohjeita. Ongelma syntyy lähinnä siitä, että iPhone pitää kytkeä irti Find My iPhone -toiminnosta ennen tyhjennystä.

 • Puhelimen nollaus ennen myyntiä tai rikkoutuneen toimittamista vaihtoon
 1. Poista Apple Watch -yhteys
 2. Varmuuskopioi iCloud-pilveen tai tietokoneen iTunes-ohjelmalla
 3. Kytke pois päältä Find My iPhone
 4. Kirjaudu ulos iCloudista
 5. Kirjaudu ulos iTunes & App Storesta
 6. Poista kaikki sisältö ja asetukset puhelimen asetuksien kautta
https://support.apple.com/en-us/HT201351
 • 10 kertaa väärä salasana ja tyhjennys
  • Väärien salasanojen syöttäminen hidastuu 1 minuutti - 15 minuuttia - 60 minuuttia.
  • Tiedot poistuvat ja iPhone menee Activation Lock -tilaan, ja Apple ID -yhteys säilyy.
  • Jos käytät tätä tapaa tarkituksena poistaa tiedot, kannattaa ennemmin tehdä edellä kuvatun mukaisesti.
 • Cannot Erase iPhone Error
  • Ilmenee yritettäessä nollata omia tietoja ja asetuksia puhelimessa.
  • Ks. edellä toimenpiteet puhelimen nollaukseen.
  • Jos et voi kytkeä puhelinta verkkoon esimerkiksi sen takia että se synkronoisi pilven kanssa ja poistaisi pilvestä puhelimesta poistamasi tärkeät tiedot. Toimi Activation Lock -ohjeen mukaisesti.
 • iPhone is disabled
  • Kun salasana on unohtunut
  • Apuna käytetään tietokoneen iTunes-ohjelmaa, jonka avulla iPhonen voi nollata ja asentaa viimeisimmästä varmuuskopiosta omat tiedot takaisin.
https://support.apple.com/en-us/HT204306
 • Activation Lock
  • Ilmenee esim. kytkettäessä puhelin tietokoneeseen ja iTunesiin.
  • Kirjaudu Apple-ID -tilille, johon puhelin on ollut kytkettynä > Find My iPhone > kaikki laitteet > poista laite
  • Tämän jälkeen kytkettäessä puhelin tietokoneen iTunesiin, jossa on nettiyhteys, activation lock on poistunut.
https://support.apple.com/en-us/HT201441


Puhelun tallentaminen[muokkaa]

puheluiden nauhoittaminen

 • Suomessa sellaiset puhelut, joihin itse osallistuu joko soittajana tai vastaajana, saa nauhoittaa. Oman viestinnän taltioiminen on mahdollista Suomen perustuslain mukaan, eikä sitä ole kriminalisoitu myöskään viestinnän suojaa koskevissa rikoslain säännöksissä. [Tallentaminen], jota luonnollinen henkilö suorittaa yksinomaan henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa [on sallittua].

Tietosuojavaltuutetun toimisto 19.9.2013

Ulkoiseen laitteeseen[muokkaa]

Puhutaan normaalisti puhelimeen, mutta tallennetaan keskustelu (musiikki) esimerkiksi toisella puhelimella tai sanelimella. Seuraavat asiat tarvitsee huomioida:

