Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Autojen yhteiskäyttö

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 16.33 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autojen yhteiskäyttössä (engl. car sharing, car pool) auton käyttöön liittyvät kustannukset jaetaan auton omistavan yhteisön kesken, jolloin auton käyttö tulee halvemmaksi kuin oman auton omistuksen tai vuokra-auton käytön kohdalla. Riippuen yhteiskäyttömuodosta yksi yhteiskäyttö-auto voi korvata jopa kahdeksan omaa autoa[1]. Näin autojen käyttö tehostuu, ja myös pysäköintitilaa vapautuu muuhun käyttöön.

Autojen yhteiskäyttöä kuvaava esimerkki:[2]:

Auton yhteiskäyttöä koordinoiva osuuskunta tai osakeyhtiö hankkii autot juridisesti omistukseensa. Ajoneuvojen käyttöoikeus on osakkailla, jotka ovat mukana autojen yhteiskäyttöverkossa. Verkko muodostuu 5-15 henkilöstä tai yhteisöstä, jotka ovat valinneet samanlaisen auton osaomistuksen ja käyttävät tätä yhdessä. Useista verkoista muodostuu verkosto. Auton käyttäjillä on mahdollisuus saada tarvittaessa käyttöönsä myös muualla verkostossa vapaana oleva auto. Ideaalitapauksessa samaan verkkoon kuuluvat asuvat lähellä toisiaan, jotta auto sijaitsisi mahdollisimman lähellä käyttäjiään.

Lähteitä[muokkaa]

http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/ekotehokkuus/et_kulutus/et_yhteisauto http://www.kuluttajavirasto.fi/ostajanoppaat/document.asp?intSiteID=1&intDocID=797 http://www2.warwick.ac.uk/about/environment/transport/carpool/

Linkkejä[muokkaa]