Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla
Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)
Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.
Aita
Yleistä[muokkaa]
Historiallisesti ensimmäiset aidat tehtiin suojaamaan kaskimaita koti- ja villieläimiltä, vasta nykyaikana alettiin aitaamaan eläimiä tietylle alueelle. Yhä nykyään esimerkiksi Venäjällä maalaiskylissä kasvimaat aidataan ja karja ja kotieläimet kulkevat "vapaana". Vanhin aita malli (kaatoaita) on hyvin yksinkertainen: kaadetaan kaskimaan reunoilta (tukki)puut toistensa päälle siten että rungon tyvi jäi kantoon kiinni. Oksat ja lehvästö muodostivat erittäin vaikeapääsyisen esteen. Tästä on etua koska sillä säästetään työtä, vähennetään kaskimaan reunapuiden varjostusta ja pidetään eläimet poissa viljelymaalta.
Perka-aita[muokkaa]
Helppo rakentaa, tosin vaatii järeämpiä puita kuin riukuaita, mutta ei niin järeitä kuin vanhin kaatoaita-malli. Käytetään ropsi-, eli kuitupuun kokoisia puita, ei riukuja.
- Laita kiveä tai kantoa vasten ensimmäinen puunranka aidan myötäisesti.
- Laita seuraava puu poikittain 90 asteen kulmassa ensimmäistä kohden sen päälle tukipuuksi.
- Nyt jatka samaan malliin aina toinen aidan myötäisesti ja toinen tukipuuksi.
Hakuliaita[muokkaa]
Riu'uista tehty, kahdella vinolla tukipuulla. Yksinkertainen rakentaa. Vie vähemmän puuta kuin perka-aita ja näreiden käyttö sopii yhteen kestävän metsänhoidon kanssa: estetään kuusittumista liikojen kuusien alaharvennuksella.
- Taas on jokin kivi tai kanto, jota vasten laitetaan aitariuku aidan myötäisesti. Kantoon voi loveta kolon jotta riuku ei lipsahda paikoiltaan.
- Kaksi tukiriukua laitetaan ristiin aitariu'un päälle ja näiden päälle laitetaan uusi aitariuku.
- Näin jatketaan loppuun asti.
Riuku- eli vitsasaita, pisteaita[muokkaa]
Vie vähemmän riukuja kuin hakuliaita, vaikkakin vaatii enemmän näpertämistä. Hyvin tehty riukuaita pitää eläimet ulkona tai sisällä ja kestää vuosikymmeniä. Ehkä 30 vuotta! Kuusi kestää pisimpään, mänty hiukan vähemmän ja lehtipuista tehdyt muutaman vuoden. Lehtipuista esimerkiksi haapaa voidaan käyttää. Lehtipuista tehdään aitoja kaskimaita suojaamaan, koska niiden ei tarvitse kestää enempää.
- Kuusinäreistä tehdyt tukipuiden päät hiilletään ja ne isketään maahan V-malliin. Näin tehden ei tarvita laittaa kiviä juurelle vaan aidasta tulee tukeva. Ensin rautakangella lyödään vinosti kolo, sitten isketään riuku ja avitetaan lyömällä nuijalla tai moukarilla päähän.
- Tuoreista kuusenoksista tai -näreistä tehdään vitsaksia, kiskomalla ne halki latvasta käsin.
- Vitsaksilla solmitaan kahdeksikon malliin V-riu'ut yhteen tasavälisiksi, joiden päälle laitetaan kuusiriu'ut paksu pää vitsaksen päälle. Aidan alusta laitetaan hyvin lyhyet riu'ut ja sitten jatketaan pidemmillä. Riu'ut voivat olla myös halottuja, kuorittuja tai osittain kuorittuja. Aidan korkeudeksi riittää noin metri.
- Näin jatketaan laittaen uusia tukiriukuja V-malliin sopivin välein. Välistä ulospäin suuntaamaan laitetaan tukiriukuja vain nojaamaan aitaa vasten ilman mitään sidoksia. Jos tulee kalliota eteen, voidaan tehdä kivikeko tukiriukujen juurelle ja/tai käyttää enemmän vinoja ulossuunnattuja tukiriukuja.
Linkkejä[muokkaa]
Seinäaita[muokkaa]
- Umpinainen
"Puuelementtiaita"[muokkaa]
Välineitä[muokkaa]
Lyönti maahan[muokkaa]
Leka Rautakanki Saha / moottorisaha / kirves Mitta Vesivaaka A-pukki
Aitaelementtien kiinnitys[muokkaa]
Vasara Mitta Vesivaaka Akkuporakone + poranterät Mahdollisesti räikkä ja hylsy, lenkkiavain
Tolppien asentaminen ja irrotus[muokkaa]
Puutolpan lyöminen teräsjalkaan[muokkaa]
- Jos tolppa on kovin ahdas aukkoon, veistä tolpan pintaa kevyesti esimerkiksi moottorisahalla.
- Katkaiset tolpan toinen pää täysin suorakulmaan ja veistä reunat hiukan viistoksi puukolla tai esimerkiksi moottorisahan laipan kärjen ulkosivulla. Tämä estää tolpan pään rispaantumisen ja tolpan sälöitymisen kun sitä lyödään!
- Aseta jalka paikoilleen käsin ja iske puutolpan toista päätä tukevaa tasaista pintaa vasten, esimerkiksi iso laakea kivi. Teräsjalka hivuttautuu pikkuhiljaa loppuun asti. Jalka menee mahdollisesti paremmin kun isket tolpan kiveä vasten ja samalla irrotat otteen. Lyö tolpan pohjaan asti.
Puutolpan irrottaminen aidan teräsjalasta[muokkaa]
-kirjoita ohje-
Teräsjalan irrottaminen maasta[muokkaa]
Sopivan korkuinen palikka teräsjalan viereen ja rautakangella vipua jalka ylös.
Tolpan lyöminen maahan[muokkaa]
- Valmistele tolpan pää katkaisemalla se tasaiseksi suoraankulmaan ja veistämällä reunat hiukan viistoksi. Tämä käy esimerkiksi puukolla, kirveellä, moottorisahan laipan kärjen ulkosivulla. Tämä estää tolpan pään rispaantumisen ja tolan sälöitymisen iskun seurauksena!
- Mittaa esimerkiksi narua ja apukeppiä käyttäen oikea kohta.
- Aseta tolppa oikeaan kohtaan ja pystysuoraan silmällä tai vesivaakaa apunakäyttäen, jolloin tolppa saadaan lyötyä suoraan. Jos mahdollista paina niin syvälle kuin käsin painamalla saat ja tarkista vesivaa'alla suoruus.
- Lyö A-pukin tms. päältä lekalla mahdollisimman keskelle tolppaa ja katso välillä tolpan suoruus.
Portit[muokkaa]
Katso sivu Portti
Linkkejä[muokkaa]
- Kaskityypit
- - aitatyypit kaskiviljelyssä.