 1. puhelimesta tulevan äänen tallentaminen
 2. puhelimesta tulevan äänen kuuleminen
 3. oman äänen tallentaminen
 4. oman äänen kuuluminen puhelimessa olevalle
 • Haasteen tähän tuovat puhelimen liitin ja sen toiminta, joka estää puhumisen/kuuntelun liitintyypistä riippuen. Myynnissä olevien adapterien ja kaapelien kanssa menee helposti sekaisin, joten suunnittele ennen kuin ostat kaapeleita! Pakkausmerkinnätkin saattavat olla jopa virheellisiä!
 • LIITIN joka sopii yleisesti puhelimiin on kooltaan 3.5 mm. Liittimiä on erilaisia, näistä vain TRRS sisältää samalla liittimellä mahdollisuuden käyttää mikrofonia ja stereokuulokkeita. Nk. kuulokemikrofoniadapterilla mikrofoni ja kuuloke voivat olla fyysisesti eri laitteita, vaikka puhelimeen laitteet kytketään yhdellä TRRS-liittimellä.
 • TRRS CTIA -liitin on käytössä esim. iPhonessa ja useissa tietokonekuulokemikrofoneissa TRRS OMTP:n sijaan. Liittimessä täytyy siis olla kolme kapeaa eristerengasta ja tyypiltään CTIA! Kauppanimissä esim. 4pin TRRS eli CTIA-merkintää ei juuri näy. Se, mihin liitin kytketään puhelimessa kutsutaan englanniksi headphone jack.
TRRS CTIA: kärki (vasen kuuloke) - eriste - rengas (oikea kuuloke) - eriste - rengas (maa) - eriste - runko (mikrofoni/video)
TRRS OMTP: kärki (vasen kuuloke - eriste - rengas (oikea kuuloke) - eriste - rengas (mikrofoni) - eriste - runko (maa)
TRS (stereo): kärki (vasen kuuloke) - eriste - rengas (oikea kuuloke) - eriste - runko (maa)
TS (mono): kärki (monoääni) - eriste - runko (maa)
  • Ääntä siirretään yleensä tavanomaisissa kuulokkeissa TRS-liittimillä eli kaksi kapeaa eristerengasta.
  • (Useat radiopuhelimet ovat monoäänisiä. Monoääni voidaan kuitenkin erillisellä pienellä adapterilla muuntaa stereoksi. Esim. earHero:n liitin on TRS)
http://www.cablechick.com.au/blog/understanding-trrs-and-audio-jacks
 • Vaihtoehto 1.
 • Vaihtoehto 2.
  • Olympus TP-8. Kytke TP-8:n urospuoleinen TRRS-liitin toiseen puhelimeen tai sanelimeen ja aseta kaapelin toinen pää, kuulokemikrofoni, korvaasi. Puhu puhelimeen normaalisti pitämällä puhelinta korvallasi ja puhelu tallentuu.

Tallentaminen

 • Kytketään kaapelit kiinni ja tallentavasta laitteesta, esim. iPhone valitaan esim. Sanelin/Voice Memos ja aloitetaan äänitys.

Mikrofoni[muokkaa]

 • Pieniä mikrofoneja kutsutaan nappimikrofoni, rintanappimikrofoni, lavalier microphone, lav, lapel mic, clip mic, body mic, collar mic, neck mic jne. Kuitenkin kaikki mikrofonit käyvät, jotka voit vain kytkeä 3.5 mm liittimellä, jopa tavallisia stereoiden kuunteluun käytettäviä kuulokkeita, joissa on TRS-liitin.
 • Esim. tuoteryhmässä Mikrofonit > AV-mikrofonit. Esim. Rode smartLav+ (Verkkokauppa.com, huom. plus-merkki on uudempi malli), Sennheiser Me 2, Sennheiser MKE 2 EW Gold, Voice Technologies, Sanken, DPA, Countryman, Tram, Audio-Technica ATR-3350, Sony ECMCS3, Sony ECM77 (2017)
https://www.mikrofonikauppa.fi
 • Arkisto:
  • KUULOKEMIKROFONI-KAAPELI. Samanlainen kuin iPhonen oma kuulokemikrofonikaapeli mutta kuulokkeiden sijaan kaapeli jatkuu mikrofoni-äänisäätimestä urospuoliseen TRS-liittimeen, joka liitetään tallentavaan puhelimeen, mp3-soittimeen tai kuulokkeisiin. Toisessa päässä TRRS-liitin. Sisältää siis kaapelissa mikrofonin, jossa on myös äänenvoimakkuuden säädin.

