Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirsitalossa asuminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 16.34 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Hirsirakennuksen ikä on satoja vuosia, olet vain yksi sukupolvien ketjussa, joka huolehtii rakennuksesta joka jää toivottavasti seuraavalle kun itse muutut tomuksi.

Hoida siis säänöllisesti ja korjaa huolellisesti. Kiinnitä edes muutamaan asiaan huomiota.

  • Älä anna katon vuotaa
  • Äläkä anna maanpinnan nousta lähelle alimpia hirsiä.

Uuden rakennuksen hoitaminen[muokkaa]

Uuden rakennuksen hirret sisältävät lähestulkoon aina ylimääräistä kosteutta ja etenkin silloin jos hirret eivät ennen rakentamista ole kuivaneet vuosia tai niitä ei ole kuivatettu uunissa ne painuvat. Lisäksi painumista syntyy varauksien painuessa tiiviimmin toisiinsa kiinni. Tämä saattaa huonosti rakennetussa rakennuksessa tuottaa ongelmia; sähköjohdot kiristyvät, viemäri ja vesiputket natisevat liitoksissaan, ovet eivät mene kiinni helpolla. Joten on syytä tarkkailla tilannetta ennenkuin paloauto on pihassa. Ensimmäisen vuoden aikana painuminen on suurinta ja muutaman vuoden kuluessa rakennus asettuu viimeistään paikoilleen ja sitten alkaa huolettomat ajat. Taloon kannattaa tutustua, katsoa, kuunnella, haistaa ja näin huomaa helpommin muutokset joille on jokin syy ja tämän syyn löytäminen ja korjaaminen riittävän ajoissa on ymmärrettävästi viisaampaa. Jos rakennuksessa on kytetty varaukse veistossa "V-tyyliä", vajoaminen saattaa pahimmissa tapauksissa jatkua vuosi toisensa jälkeen.

Ensimmäiset vuodet erityisesti[muokkaa]

  • Seuraa ovien ja ikkunoiden karapuiden ympärillä ja ovien päällä olevien hirsien tasaista laskeutumista.
  • Kattorakenteiden liukumista seinien kohdalla, jos rakennuksessa on hirsiset päätykolmiot.
  • Mahdollisten pilarien, pylväiden ja muurien varassa olevien rakenteiden vapaata laskeutumista. Pilareiden ja pylväiden päissä on usein kierretanko ja mutteri jolla pylvästä voidaan laskea niin että laskeutuminen tapahtuu tasaisesti eikä pylvään päällä olevat hirret jää ylemmäs muiden hirsien vieressä jatkaen laskeutumista.
  • Portaiden liukumista
  • Kiristää mahdolliset pyrstöissä olevat kierretankojen mutterit niiden löystyessä.
  • PIntakäsittelystä katso oma sivu: LINKKI TÄHÄN.

Jatkuvia hoidon kohteita[muokkaa]