Uuden puhelimen käyttöönotto[muokkaa]

Siirryttäessä vanhasta iPhonesta uuteen iPhoneen[muokkaa]

 • Vaihtoehto 1: Käytössä iCloud, jossa täydellinen puhelimen varmuuskopio. (11/2020)
 1. Varmuuskopioi halutessa iPhone kaapelilla tietokoneen Music–sovellukseen.
 2. Varmuuskopioi iPhone iCloudiin.
 3. Varmuuskopioi erikseen WhatsApp iCloudiin!!! Vain ne viestit siirtyvät uuden puhelimen WhatsApp-sovellukseen, jotka ovat viimeisimmässä varmuuskopiossa!
 4. Ota käyttöön uusi puhelin ja valitse tietojen haku iCloudista.
 5. Puhelimen päivittyminen saattaa kestää tunteja, joten odota kärsivällisesti, esim. icloud files, valokuvat, musiikki, kirjanmerkit, kalenterit, osoitekirja, muistutukset, muistiot, appien tiedot jne. Valokuvien siirtyminen saattaa vaatia puhelimen kytkemistä laturiin.

Varmuuskopiointi[muokkaa]

 • Poistamalla varmuuskopioinnin iCloudiin ja ajamalla varmuuskopion esim. macOS-tietokoneeseen, pääsee varmuuskopioiden kautta kiinni esimerkiksi tekstiviesteihin. Tiedot on tallennettun Sqlite-tietokantaan. Ks. esimerkkinä viestien hakeminen tekstitiedostoon sivulta Sqlite. Huomaa, että jokainen tiedosto vaatii räätälöidyn sqlite-komennon eli oikeat taulut ja sarakkeet.
  • Varmuuskopiot sijaitsevat käyttäjän kirjastossa, ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup ja alla olevien tiedostojen kaksi ensimmäistä merkkiä muodostavat hakemiston, jonka alta tiedosto löytyy. (Catalina 7/2020)
  • Viestit: 3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28
  • Soittohistoria: 5a4935c78a5255723f707230a451d79c540d2741
  • Yhteystiedot: 31bb7ba8914766d4ba40d6dfb6113c8b614be442 (kuvat eri tiedostossa)
  • SQLite-tiedostot saa suodatettua antamalla varmuuskopiohakemistossa (/Backup/pitkänumerorimpsu) seuraavan komennon: find . -type f -exec file {} + | grep SQLite TAI find . -print0 | xargs -0 file | grep SQLite

App Store ohjelmat[muokkaa]

Ohjelmien poistaminen iTunesissa[muokkaa]

Ei onnistu Laitteet/iPhone -kohdassa vaan valikon kohdassa Kirjasto/Ohjelmat. Paina näppäimistöltä delete tai Muokkaus/Poista tai hiiren oikea painike ja poista tai ctrl ja hiiren vasen painike ja poista.

Media5-fone SIP VoIP Mobile Softphone[muokkaa]

App Storessa on useita puhelinohjelmia hakusanalla "sip". Mm. Saunalahti tarjoaa edullisen lankapuhelinnumeron perinteisellä lankanumerolla. Näillä ohjelmilla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita. Puhelut ovat osittain ilmaisia tai edullisia matkapuhelinhintoihin verrattuina. Ohjelmat käyttävät wi-fiä tai 3G:tä. Lisätietoa Wikikon sivulta Nettipuhelin ja VoIP puhelu. Otsikossa mainitun ohjelman asennus on helppoa Saunalahden kohdalla. Lisää vapaavalintainen yhteyden nimi, Saunalahdelta saamasi käyttäjätunnus, salasana ja yhteysosoite voip.saunalahti.fi. Portti on valmiiksi 5060.