  • Ulkopuolen kattoa kannattaa seurata mahdollisten vuotojen takia. Tiilikatossa rikkoontuneet tiilet tai peltien raot. Peltikatoissa ruuvien tai naulojen kohdat ja mahdolliset harjatiivisteet. Kaikki läpiviennit ovat arkoja paikkoja vuodoille. Katoilla on hyvä liikkua varovasti ja mahdollisimman vähän, mutta roskat on hyvä poistaa katolta ja vesikouruista. Kourujen vuodot tukitaan.
  • Yläpohjan tuuletusluukkuja ei saa sulkea ja tehdä yläpohjasta eli ulkokaton ja sisäkaton välisestä tilasta paikkaa jossa ilma ei pääse vaihtumaan. Ilman täytyy vaihtua ympäri vuoden. Yläpohjassa on hyvä myös käydä säännöllisesti katsomassa vesikaton mahdollisia vuotoja ja läpivientien vuotoja. Myös sisäkatto voi vuotaa eli höyrysulun läpi kulkee sisätilasta ilmaa yläpohjaan lisäten kosteutta yläpohjassa. Yleensäkin on hyvä seurata eri vuodenaikana kertyykö kosteutta erityisesti joihinkin kohtiin muuta enemmän.
  • Rossilattioissa, jotka ovat umpisokkelilla, mutta niissä on pieni ryömintätila keräävät kosteutta erityisesti kesäaikana, jolloin kaikki luukut on ehdottomasti pidettävä auki kevään pakkasten lähdettyä myöhään syksyyn pakkasten taas alkaessa. Tällöin suljetut luukut edesauttavat että lattia pysyy lämpimänä ja pakkanen ei pääse rossipohjassa mahdollisiin putkiin käsiksi. Ryömintätilassa kannattaa myös käydä katsomassa säännöllisesti että kaikki siellä on kunnossa.
  • Sisätilan tuuletusventtiilit tulee pitää toimivina ja ilman saada kiertää vapaasti.
  • Salaojat, jotka kiertävä talon ympärillä pidetään puhtaina kaivojen kautta puhdistamalla ne sinne kertyneestä rostkasta ja tarvittaessa huuhdellaan vesiletkulla salaojaputkia kaivojen välillä.
  • Jos hirsipinta on maalattu, tulee maalaus uusia tarpeen mukaan, uusimisväli mitataan kuitenkin kymmenissä vuosissa kun käytetään laadukkaita luonnonmukaisia pintakäsittelyaineita.
  • Kiinnitä huomiota sauna- ja kylpyhuonetiloihin. Niiden tulee tuulettua hyvin käytön jälkeen. Jos saumoissa ilmenee hometta, on tuuletus ollut huolimatonta tai jokin muu syy kuten kosteuden johtuminen rakenteiden sisään.
  • Lattiakaivot vaativat myös huomiota. Jos alkaa ilmetä viemärinhajua, jotain on tehtävä.
    • Jos lattiakaivoja käytetään harvoin, niiden vesilukot kuivuvat ja haju viemäristä pääsee sisätiloihin. Haihtumista lisää myös lattialämmitys. Lisää säännöllisesti kaivoon vettä. Lattiakaivo saattaa olla joissain tiloissa myös matala, ilman vesilukkoa ja se laskee vesilukolliseen lattiakaivoon. Tällaisessa ei tietystikään ole vettä.
    • Jos viemäriverkoston ilmastointiputki katolla on jäätynyt umpeen, vessanpöntön huuhtelussa tarvittava korvausilma lähtee esimerkiksi lattiakaivosta ja tällöin se tyhjenee nopeammin.
    • Jos lattiakaivo tulvii. Pitkät hiukset tukkivat muun lietteen kanssa kaivon. Lattiakaivosta löytyy jostain kohtaa tulppa, korkki, jonka saa käännettyä, vedettyä tai muulla tavoin irrotettua ja siitä pystyy "rassaamaan" tikulla kaivon auki. Jos tämä ei ole syy, on viemäriverkosto tukkeutunut.
    • Jos lattiakaivo on rikki tai sen saumat ympärillä vuotavat, pääsee vesi lattialta kaivon välistä lattiarakenteisiin aiheuttamaan kosteusvaurioita.

Rakentamisen aikana[muokkaa]

  • Rakentamisen aikana on huolehdittava että rakennus tuulettuu jatkuvasti hyvin. Sahanpurua ja muuta puunleikkausjätettä ei ole syytä jättää puupinnoille. Kaikki nämä voivat kosteassa ja lämpimässä aiheuttaa homepilkkuja. Nämä eivät heikennä rakenteita nyt eikä tulevaisuudessa, mutta aiheuttavat pintaan värivikoja.
  • Kun rakennus on saatu "umpeen" ei sisälämpötilaa kannata nostaa yhden päivän aikana vaan pikkuhiljaa useamman päivän aikana. Liian nopea lämpötilan nostaminen saatta aiheuttaa ylimääräistä puun halkeilua.

Pintakäsittely[muokkaa]

Raa'at, käsittelemättömät puupinnat voidaan jättää käsittelemättä, mutta tällöin ne ovat hyvin arkoja lialle, jonka puhdistaminen puupinnasta ei ole myöhemmin helppoa.

Pukeutuminen[muokkaa]

Vanhassa hirsitalossa, jossa lattia on alkuperäinen ja varsin viileäkin talvisin, on mukava liikkua huopaisilla aamutossuilla. Huopatossuja ja huopikkaita myy esimerkiksi Huopaliike Lahtinen Ay