Runkeeper[muokkaa]

 • Runkeeper on liitetty ASICS-tiliin, joten jos poistat ASICS-tilin, myös Runkeeper tili poistuu ja tilillä pilvessä sijaitsevat tiedot liikuntasuorituksista.
 • Tietojen vienti (export) voidaan tehdä ainoastaan sivustosta, EI matkapuhelinsovelluksesta!
 • Jos ASICS-tili on vahingossa poistettu, iPhonen varmuuskopiosta tietokoneelta voidaan normaalilla palautustoiminnolla palauttaa Runkeeper matkapuhelimeen. Ota nettiyhteys pois päältä ja avattaessa Runkeeper, liikuntasuoritukset ovat nähtävissä. Mutta vaikka uusi Runkeeper-tili perustettaisiin samalla sähköpostiosoitteella, nimellä ja syntymäajalla, yhdistettäessä iPhone verkkoon, Runkeeper kirjautuu ulos vanhasta tilistä. Toisin sanoen vanhat tiedot eivät synkronoidu puhelimesta uuteen Runkeeper-tiliin (2021).
 1. iPhonen asetusten ja tietojen poistaminen.
 2. SIM-kortti pois.
 3. Manuaalinen asentaminen -> ei kytketä WiFi -> asentaminen iTunes-avulla -> kytke usb-kaapeli -> Finderissa valitse puhelin ja luota -> irrota kaapeli ja kytke uudestaan -> iTunesissa valitse puhelin ja palautus varmuuskopioista -> valitse haluttu varmuuskopio -> aloita asentaminen.
 4. Älä liitä puhelinta internetiin SIM-kortilla eikä WiFillä.
 • Vaihtoehtoisesti puhelimesta voidaan hakea Runkeeperin tietokanta, joka sisältää liikuntasuoritukset.
 1. Tee edellä kuvattu puhelimen palautus.
 2. Asena macOS iMazing
 3. Ota ohjelmassa varmuuskopio puhelimesta. Hyväksy ilmoitus, ettei kaikkea sovellustietoa voida ladata. Puhelin ei anna suoraan avata ja kopioida Runkeeper-hakemistoa, joten se saadaan käytettäväksi varmuuskopion avulla.
 4. Avaa varmuuskopio ja kopioi Runkeeper-ohjelman hakemistot tietokoneelle.
 5. Asenna macOS DB Browser for SQLite jos haluat tarkastella tietokantaa ja sen tauluja.
  1. Avaa tiedosto RunKeeper.sqlite
 • Sivusto https://arxiv.org/pdf/1505.02905.pdf sisältää tietokannasta tietoa.
 • https://gist.github.com/moritzh/2937136 sisältää ohjelman, jolla tietokannan liikuntasuorituksista voidaan muokata jokaisesta oma gpx-tiedosto, joka voidaan avata karttaohjelmassa ja nähdä suorituksen reitti.
 • Ohessa koodi, jolla voi viedä oleellisimpia tietoja csv-tiedostoksi ja täten tuoda tiedot Exceliin. Ks. sivulla Sqlite

Suoritusten vienti Garminiin[muokkaa]

Suoritukset voidaan viedä Garmin Connect-sovellukseen. (1/2022)

 1. https://support.runkeeper.com/hc/en-us/articles/201109886-How-to-Export-your-Runkeeper-data
  1. Kirjaudu runkeeper.com-sivustolle omalle tilille ja vie tiedot kohdassa Export activity data. Päivämäärät saat katsomalla suoritusten ajankohdat Runkeeper-sovelluksesta. Huomaa, että tiedosto ei muodostu heti vaan, jätä sivu auki selaimeen ja käy katsomassa aika ajoin milloin se ilmestyy sivulle. Tiedosto näkyy painikkeela "Download Now!" ja sen vieressä lukee "All set! Yourd data export from x/x/xx to y/y/yy will be available until z/z/zz." Lataa tiedosto omalle tietokoneelle.
 2. Pura arkistotiedosto.
 3. https://connect.garmin.com/modern/import-data
  1. Tuo .gpx-muodossa olevat tiedostot eli suoritukset sivustolla.
 4. Suoritukset näkyvät nyt esimerkiksi verkkosivulla Atctivities > All Activities. Myös reitit näkyvät kartoilla.

Telegram[muokkaa]

 • Viesti puhelinnumeroon ilman numeron lisäämistä puhelimen yhteystietoihin
  • Kirjoita selaimeen t.me/+maakoodipuhelinnro ilman etunollaa. Puhelin pyytää saada avata asennetun Telegram-sovelluksen.